Hoppa till huvudinnehåll
Tangentbord med hänglåsikon

Se upp för bedragare

Vi har uppmärksammat att det kan förekomma bedrägerier via bland annat telefonsamtal om testning av Covid-19. Var uppmärksamma och försiktiga med att lämna ut person- och bankuppgifter.

Tyvärr utnyttjas situationer av pandemier som Corona/Covid-19 av bedragare. De använder olika sätt för att luras och vänder sig ofta till äldre personer som är i behov av stöd just nu. Var på din vakt.

Samtidigt pågår det också välvilliga insatser från ideella krafter att hjälpa människor som befinner sig i riskgrupper och som måste undvika att göra inköp eller utsätta sig för risk genom att befinna sig i folksamlingar. Då kan det vara svårt att avgöra. I sådana här situationer är det bra att tänka på att:

  • Vid ett oväntat telefonsamtal från en välkänd motpart, lägg på och ring tillbaka till ett nummer du säkert vet går till mottagaren.
  • Logga aldrig in på annans begäran.
  • Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta grundläggande information om dig på nätet.
  • Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord till internetbanken. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.
  • Banken, företag eller en myndighet inklusive sjukvården skulle aldrig ringa upp och begära att du legitimerar dig med bankdosa eller bank-ID
  • Om du misstänker att du är utsatt för så kallad ”vishing”, kontakta din bank och polisen.

Kommunens hemtjänst

Kommunens hemtjänst arbetar endast utifrån de godkända biståndsprövningar som finns. Vi erbjuder inte några tjänster utanför detta. Det betyder att du måste ha ansökt om att få hjälp av hemtjänsten och fått din ansökan godkänd innan de kan komma hem till dig och utföra tjänster.

Dessutom har kommunen informerat om att det kan bli konsekvenser av den pågående situationen i form av uteblivna insatser då vi befarar personalbrist. Vi utgår då från en prioriteringslista. Hemtjänsten kommer inte att kunna erbjuda fler insatser.

 

Var försiktig och ta hand om dig!

Arkiv