Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Mat & måltider i Flens kommun

Måltidsservice arbetar varje dag med måltidsglädje för kommunens matgäster i förskolor, skolor och särskilda boenden.

man lagar mat i murikka

Måltidsglädje i Flens kommun

Måltidsservice tillagar och serverar måltider till kommunala förskolor och skolor samt till kommunens särskilda boenden. Måltiderna anpassas innehållsmässigt efter Livsmedelsverkets riktlinjer och individens enskilda behov. Måltidsservice strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden och använder svenska råvaror så långt det är möjligt.

Vid produktionsköket Matbruket i Hälleforsnäs tillagas och levereras mat till drygt 1900 förskole- och skolbarn samt 160 gäster på särskilda boenden runt om i kommunen. Produktionsköket är ett modernt kök med digitaliserad teknik och ergonomisk utformning.

Måltidsglädje genomsyrar verksamheten där god och näringsriktig mat är lika viktigt som trevlig servering, delaktiga matgäster och miljösmarta val.

Måltidspolicy

2021 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en måltidspolicy — i syfte att ge och få måltidsglädje. Policyn ska på ett övergripande sätt tydliggöra måltiderna och måltidsfrågornas betydelse i kommunens verksamheter, samt säkerställa måltidernas kvalitet.

Produktionsköket Matbruket tillagar och kyler ner mat som sedan skickas ut kall för sluttillagning vid sju av kommunens skolor och förskolor. På tre ställen, två skolor och en förskola, har köken ännu inte byggts om och därför skickas lunchen ut varm. På tre ställen, en skola och två förskolor, tillagas maten helt och hållet på plats.

Frukost och mellanmål

I varje kök ansvarar kock/måltidsvärd för frukost och mellanmål, vilket inkluderar brödbak och beredning av diverse tillbehör.

Frukost och mellanmål serveras till barn på förskolor och elever på fritidshem och fritidsklubb.

Förskole- och skollunch

Till lunch serveras två maträtter, varav den ena alltid är lakto-ovo-vegetarisk (det vill säga kan innehålla ägg och mejeriprodukter men inte kött, fisk eller fågel). Ofta finns fler alternativ att välja på då matrester tas tillvara. Menyn innehåller både traditionella maträtter och nya smaker.

Måltidsvärd/kock i respektive kök bereder grönsakerna till lunchen i form av grönsaksbuffé på skolorna och grönsakstallrikar på förskolor.

Svt Sörmland har gjort ett inslag om matbruket och sluttillagningsköken – se den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan om specialkost

Specialkost och anpassade måltider serveras till barn/elever med medicinska skäl, exempelvis:

  • födoämnesallergi
  • födoämnesintolerans
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller annan nedsättning
  • och/ eller medicinering av olika anledningar.

Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn/elever som är i behov av specialkost och anpassade måltider. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om barnet/eleven inte tycker om vissa rätter. Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att kostintyget fylls i korrekt och tydligt innan det lämnas in till administratör vid gymnasiet/skolan/förskolan. Rektor tar beslut om specialkost och anpassade måltider.

Ansökan och beslut gäller för ett läsår i taget

Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Inför varje skolstart på höstterminen ska ett nytt kostintyg lämnas in om behov kvarstår. Vid senare skolstart eller inskolning på förskola lämnas intyget in snarast möjligt. Ansökningsblankett lämnas ut av skolan i samband med skolstart.

  • Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att informera gymnasiet/skolan/förskolan om behovet av anpassad kost förändras eller om det inte längre finns något behov.
  • Om barnet/eleven under två veckors tid inte hämtat ut sin specialkost/måltidsanpassning, utan att frånvaro meddelats, upphör maten att serveras.

Specialkost och anpassade måltider serveras till barn/elever med medicinska skäl, exempelvis:

  • födoämnesallergi
  • födoämnesintolerans
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller annan nedsättning
  • och/ eller medicinering av olika anledningar.

