Hoppa till huvudinnehåll
Anders Halldén

Anders Halldén, veteran från Malmköping, foto: Flens kommun

Veteranernas dag

Den 29 maj är en stor dag för många människor i världen - för att hedra, minnas och hylla veteraner.

Svenska flaggan hissas och på många orter i landet samlas veteraner för att uppmärksamma dagen på olika sätt.I Malmköping kommer det att hållas en enklare ceremoni klockan 14 i Stadshuset som Flens kommun anordnar.

Vi har träffat Anders Halldén, krigsveteran som kommer från Malmköping och är engagerad i flera olika initiativ som har med veteraner att göra. Han berättar att det finns väldigt många veteraner i Flens kommun, från Kongo-tiden och framåt. Anders har redan hela måndagen fullbokad med resor till Stockholm och Eskilstuna för att fira dagen men han tycker att Malmköping borde bli en plats för att uppmärksamma veterandagen ännu mer framöver.

Vi sitter på hembygdsgården i Malmköping och Anders känner sig väldigt hemma på gården. Han har knatat runt på platsen sedan barnsben.

Hans pappa tog med honom till hemvärnsgården när han var liten och som 14-åring gick han med i hemvärnet. Efter det har han jobbat inom flottan, flyget och armén och två utlandsuppdrag i Bosnien – 1995 och 1996.

Som skadad veteran har han efter det engagerat sig i Sverige. Han har varit pådrivande och en av initiativtagarna till Sveriges enda och första veteranmottagning på Akademikersjukhuset i Uppsala, där man bland annat hanterar veteraner med posttraumatisk stress.

Veterandagen är väldigt viktig för mig och många andra veteraner. Det är då man får kontakt med alla gamla veteraner, får träffas igen och det spelar ingen roll vilken mission de har gjort, vi pratar samma språk som ingen annan förstår. Dagen är också viktig för att minnas alla dom som inte längre finns kvar med oss, som har omkommit i tjänst eller avslutat på egen hand hemma eller såklart lämnat oss av ålderdom. 

Det finns cirka 70 000 veteraner i Sverige, både kvinnliga och manliga. Anders understryker även att man inte får glömma alla anhöriga till civila och militära veteraner denna dag. Malmköping borde vara en naturlig plats att göra ett större event på veterandagen. Under 149 år låg regementet här och var den första fasta övningsplats för militärer i Sörmland. Militärakademin startade också här på Malmköpings bygdegård, så det finns en stark koppling och historia inom det militära här. Det var läget i Malmköping (som ligger mitt i Sörmland), som gjorde att regementet en gång fanns här och av samma anledning borde Malmköping vara den naturliga platsen att uppmärksamma veterandagen framöver. Anders avslutar med att visa sin ring och säger att detta är en ring som alla veteraner har.

– Jag kollar automatiskt på folks händer på stan och i affärer. Om man ser någon med ringen så hejar man menande mot varandra och det är inte sällan som man börjar prata med varandra, även fast man aldrig träffats förr.

Tack till Anders och alla veteraner i Flens kommun som på något sätt tjänstgjort i det militär eller civil tjänst.

Arkiv