Hoppa till huvudinnehåll

Mat och måltider i skola och förskola

Goda och bra måltider ger pigga och glada barn med bra förutsättningar att leka och lära. En bra måltid är inte bara maten på tallriken utan förutsätter en helhetssyn vilket innebär att den ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad. Den kan bidra till bättre gemenskap, trivsam stämning och ge måltidsglädje. Vi näringsberäknar de luncher som tillagas i våra centralkök och i våra tillagningskök.

Matsedel

Gå direkt till matsedel för förskola och skola
Du kan även enkelt läsa matsedeln i mobilen eller läsplattan genom att lägga den här länken till sidan på startskärmen. Sök på Flens kommun så kommer matsedeln upp.

Kontaktuppgifter till våra kök

Frukost

Frukost serveras till förskole- och fritidsbarn.

Mejeriprodukter i olika former samt bröd, flingor, gryn och gröt utgör basen i våra frukostar som även innehåller smörgås med pålägg och grönsak.

Frukosten ska utgöra ca 20 – 25 % av dagens energi- och näringsbehov.

 

Förskolelunch

Varje dag erbjuds två varmrätter (den ena alltid är vegetarisk), grönsaker, ekologisk mjölk, hårt bröd och bordsmargarin.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Skollunch

Varje dag serveras två varmrätter (den ena är alltid vegetarisk), grönsaksbuffé, ekologisk mjölk, hårt bröd och bordsmargarin. Vid ett flertal skolor serveras även dagens soppa.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Mellanmål

Mellanmål serveras till förskole- och fritidsbarn.

Mjölk, smörgås med pålägg och grönsak ingår alltid i våra mellanmål. Ibland serverar vi något extra, till exempel kesofrutti eller fruktsmoothie.

Mellanmålet ska utgöra ca 10 – 15 % av dagens energi- och näringsbehov.

Ansökan om specialkost och anpassade måltider av medicinska skäl

Information

Specialkost och anpassade måltider serveras till barn/elever av medicinska skäl, t.ex. födoämnesallergi, födoämnesintolerans, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller annan funktionsvariation och tillfällig eller kontinuerlig medicinering av olika anledningar. Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn/elever som är i behov av anpassad kost. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om barnet/eleven inte tycker om vissa rätter.

Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att ansökningsblanketten fylls i korrekt och tydligt innan den lämnas in till administratör vid gymnasiet/skolan/förskolan. Rektor tar beslut om specialkost och anpassade måltider och meddelar vårdnadshavare beslutet.

Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Före skolstart varje hösttermin ska ett nytt intyg lämnas in om behov kvarstår. Vid senare skolstart eller inskolning på förskola lämnas kostintyget in snarast möjligt.

Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att informera gymnasiet/skolan/förskolan om behovet av anpassad kost förändras eller om det inte längre finns något behov.

Om barnet/eleven under två veckors tid inte hämtat ut sin specialkost/måltidsanpassning, utan att frånvaro meddelats, upphör maten att serveras.

 

 

Anmälan om vegetariska måltider eller måltider utan fläskkött

Information

Varje dag erbjuds minst en vegetarisk maträtt till alla elever/barn. För att underlätta kökets planering av måltider vill vi gärna att denna anmälan lämnas in när elev/barn önskar äta ovanstående måltider varje dag.

Anmälan lämnas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.

Om du inte längre önskar äta vegetariska måltider eller måltider utan fläskkött måste detta meddelas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.

Ekologiska inköp

Andelen ekologiska livsmedel ska 2023 i kommunens verksamheter vara  50%.

Under 2020 var andelen ekologiska livsmedel som Måltidsservice köpte in 43%.

Måltidspolicy

2021 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en måltidspolicy  – För att ge och få måltidsglädje

Syftet med policyn är att övergripande tydliggöra måltiderna och måltidsfrågornas betydelse i kommunens verksamheter samt säkerställa måltidernas kvalitet.

Flens kommuns måltidspolicy

 

Matsvinn

På grundskolorna mäts tallrikssvinn (det gästerna skrapar av från sina tallrikar) och serveringssvinn (mat från buffén som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara). Måltidsservice mål för år 2021 är 10 gram/portion för tallrikssvinn och mindre än 22 gram/portion för serveringssvinn.

På förskolor mäts serveringssvinn (mat som är kvar i karotter och kantiner från avdelningar). Måltidsservice mål är att det årligen ska minska från utgångsläget  59 g/portion 2018

 

 

Organisation

Måltidsservice serverar måltider vid tio förskolor, sex grundskolor och ett gymnasium.
Här kan du läsa mer om köken och organisationen.

Klimatsmart livsmedelskonsumtion – Filmer

Med klimatsmart livsmedelskonsumtion kan vi minska vårt klimatavtryck – från inköp till avfallshantering!
Materialet består av fyra filmer, en kortlek med diskussionsfrågor och en lärarhandledning per film med tips på upplägg av en lektion.

Länkar till filmerna:

Bäst före

Gröna påsen

Klimatsmart mat

Matsvinn 

   (Korten skrivs ut med dubbelsidig utskrift)

 

Filmen Bäst före är inspelad i Katrineholm med estetelever från Duveholmsgymnasiet.
Filmen Gröna påsen är inspelad vid Duveholmsgymnasiet med elever från gymnasiet.
Filmen Klimatsmart mat är inspelad på Slottsskolan i Vingåker med elever från årskurs 8.
Filmen Matsvinn är inspelad på Stenhammarskolan i Flen med elever från årskurs 5.

Syfte och mål
Syftet är att långsiktigt påverka framtidens sörmlänningar till en mer klimatsmart livsmedelskonsumtion från inköp till avfallshantering.
Målet är att öka förståelsen för klimatsmart livsmedelskonsumtion bland länets skolelever och på lång sikt leda till förändrade konsumtionsmönster bland framtidens medborgare. Målet är även att öka förståelsen för vikten av att sortera matavfall i gröna påsen samt minska matsvinnet genom att visa att enskilda medborgare kan göra skillnad.

Filmerna och tillhörande material är framtagna i samarbete mellan Katrineholms kommun, Vingåkers kommun, Flens kommun, Sörmland Vatten och Avfall AB samt Sörmlands Sparbank, år 2019.

 

 

 

 

Följ oss på Instagram

Vill du veta mer om vårt dagliga arbete, följ oss gärna på Instagram

@maltidsserviceflen

 

 


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Monika Holm

Måltidschef

0157-43 16 00

Per Kålbäck

Kökschef

0157 – 43 16 01

AnnaKarin Karlsson

Måltidssamordnare

0157-43 16 30