Ansökan och beslut är till för att säkerställa att rätt mat serveras till barn/elever som är i behov av anpassad kost. Ansökan kan inte användas för att få annan mat om barnet/eleven inte tycker om vissa rätter. Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att kostintyget fylls i korrekt och tydligt innan det lämnas in till administratör vid gymnasiet/skolan/förskolan. Rektor tar beslut om specialkost och anpassade måltider.

Ansökan och beslut gäller för ett läsår i taget

Ansökan och beslut gäller för ett läsår. Inför varje skolstart på höstterminen ska ett nytt kostintyg lämnas in om behov kvarstår. Vid senare skolstart eller inskolning på förskola lämnas intyget in snarast möjligt.

  • Vårdnadshavare/myndig elev ansvarar för att informera gymnasiet/skolan/förskolan om behovet av anpassad kost förändras eller om det inte längre finns något behov.
  • Om barnet/eleven under två veckors tid inte hämtat ut sin specialkost/måltidsanpassning, utan att frånvaro meddelats, upphör maten att serveras.

Lunch och middag

Samtliga måltider tillagas på Matbruket och skickas varm till alla boenden till lunch varje dag. Kvällsmålet skickas varm till alla enheter utom två. Måltiderna består av en varmrätt, kokt potatis eller annat tillbehör samt kokta grönsaker eller sallad. Dessert serveras på soppdagar och på lördagar. Till helgerna serveras alltid lite festligare maträtter.

Specialkost

För Måltidsservice är det viktigt att de äldre känner att de kan påverka sina måltider. Om man exempelvis aldrig i sitt liv tyckt om fisk, erbjuds den boende andra alternativ.

Specialkost erbjuds utifrån de boendes behov och i samråd med omsorgspersonalen. Till personer med olika grader av tugg- och sväljsvårigheter erbjuds anpassningar som grovpaté/lättuggat, timbalkost eller flytkost. Till personer med överkänslighet för olika livsmedel eller med olika sjukdomstillstånd, exempelvis nedsatt njurfunktion eller diabetes, erbjuds andra alternativ.

Guldkanter

Måltidsservice erbjuder alltid måltider som följer säsongen och våra högtider. Utöver det planeras olika teman tillsammans med boendenas måltids- och kulturombud. Det kan till exempel vara den årliga kräftskivan, en trerätters Nobelmåltid på Nobeldagen eller en höstfest med vilttema.

Frukost, mellanmål och kvällsmål

Frukost, mellanmål och kvällsmål planeras och serveras av personalen på de särskilda boendena. Av dagens energi- och näringsbehov ska frukosten utgöra cirka 20-25 %, mellanmålet cirka 10 – 15 % och kvällsmålet cirka 5-10 %.

Organisation Måltidsservice

Måltidsservice måltidsservice

Klicka på bilden för en PDF-version.

Matsvinn

På grundskolorna mäts tallrikssvinn (det gästerna skrapar av från sina tallrikar) och serveringssvinn (mat från buffén som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara) samt kökssvinn . På förskolorna mäts serveringssvinn och kökssvinn.

Måltidsservice mål för skolor och förskolor är att matsvinnet ska minska.

Kontaktuppgifter

Taggar:

Mat
Måltider
Matsedel
Måltidsservice
särskilt boende
skola
förskola
meny

Sidan uppdaterad: 2024-01-09

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll

bild på ett stort hus

Hitta din politiker

Här finns information om hur du kan kontakta de förtroendevalda i Flens kommun, vilka partier de representerar och vilka nämnder och bolag som är knutna till uppdraget.

hitta din politiker

politiker

medbestämmande

förtroendevalda

bilden visar ett gammalt stationshus

Organisation och politik

En kommun består av flera olika beslutande organ. Här beskriver vi hur Flens kommun är organiserad.

Organisation

organisationsschema

bild på människor i en stor sal

Webbsändning KF

Välkommen till webbsändningen av kommunfullmäktiges sammanträde.

Webbsändning

Kommunfullmäktige