Hoppa till huvudinnehåll

Boende – privat och företag

Migrationsverket ansvarar för boende för människor som flyr kriget i Ukraina. Men det finns många privatpersoner och företag i Flens kommun som vill bidra i arbetet, läs nedan vad ni kan göra.

För dig som privatperson

I det aktuella läget är kommunen inte i behov av boenden. Utvecklingen i Ukraina är dock oförutsägbar och vi vet i dagsläget inte vilka behov som kan uppstå framöver. Därför går det bra att lämna information om möjligheter till boende för flyktingar om det skulle bli aktuellt, använd formuläret nedan:

Boende för flyktingar från Ukraina

Notera att du som privatperson inte kan söka ersättning för utgifter som uppkommit till följd av att du tagit emot flyktingar.

För dig som privatperson som tagit emot flyktingar

Tänk på att registrera sig hos Migrationsverket är en förutsättning för att kunna få vidare ersättning och stöd under sin tid i Sverige. Det första man som flykting bör göra är alltså att registrera sig på något av Migrationsverkets kontor, klicka här för adresser  alternativt registrera sin ansökan via e-tjänst, klicka här för att göra det.

Den som ansöker i e-tjänsten och har ordnat boende på egen hand behöver inte besöka Migrationsverket förrän efter att myndigheten har fattat beslut. Krav för att ansöka digitalt är;

  • e-postadress
  • mobiltelefon
  • digital kopia (foto) på pass eller id-handlingar för alla vuxna personer som omfattas av ansökan

Om man får beslut enligt EU:s massflyktsdirektiv innebär det för en ukrainsk medborgare som har lämnat hemlandet efter den ryska invasionen att man kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd till den 4 mars 2023, med möjlighet till förlängning i maximalt tre år.

När man har fått uppehållstillstånd har man förutom mat och boende via Migrationsverket rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige. Man får ett uppehållstillståndskort, kallat UT-kort, som visar vilken typ av uppehållstillstånd och rättigheter man har i Sverige.

Det är alltså först efter registrering hos Migrationsverket som man bör söka sig till kommunens verksamheter, förslagsvis Kompassen som erbjuder samhällsvägledning och stöd.

Klicka här för att läsa mer om Kompassen vuxens verksamhet.

Klicka här för frågor som gäller förskola och skola, då är det Kompassen barn och unga man ska vända sig till.

För dig som företagare

Företag som vill hyra ut boendeplatser kan delta i Migrationsverkets upphandlingar. Upphandlingarna vänder sig endast till den som kan erbjuda en tjänst som inkluderar bostadsplatser, måltider och annan kringservice.

På nedan sida går det att läsa mer om det.

Migrationsverket söker flera bostadsplatser

All kontakt sker mellan privat aktör/företagare och Migrationsverket, den går inte via Flens kommun.

Viktigt - registrera sig

En förutsättning för att kunna få rätt till ersättningar och stöd är att man registrerar sig hos Migrationsverket. Detta bör man försöka göra omgående för att underlätta tiden i Sverige.

Registrering kan man göra både fysiskt och digitalt, men oavsett form behöver man vid något tillfälle besöka något av Migra­tions­ver­kets kontor.

På denna sida kan man läsa mer om hur man registrerar sig.

Sidansvarig: Håkan Bergsten
Senast uppdaterad: 2022-05-09 11:13:16

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Sara Branegård

Social hållbarhetsstrateg

0157-43 00 47

Håkan Bergsten

Kommunchef

0157 - 43 00 01

Magnus Ornhammar

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 46