Hoppa till huvudinnehåll
En stickad julstrumpa hängandes i en gran.

Restriktioner inför storhelgerna

Tisdag 8 december publicerade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer inför storhelgerna jul, nyår och trettonhelgen.

Årets storhelger kommer att bli lite annorlunda då alla fortfarande måste hjälpas åt att minska spridningen av Covid-19 genom att begränsa antalet kontakter mellan människor.

Här kommer restriktionerna i korthet, vill du läsa mer, besök Folkhälsomyndighetens webbsida

Umgås i mindre krets

Umgås helst i en mindre krets, så att du minskar antalet nära kontakter så mycket som möjligt. Du bör också undvika att ingå i flera olika grupper. Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus om det går och håll så mycket avstånd som möjligt. Undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.

En mindre krets är ett fåtal personer, men det går inte att säga en exakt siffra. Vilka och hur många som ingår i kretsen kan variera utifrån varje individs livssituation. För någon kan det vara några nära vänner, för någon annan den närmaste familjen.

Anpassa traditioner 

Om du firar jul med tomte, bör personen som är tomte komma från den mindre krets som du umgås med. Avstå helst julbord med personer som du normalt inte brukar träffa. Barn i grundskola eller förskola kan fira i skolan eller förskolan utan föräldrars närvaro.

Res säkert

Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. Välj andra sätt att färdas än kollektivtrafik och allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds. I första hand bör du välja andra sätt att transportera dig, som att gå, cykla eller ta egen bil. Undvik avgångar med trängsel.

Om du får symtom på Covid-19 på resmålet, isolera dig eller ta dig hem på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om en resa till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till en semesterort där många människor träffas på samma plats är nödvändig.

Tänk på riskgrupperna

Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk att bli allvarligt sjuka. Tänk på att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd, att följa riktlinjerna för hygien och att se till att den som uppvisar minsta symtom avstår från att träffas. Har du anhörig på särskilda boenden, kontrollera med verksamheten vilka riktlinjer som gäller. Om du har haft covid-19 under våren är det inte säkert att du längre har mindre risk att smittas och att smitta andra.

Arkiv