Hoppa till huvudinnehåll

Boende – privat och företag

Migrationsverket ansvarar för boende för människor som flyr kriget i Ukraina. Men det finns många privatpersoner och företag i Flens kommun som vill bidra i arbetet, läs nedan vad ni kan göra.

För dig som privatperson

I det aktuella läget är kommunen inte i behov av boenden. Utvecklingen i Ukraina är dock oförutsägbar och vi vet i dagsläget inte vilka behov som kan uppstå framöver.

För dig som privatperson som tagit emot flyktingar

Tänk på att registrera sig hos Migrationsverket är en förutsättning för att kunna få vidare ersättning och stöd under sin tid i Sverige. Det första man som flykting bör göra är alltså att registrera sig på något av Migrationsverkets kontor, klicka här för adresser alternativt registrera sin ansökan via e-tjänst, klicka här för att göra det.

Det är alltså först efter registrering hos Migrationsverket som man bör söka sig till kommunens verksamheter, förslagsvis Kompassen som erbjuder samhällsvägledning och stöd.

För frågor som gäller förskola och skola, då är det Kompassen barn och unga du ska vända dig till.

För dig som företagare

Företag som vill hyra ut boendeplatser kan delta i Migrationsverkets upphandlingar. Upphandlingarna vänder sig endast till den som kan erbjuda en tjänst som inkluderar bostadsplatser, måltider och annan kringservice.

För fastighetsägare och uthyrare

All kontakt sker mellan privat aktör/företagare och Migrationsverket, den går inte via Flens kommun.

Viktigt - registrera sig

En förutsättning för att kunna få rätt till ersättningar och stöd är att man registrerar sig hos Migrationsverket. Detta bör man försöka göra omgående för att underlätta tiden i Sverige.

Registrering kan man göra både fysiskt och digitalt, men oavsett form behöver man vid något tillfälle besöka något av Migra­tions­ver­kets kontor.

På denna sida kan man läsa mer om hur man registrerar sig.

Sidansvarig: Håkan Bergsten
Senast uppdaterad: 2023-01-27 16:20:57

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Sara Branegård

Social hållbarhetsstrateg

0157-43 00 47

Håkan Bergsten

Kommunchef

0157 - 43 00 01

Sofia Rutgård

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 46