Hoppa till huvudinnehåll

Använd arkiven

Välkommen att ta del av arkivhandlingar och material ur Flens kommuns kommunarkiv. Du kan även söka på egen hand.

Vad finns i kommunens arkiv?

  • Kommunala handlingar
  • Gamla arkivet
  • Föreningsarkiv

För att kunna ta del av arkivhandlingar kontaktar du kommunarkivet, se kontaktformulär nedan. För att veta vilket arkivmaterial som kan vara intressant kan du söka i förteckningarna för Flens kommunarkiv. Alla förteckningar finns levererade till NAD – Nationell Arkivdatabas som förvaltas av Riksarkivet.

Sök i Nationell Arkivdatabas

För den som är intresserad av att läsa mer om vad man kan hitta i olika arkiv eller söka i databaser med historiskt material, finns en del tips på sidan länktips och litteratur, se nedan.

Begära ut handlingar:

För att begära ut handlingar från kommunens arkiv, vänligen fyll i kontaktuppgifter och önskad handling i formuläret nedan.

Observera: Handläggningstiden för en förfrågan till kommunarkivet är 48 timmar (två arbetsdagar).

Besöka arkivet:

Kommunarkivet tar emot många besök av både privatpersoner och föreningar. Om du önskar besöka arkivet, fyll i formuläret så återkommer vi till dig och avtalar dag och tid.

Besöksadress:

Sveavägen 1, Flen.

Länktips och litteratur

Nedan finns ett urval av databaser, hemsidor och litteratur som den som är intresserad av att forska i arkiv kan ta del av.

Hembygds- och släktforska

Per Clemensson och Kjell Andersson har gett ut ett flertal böcker om släkt- och hembygdsforskning och som kan rekommenderas för den som vill få en vägledning till de skatter som finns att finna i arkiven. Deras böcker brukar finnas på folkbiblioteken.

Urval av titlar:

Börja forska kring ditt hus och din bygd (2011)

Emigrantforska!Steg för steg (1996)

Hembygdsforska! Steg för steg (1999)

Släktforska! Steg för steg (2008)

Fastigheter

För den som är intresserad av en fastighets historia finns det en skrift från Uppsala Landsarkiv som ger god vägledning; Hur hittar jag mitt torp i arkiven? Anteckningar om fastighetsforskning. Den är skriven av Gunilla Lundberg Ehnström och finns att hämta på Riksarkivets hemsida.

Ladda ned

Fornsök – Riksantikvarieämbetet

Databas som förvaltas av Riksantikvarieämbetet och där fornlämningar och andra kulturhistoriska finns registrerade. Det är även möjligt att hitta anteckningar om berättelser kring olika platser, där informater har berättat om händelser som faktiskt inträffat till skrönor och sägner som omtalats i trakten. Sökning sker utifrån en karta.

Fornsök

Landsarkivet i Uppsalas vägledningar till arkiven

Landsarkivet i Uppsala förvarar kyrkoarkiven från Södermandland och många andra regionala arkiv. Som vägledning till arkiven har landsarkivet i Uppsala gett ut en skriftserie med vitt skilda ämnen, allt från häxprocesser till sjömanshus och skolar.

Ladda ned vägledning

Lantmäteriets historiska kartor

Historiska kartor innehåller dels gamla kartor, dels handlingar som finns i lantmäteriets arkiv och som digitaliserats. Söktjänten är en guldgruva för den som är intresserad av fastigheter och geografisk historia. Det finns bra sökinstruktioner på hemsidan.

Historiska kartor

Värmlandsarkivs forskarblad

Värmlandsarkiv har gett ut en samling forskarblad med tips för den som forskar i arkiven kring olika frågor, allt ifrån fordon till domstolar. Längst ner på sidan hittar du länkar till forkarbladen.

Sök i Värmlandsarkiven

Kontakt

Flens kommunarkiv:
E-post
0157-43 00 00 (vxl)