Hoppa till huvudinnehåll
Flyktingar vid tåg

Till dig som kommer till Sverige från Ukraina

På denna sida finns kortfattad information till dig som kommer till Sverige från Ukraina.

Use the icon called ”språk” to choose your preferred language. It’s located in the top of  the page. 

På Migrationsverkets hemsida finns all relevant information som vänder sig till flyktingar från Ukraina samlat. Nedan information är delvis hämtad från deras sida. För att läsa mer, gå direkt till Migrationsverkets hemsida.

The County administration has a separate web page specifically for newly arrived in Sweden. It is translated into many languages.

If you get sick or have questions about healthcare, please visit Region Sörmlands web page for more information or call 1177. In case of emergency, dial 112.

EU:s mass­flykts­di­rektiv – uppe­hålls­till­stånd

Medlemsstaterna i EU har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det betyder att du som är ukrainsk medborgare, eller har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen, kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För att omfattas av direktivet ska du ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare.

Direkt vid ansökan kan du just nu få hjälp med mat och någonstans att bo om du har ett akut behov av det. När du har fått ditt tillstånd har du förutom mat och boende via Migrationsverket rätt att arbeta, söka grundläggande vård, skolgång för barn samt visst ekonomiskt bistånd i Sverige. Ingen individuell prövning sker.

På Migrationsverkets sida kan du läsa mer om mass­flykts­di­rektivet.

Husdjur

Det finns regler för att ta in djur till Sverige men just nu råder force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina. Vilka åtgärder som är nödvändiga bedöms från fall till fall.

Djur som inte kontrollerats av tullpersonal måste till veterinär
Om ett sällskapsdjur från Ukraina befinner sig i Sverige utan att ha kontrollerats av tullpersonal vid gränsen, ska djuret så fort som möjligt tas till en veterinär. Veterinären kontrollerar djuret och dess handlingar, för att bedöma djurets rabiesstatus.

Det är viktigt att kontakta veterinären i förväg, eftersom djuret inte får komma i kontakt med andra djur eller besökare på kliniken. Man kan kontakta vilken veterinär som helst. I Flen finns bland andra Distriktsveterinärerna med mottagning på Orrögatan 16.

Jordbruksverket står för besökskostnaden vilket inkluderar basavgift, eventuell id-märkning, blodprov med antikroppsanalys, och andra åtgärder som det beslutas om.

Jordbruksverkets hemsida går det att läsa mer om hur man ska hantera husdjur under rådande omständigheter. Informationen finns både på ukrainska och ryska.

More information in English, Ukrainian and Russian

Information from Swedish authorities – guidance when seeking temporary protection

Information to parents or adults that look after children – during and after escape. Ukrainian version

Information to parents or adults that look after children – during and after escape. Russian version

Sidansvarig: Håkan Bergsten
Senast uppdaterad: 2023-01-27 10:18:49

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Sofia Rutgård

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 46

Håkan Bergsten

Kommunchef

0157 - 43 00 01

Sara Branegård

Social hållbarhetsstrateg

0157-43 00 47