Sommarmellis på Matgrottan (Stenhammarskolan F-6). Vi bjuder på nyskördad sallad plockad från hemkunskapens trädgårdsland precis utanför knuten.

Mat och måltider i skola och förskola

Goda och bra måltider ger pigga och glada barn med bra förutsättningar att leka och lära. En bra måltid är inte bara maten på tallriken utan förutsätter en helhetssyn vilket innebär att den ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad. Den kan bidra till bättre gemenskap, trivsam stämning och ge måltidsglädje. Vi näringsberäknar de luncher som tillagas i våra centralkök och i våra tillagningskök.

Hållbara måltider

Vi använder 40 % ekologiska livsmedel i vår verksamhet, vilket motsvarar kommunens mål för 2019. Så långt det är möjligt använder vi svenskt kött i våra menyer. Under 2018 var det 59 % kött som var svenskt.

Vi arbetar hela tiden med att minska mängden mat som slängs både av våra matgäster och i våra kök. Vill du veta mera klicka här.

Matsedel

Gå direkt till matsedel för förskola och skola
Du kan även enkelt läsa matsedeln i mobilen eller läsplattan genom att lägga den här länken till sidan på startskärmen. Sök på Flens kommun så kommer matsedeln upp.

Kontaktuppgifter till våra kök

Frukost

Frukost serveras till förskole- och fritidsbarn.

Mejeriprodukter i olika former samt bröd, flingor, gryn och gröt utgör basen i våra frukostar som även innehåller smörgås med pålägg och grönsak.

Frukosten ska utgöra ca 20 – 25 % av dagens energi- och näringsbehov.

 

Förskolelunch

Varje dag serveras en varmrätt, grönsaker, ekologisk mellanmjölk, hårt bröd och bordsmargarin.

Det finns möjlighet att beställa specialkost, vegetarisk mat samt alternativ kost av etiska eller religiösa skäl.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Skollunch

Varje dag serveras två varmrätter (den ena är alltid vegetarisk), grönsaksbuffé, ekologisk mellanmjölk, hårt bröd och bordsmargarin. Vid ett flertal skolor serveras även dagens soppa.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Mellanmål

Mellanmål serveras till förskole- och fritidsbarn.

Mjölk, smörgås med pålägg och grönsak ingår alltid i våra mellanmål. Ibland serverar vi något extra, till exempel kesofrutti eller fruktsmoothies.

Mellanmålet ska utgöra ca 10 – 15 % av dagens energi- och näringsbehov.

Ansökan om anpassade måltider av medicinska skäl

Information till vårdnadshavare

Anpassad kost serveras till elever/barn av medicinska skäl, t.ex. födoämnesallergi, födoämnesintolerans, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller annan funktionsvariation och tillfällig eller kontinuerlig medicinering av olika anledningar. Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till elever/barn som är i behov av anpassad kost. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om eleven/barnet inte tycker om vissa rätter.

Du som vårdnadshavare ansvarar för att ansökningsblanketten fylls i korrekt och tydligt innan den lämnas in till administratör vid gymnasiet/skolan/förskolan. Rektor tar beslut om anpassad kost och meddelar dig som vårdnadshavare beslutet.

Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Du som vårdnadshavare ansvarar för att informera gymnasiet/skolan/förskolan vid förändrade behov, att meddela om anpassad kost inte längre behövs samt att lämna in ny ansökan vid varje nytt läsår om behov kvarstår.

 

 

Anmälan om vegetariska måltider eller måltider fria från fläskkött

Information

Varje dag erbjuds minst en vegetarisk maträtt till alla elever/barn. För att underlätta kökets planering av måltider vill vi gärna att denna anmälan lämnas in när elev/barn önskar äta ovanstående måltider varje dag.

Anmälan lämnas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.

Om du inte längre önskar äta vegetariska måltider eller måltider utan fläskkött måste detta meddelas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.

Ekologiskt och närproducerat

Andelen ekologiska och/eller närproducerade livsmedel ska 2019 i kommunens verksamheter vara minst 40%

Under 2018 har andelen ekologiska livsmedel som Måltidsservice köpt in varit 40% och andelen svenskt kött varit 59%

Kostpolicy

2015 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en kostpolicy.
Syftet med policyn är att fastställa grundläggande principer för måltidsverksamheten i Flens kommun vad avser bland annat, miljö och kvalitet och hållbar utveckling.

Matsvinn

Målet är att tallrikssvinn vid skolor ska vara högst 5 gram/ person år 2020
Vid skolor mäter Måltidsservice tallrikssvinn och kökssvinn och vid förskolor mäter vi kökssvinn och svinn från avdelningarna.

 

Organisation

Måltidsservice serverar måltider vid nio förskolor, fem grundskolor och ett gymnasium.
Här kan du läsa mer om köken och organisationen.

Frågor och länkar

Här kan du läsa svar på frågor vi får till Måltidsservice om våra måltider och få tips på länkar till andra hemsidor med information om mat och måltider: Frågor & länkar

Följ oss på Instagram

Vill du veta mer om vårt dagliga arbete, följ oss gärna på Instagram

@maltidsserviceflen

 

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Monika Holm

Måltidschef

0157-43 16 00

Per Kålbäck

Kökschef

0157 – 43 16 01

Agneta Svensson

Kökschef

0157 – 43 16 07

AnnaKarin Karlsson

Måltidssamordnare

0157-43 16 30