Goda och bra måltider ger pigga och glada barn med bra förutsättningar att leka och lära. En bra måltid är inte bara maten på tallriken utan förutsätter en helhetssyn vilket innebär att den ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad. Den kan bidra till bättre gemenskap, trivsam stämning och ge måltidsglädje. Vi näringsberäknar de luncher som tillagas i våra centralkök och i våra tillagningskök.
Vi använder drygt 40 % ekologiska livsmedel i vår verksamhet, vilket motsvarar kommunens mål på 41 % för 2020. Så långt det är möjligt använder vi svenskt kött i våra menyer.
Ett nytt mål för 2020 är att av de livsmedel som Måltidsservice köper in ska 3% vara från Sörmland och det ska genomföras en pedagogisk aktivitet med de producenter som kommer att leverera till kommunen. För att klara det målet ingår Flens kommun i utvecklingsprogrammet KliMATvalet. Där arbetar vi med projektet Sörmländsk Måltidsglädje ger ökad kunskap. Läs mer om projektet här
Gå direkt till matsedel för förskola och skola
Du kan även enkelt läsa matsedeln i mobilen eller läsplattan genom att lägga den här länken till sidan på startskärmen. Sök på Flens kommun så kommer matsedeln upp.
Flen:
centralkoketflen@edu.flen.se (Stenhammarskolan 7 – 9)
stenhammarskolankok@edu.flen.se (Stenhammarskolan F – 6)
vallmonkoket@edu.flen.se (Förskolan Hammaren)
sjogardenkoket@edu.flen.se
pwkoket@edu.flen.se (Prins Wilhelmgymnasiet)
nybblekoket@edu.flen.se
brogetorpkoket@edu.flen.se
bjorklidenkoket@edu.flen.se
Malmköping:
centralkoketmalmkoping@edu.flen.se (Hedens kök)
knektenkoket@edu.flen.se
malmaskolankoket@edu.flen.se
Hälleforsnäs:
centralkokethalleforsnas@edu.flen.se (Bruksskolans kök)
tallbackenkoket@edu.flen.se
Mellösa:
kyrkskolankoket@edu.flen.se
tomtebokoket@edu.flen.se
Bettna:
bettnaskolankoket@edu.flen.se (Bettna skola och Mårbacka förskola)
Frukost serveras till förskole- och fritidsbarn.
Mejeriprodukter i olika former samt bröd, flingor, gryn och gröt utgör basen i våra frukostar som även innehåller smörgås med pålägg och grönsak.
Frukosten ska utgöra ca 20 – 25 % av dagens energi- och näringsbehov.
Varje dag erbjuds två varmrätter (den ena alltid är vegetarisk), grönsaker, ekologisk mjölk, hårt bröd och bordsmargarin.
Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.
Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.
Varje dag serveras två varmrätter (den ena är alltid vegetarisk), grönsaksbuffé, ekologisk mjölk, hårt bröd och bordsmargarin. Vid ett flertal skolor serveras även dagens soppa.
Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.
Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.
Mellanmål serveras till förskole- och fritidsbarn.
Mjölk, smörgås med pålägg och grönsak ingår alltid i våra mellanmål. Ibland serverar vi något extra, till exempel kesofrutti eller fruktsmoothie.
Mellanmålet ska utgöra ca 10 – 15 % av dagens energi- och näringsbehov.
Anpassad kost serveras till barn/elever av medicinska skäl, t.ex. födoämnesallergi, födoämnesintolerans, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller annan funktionsvariation och tillfällig eller kontinuerlig medicinering av olika anledningar. Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn/elever som är i behov av anpassad kost. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om barnet/eleven inte tycker om vissa rätter.
Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att ansökningsblanketten fylls i korrekt och tydligt innan den lämnas in till administratör vid gymnasiet/skolan/förskolan. Rektor tar beslut om anpassad kost och meddelar vårdnadshavare beslutet.
Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Före skolstart varje hösttermin ska ett nytt intyg lämnas in om behov kvarstår.
Du som vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att informera gymnasiet/skolan/förskolan om behovet av anpassad kost förändras eller om det inte längre finns något behov.
Om barnet/eleven under två veckors tid inte hämtat sin anpassade mat, utan att frånvaro meddelats, upphör anpassningen.
Varje dag erbjuds minst en vegetarisk maträtt till alla elever/barn. För att underlätta kökets planering av måltider vill vi gärna att denna anmälan lämnas in när elev/barn önskar äta ovanstående måltider varje dag.
Anmälan lämnas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.
Om du inte längre önskar äta vegetariska måltider eller måltider utan fläskkött måste detta meddelas till administratören på gymnasiet/skolan/förskolan.
I kommunens verksamheter ska år 2020
2015 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en kostpolicy.
Syftet med policyn är att fastställa grundläggande principer för måltidsverksamheten i Flens kommun vad avser bland annat, miljö och kvalitet och hållbar utveckling.
På grundskolorna mäts tallrikssvinn (det gästerna skrapar av från sina tallrikar) och serveringssvinn (mat från buffén som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara). Måltidsservice mål för år 2020 är 10 gram/portion för tallrikssvinn och 15 gram/portion för serveringssvinn.
På förskolor mäts serveringssvinn (mat som är kvar i karotter och kantiner från avdelningar). Måltidsservice mål för år 2020 är 40 gram/portion.
Måltidsservice serverar måltider vid tio förskolor, sex grundskolor och ett gymnasium.
Här kan du läsa mer om köken och organisationen.
Med klimatsmart livsmedelskonsumtion kan vi minska vårt klimatavtryck – från inköp till avfallshantering!
Materialet består av fyra filmer, en kortlek med diskussionsfrågor och en lärarhandledning per film med tips på upplägg av en lektion.
Länkar till filmerna:
(Korten skrivs ut med dubbelsidig utskrift)
Filmen Bäst före är inspelad i Katrineholm med estetelever från Duveholmsgymnasiet.
Filmen Gröna påsen är inspelad vid Duveholmsgymnasiet med elever från gymnasiet.
Filmen Klimatsmart mat är inspelad på Slottsskolan i Vingåker med elever från årskurs 8.
Filmen Matsvinn är inspelad på Stenhammarskolan i Flen med elever från årskurs 5.
Syfte och mål
Syftet är att långsiktigt påverka framtidens sörmlänningar till en mer klimatsmart livsmedelskonsumtion från inköp till avfallshantering.
Målet är att öka förståelsen för klimatsmart livsmedelskonsumtion bland länets skolelever och på lång sikt leda till förändrade konsumtionsmönster bland framtidens medborgare. Målet är även att öka förståelsen för vikten av att sortera matavfall i gröna påsen samt minska matsvinnet genom att visa att enskilda medborgare kan göra skillnad.
Filmerna och tillhörande material är framtagna i samarbete mellan Katrineholms kommun, Vingåkers kommun, Flens kommun, Sörmland Vatten och Avfall AB samt Sörmlands Sparbank, år 2019.
Vill du veta mer om vårt dagliga arbete, följ oss gärna på Instagram
Saknar du information?
Kontakta någon av oss.