Hoppa till huvudinnehåll
Under en tidigare övning omhändertar civila sjuksköterskor en skadad militär.

Rikstäckande totalförsvarsövning inleds

Den 4 november startar den största nationella totalförsvarsövningen på mer än 30 år. Över 400 aktörer övar olika delar av totalförsvaret från november i år och under hela 2020.

Totalförsvaret består av både civilt och militärt försvar. Med totalförsvaret ska Sverige kunna förebygga och kunna möta angrepp och andra allvarliga hot mot vår säkerhet under höjd beredskap.

I den första delen av Totalförsvarsövning 2020, som startar redan nu i början november och sträcker sig in i 2020, övar bland annat kommuner, länsstyrelser, regioner och militärregioner sina egna faktiska planer utifrån ett scenario där det råder höjd beredskap.

För deltagarna handlar det om att identifiera roller, vilket ansvar man har, vilka regler som gäller och hur man samverkar med andra aktörer. Länsstyrelsen har planerat delar av övningen tillsammans med länets kommuner och övriga aktörer.

– Tillsammans rustar vi vårt län för att möta hot från omvärlden. Genom att medverka i Totalförsvarsövning 2020 stärker vi samarbetet mellan olika parter och nivåer. Övning bidrar till att tydliggöra, regelverk, ansvar och mandat. Ensam är inte stark, tillsammans blir vi starkare. Jag ser fram emot att få inleda vår del av övningen, säger landshövding Liselott Hagberg.

Har du frågor om totalförsvarsövningen, kontakta länsstyrelsen, 010 223 40 00. Det finns även mer information på länken nedan.

Klicka här för att läsa mer om totalförsvarsövningen (sidan öppnas i en ny flik)

Arkiv