Mat och måltider i skola och förskola

Goda och bra måltider ger pigga och glada barn med bra förutsättningar att leka och lära. En bra måltid är inte bara maten på tallriken utan förutsätter en helhetssyn vilket innebär att den ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad. Den kan bidra till bättre gemenskap, trivsam stämning och ge måltidsglädje. Vi näringsberäknar de luncher som tillagas i våra centralkök och i våra tillagningskök.

Matsedel

Gå direkt till matsedel för förskola och skola
Du kan även enkelt läsa matsedeln i mobilen eller läsplattan genom att lägga den här länken till sidan på startskärmen. Sök på Flens kommun så kommer matsedeln upp.

Kontaktuppgifter till våra kök

Frukost

Frukost serveras till förskole- och fritidsbarn.

Mejeriprodukter i olika former samt bröd, flingor, gryn och gröt utgör basen i våra frukostar som även innehåller smörgås med pålägg och grönsak.

Frukosten ska utgöra ca 20 – 25 % av dagens energi- och näringsbehov

 

Förskolelunch

Varje dag serveras en varmrätt, grönsaker, ekologisk mellanmjölk, hårt bröd och bordsmargarin.

Det finns möjlighet att beställa specialkost, vegetarisk mat samt alternativ kost av etiska eller religiösa skäl.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Skollunch

Varje dag serveras två varmrätter,  varav den ena är en vegetarisk rätt, grönsaksbuffé, ekologisk mellanmjölk, hårt bröd och bordsmargarin. Vid ett flertal skolor serveras även dagen soppa.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Mellanmål

Mellanmål serveras till förskole- och fritidsbarn

Mjölk, smörgås med pålägg och grönsak samt en rotsaks- eller fruktbit är basen i våra mellanmål.

Mellanmålet ska utgöra ca 10 – 15 % av dagens energi- och näringsbehov.

Blanketter för specialkost och anpassad meny

Specialkost och anpassad meny vid förskolor

Information till vårdnadshavare

Du som vårdnadshavare ansvarar för att blanketten fylls i korrekt och tydligt innan den lämnas in till pedagog innan ditt barn börjar på förskolan. Specialkost serveras till barn med födoämnesallergier. Alternativkost kan beställas till barn vid förskolor som av etiska eller religiösa skäl inte äter vissa livsmedel eller önskar vegetarisk kost. Anmälan är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn som är i behov av specialkost. Blanketten kan inte användas om ditt barn inte tycker om vissa rätter.

Anpassad matsedel

Av speciella skäl, till exempel under medicinering, kan en anpassad matsedel behövas. Köksansvariga väljer, i samråd med vårdnadshavare, ut rätter som barnet kan äta utifrån matsedeln. Målet med anpassad matsedel är att barnet successivt kan utöka de rätter som går bra och så småningom kunna äta de flesta rätter som serveras.

Laktosintolerans hos små barn

Laktosintolerans är ovanligt hos yngre barn*. Om misstanke finns att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och inte på egen hand börja med laktosreducerad mat och dryck innan orsaken till besvären är utredda. *Källa: Livsmedelsverket

Information till pedagoger

Du som pedagog lämnar ifylld blankett till köket på förskolan. Vid frånvaro meddelas detta till köket före klockan 08.00 för att undvika att specialkost tillagas och slängs. Meddela även när barnet är tillbaka i verksamheten. Telefonnummer till köket får du i samband med att blanketten lämnas in.

Specialkost och anpassad meny vid skolor

Information till vårdnadshavare

Du som vårdnadshavare ansvarar för att blanketten fylls i korrekt och tydligt innan den lämnas in till pedagog innan ditt barn börjar på skolan. Specialkost serveras till barn med födoämnesallergier. Anmälan är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn som är i behov av specialkost. Den kan inte användas för att få annan mat om ditt barn inte tycker om vissa rätter.

Dagligen erbjuds ett vegetariskt alternativ till alla barn. För att underlätta kökets planering av måltider är det bra om det lämnas in en beställning för barn som önskar äta vegetarisk måltid varje dag och de som önskar äta måltider som inte innehåller fläskkött.

Anpassad matsedel

Av speciella skäl, till exempel under medicinering, kan en anpassad matsedel behövas. Köksansvariga väljer, i samråd med vårdnadshavare, ut rätter som barnet/eleven kan äta utifrån matsedeln. Målet med anpassad matsedel är att barnet/eleven successivt kan utöka de rätter som går bra och så småningom kunna äta de flesta rätter som serveras.

Information till pedagoger

Du som pedagog lämnar ifylld blankett till skolrestaurangen. Du lämnar en kopia till skolsköterska samt sparar egen kopia. Om maten levereras från ett annat kök lämnar du blankett och en kopia till mottagningsköket, som skickar kopian till produktionsköket. Vid frånvaro meddelas detta köket före klockan 08.00 för att undvika att specialkost tillagas och slängs. Meddela även när barnet är tillbaka i verksamheten.

Ekologiskt och närproducerat

Andelen ekologiska och/eller närpoducerade livsmedel ska 2019 i kommunens verksamheter vara minst 40%

Under 2018 har andelen ekologiska livsmedel som Måltidsservice köpt in varit 40% och andelen svenskt kött varit 59%

Kostpolicy

2015 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en kostpolicy.
Syftet med policyn är att fastställa grundläggande principer för måltidsverksamheten i Flens kommun vad avser bland annat, miljö och kvalitet och hållbar utveckling.

Matsvinn

Målet är att tallrikssvinn vid skolor ska vara högst 5 gram/ person år 2020
Vid skolor mäter Måltidsservice tallrikssvinn och kökssvinn och vid förskolor mäter vi kökssvinn och svinn från avdelningarna.

 

Organisation

Måltidsservice serverar måltider vid nio förskolor, fem grundskolor och ett gymnasium.
Här kan du läsa mer om köken och organisationen.

Frågor och länkar

Här kan du läsa svar på frågor vi får till Måltidsservice om våra måltider och få tips på länkar till andra hemsidor med information om mat och måltider: Frågor & länkar

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Monika Holm

Måltidschef

0157-43 16 00

Per Kålbäck

Kökschef

0157 – 43 16 01

Agneta Svensson

Kökschef

0157 – 43 16 07

AnnaKarin Karlsson

Måltidssamordnare

0157-43 16 30