Hoppa till huvudinnehåll
Bild på tom parkeringsplats för rörelsehindrade i centrala Flen.

Tänk på var du parkerar eller stannar till

Problemet med att obehöriga använder sig av parkeringsplatser för personer med p-tillstånd för rörelsehindrade fortsätter att skapa oreda. Genom en kampanj under vecka 17 vill Funktionsrättsrådet ge kunskap och påminna folk om att parkera rätt.

Maria Johansson använder en manuell rullstol och har ett parkeringstillstånd. Hon upplever problemet som väldigt stort.

– Det är jättevanligt, framförallt är det vanligt att de stannar kvar i bilen och säger att de flyttar på sig om det kommer någon. Det är ju väldigt frustrerande, dels är det respektlöst i grunden men det kan bli ett praktiskt problem när du kanske inte ens åker fram till platsen eftersom du inte ser att det sitter någon i bilen utan tolkar den som upptagen.

För Maria innebär det att hon får leta plats längre bort och det är få platser som fungerar eftersom hon inte kan ställa sig så hon riskerar att bli inparkerad. Hon måste kunna öppna förardörren helt och komma in med rullstolen igen när hon kommer tillbaka till bilen.

– Det händer relativt ofta att man får låta bli att göra det man tänkt att göra. Nyligen hade jag ett besök på sjukhuset som helt enkelt inte blev av på grund av att det fanns ingenstans att parkera, säger Maria som varit med om verbalt hotfulla situationer.

– Jag har blivit utskälld och kallad både det ena och det andra när jag påpekat att de står på en plats de inte har tillstånd för.

Hon tror att många har en oförståelse för att bilen är så mycket mer än bara en bil för den med nedsatt rörelseförmåga.

– Bilen är en förlängning av mig och min rullstol många gånger, den ersätter promenad, buss, cykel, den är ett hjälpmedel. Ofta är det inte sträckan som gör att jag tar bilen utan det kan vara att det är smågatsten på just den gatan, för brant lutning eller annat. Bilen är verkligen en förutsättning för att kunna vara självständig.

Christer Arnrup är vice ordförande i Funktionsrättsrådet i Flens kommun.

– Vi får ständigt in rapporter från personer med parkeringsbevis att många bilister utan giltiga parkeringsbevis ockuperar dessa parkeringar, säger Christer som hoppas att kampanjen ska öka kunskapen om vilka regler som gäller för parkeringarna och varför det är viktigt att ha respekt för det.

I den aktuella kampanjen kommer medlemmar ur rådet att bege sig ut på stan och informera om parkeringsreglerna, främst i Flens tätort där problemet är som störst.

– Funktionsrättsrådet har vid tre tillfällen innan pandemin varit ute och försökt informera om gällande regler. Speciellt handikapparkeringarna på Norra Kungsgatan vid Apoteket och på Drottninggatan används av bilister utan parkeringstillstånd. På de fyra platserna utanför Apoteket är ofta två till tre ockuperade av bilister utan tillstånd.

Du kan läsa mer om parkeringstillstånd på Transportstyrelsens hemsida. Det är dock kommunen som prövar ansökan och utfärdar eventuellt tillstånd. Därför ska du ansöka om parkeringstillstånd via Flens kommuns hemsida.

Arkiv