Hoppa till huvudinnehåll
Flyktingar vid tåg

Till dig som kommer till Sverige från Ukraina

På denna sida finns kortfattad information till dig som kommer till Sverige från Ukraina.

Use the icon called ”språk” to choose your preferred language. It’s located in the top of  the page. 

På Migrationsverkets hemsida finns all relevant information som vänder sig till flyktingar från Ukraina samlat. Nedan information är delvis hämtad från deras sida. För att läsa mer, gå direkt till Migrationsverkets hemsida.

The migration agency have compiled the most acute information in Ukrainian, please click here.

The County administration has a separate web page specifically for newly arrived in Sweden. It is translated into many languages.

If you get sick or have questions about healthcare, please visit Region Sörmlands web page for more information or call 1177. In case of emergency, dial 112.

EU:s mass­flykts­di­rektiv – uppe­hålls­till­stånd

Medlemsstaterna i EU har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det betyder att du som är ukrainsk medborgare, eller har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen, kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För att omfattas av direktivet ska du ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare.

Direkt vid ansökan kan du just nu få hjälp med mat och någonstans att bo om du har ett akut behov av det. När du har fått ditt tillstånd har du förutom mat och boende via Migrationsverket rätt att arbeta, söka grundläggande vård, skolgång för barn samt visst ekonomiskt bistånd i Sverige. Ingen individuell prövning sker.

På denna sida kan man läsa mer om mass­flykts­di­rektivet.

Direktivet gäller

  • dig som är ukrainsk medborgare och var bosatt i Ukraina före 24 februari 2022
  • dig som har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina
  • familjemedlemmar till de två ovanstående

Så ansöker du

För att ansöka kommer du att behöva registrera dig och visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar hos Migrationsverket. Du kommer även att få lämna fingeravtryck och fotograferas som en del av registreringsprocessen.

Om du beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet gäller ditt tillstånd till den 4 mars 2023, med möjlighet till förlängning i maximalt tre år.

Det går bra att anmäla sig digitalt, klicka här för mer information och ansökan.

Den som ansöker digitalt behöver inte besöka Migrationsverket förrän efter att myndigheten har fattat beslut. Krav för att ansöka digitalt;

  • e-postadress
  • mobiltelefon
  • digital kopia (foto) på pass eller id-handlingar för alla vuxna personer som omfattas av ansökan

Du kan också ansöka om till­fäl­ligt skydd enligt mass­di­rek­tivet på Migra­tions­ver­kets kontor. De närmaste utifrån Flen sett ligger i:

Norrköping
Örebro
Sundbyberg (Stockholm)
Märsta (Stockholm)

Uppehållstillståndskort

Efter beslut får du ett uppehållstillståndskort, kallat UT-kort, som visar vilken typ av uppehållstillstånd du har. På UT-kortet framgår det att du har beviljats uppehållstillstånd för tillfälligt skydd, samt att du omfattas av LMA och har rätt att arbeta.

Du har inte rätt till ett svenskt personnummer, däremot kan du ansöka om ett samordningsnummer. Det är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige, men som ändå har behov av att ha kontakt med svenska myndigheter eller andra delar av samhället som arbetsgivare, skola, banker med mera.

Det är Skatteverket som beslutar om samordningsnummer. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Asyl

Du som kommer från Ukraina kommer i första hand att beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som beskrivs ovan. Efter att du har fått ett beslut enligt massflyktsdirektivet har du möjlighet att ansöka om asyl i Sverige enligt den ordinarie asylprocessen. En ansökan om asyl prövas alltid individuellt, vilket gör att det kan ta lång tid. Du kommer bland annat att bli kallad till flera utredningssamtal.

Läs mer om hur du ansöker om asyl.

Ukrainska medbor­gare kan vistas i Sverige utan till­stånd i 90 dagar

Ukrainska medborgare är viseringsfria inom Schengenområdet. Det betyder att en ukrainsk medborgare, som kan visa upp ett giltigt biometriskt pass vid gränsen till Sverige, får stanna här utan visum i upp till 90 dagar. Ukrainska medborgare som saknar biometriskt pass har rätt att resa in och vistas i Sverige i 90 dagar med ett Schengenvisum.

Husdjur

Det finns regler för att ta in djur till Sverige men just nu råder force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina. Vilka åtgärder som är nödvändiga bedöms från fall till fall.

Djur som inte kontrollerats av tullpersonal måste till veterinär
Om ett sällskapsdjur från Ukraina befinner sig i Sverige utan att ha kontrollerats av tullpersonal vid gränsen, ska djuret så fort som möjligt tas till en veterinär. Veterinären kontrollerar djuret och dess handlingar, för att bedöma djurets rabiesstatus.

Det är viktigt att kontakta veterinären i förväg, eftersom djuret inte får komma i kontakt med andra djur eller besökare på kliniken. Man kan kontakta vilken veterinär som helst. I Flen finns bland andra Distriktsveterinärerna med mottagning på Orrögatan 16.

Jordbruksverket står för besökskostnaden vilket inkluderar basavgift, eventuell id-märkning, blodprov med antikroppsanalys, och andra åtgärder som det beslutas om.

Jordbruksverkets hemsida går det att läsa mer om hur man ska hantera husdjur under rådande omständigheter. Informationen finns både på ukrainska och ryska.

Träffa andra ukrainare

Den ideella föreningen Stöd till Ukraina Sörmland anordnar träffar på biblioteket i Flen, läs mer på affischen. (klicka för större bild)

More information in English, Ukrainian and Russian

Information from Swedish authorities – guidance when seeking temporary protection

Information to parents or adults that look after children – during and after escape. Ukrainian version

Information to parents or adults that look after children – during and after escape. Russian version

Sidansvarig: Håkan Bergsten
Senast uppdaterad: 2022-05-09 11:30:55

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Magnus Ornhammar

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 46

Håkan Bergsten

Kommunchef

0157 - 43 00 01

Sara Branegård

Social hållbarhetsstrateg

0157-43 00 47