Hoppa till huvudinnehåll

Smörgåstårta med skinka och leverpastej, serveras på våra särskilda boenden sommaren 2019 enligt önskemål från de boende.

Mat och måltider vid särskilda boenden

Goda, och bra måltider har stor betydelse för äldres livskvalitet då de kan vara ett positivt avbrott i vardagen. En bra måltid är inte bara maten på tallriken utan förutsätter en helhetssyn vilket innebär att den ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, hållbar och integrerad. Måltiden kan bidra till bättre gemenskap, trivsam stämning, ge måltidsglädje och vara en höjdpunkt att se fram emot. Vi näringsberäknar de måltider som tillagas i våra centralkök, det vill säga luncher och middagar.

Matsedel

Gå direkt till matsedel för mat och måltider Seniorer
Du kan även enkelt läsa matsedeln i mobilen eller läsplattan genom att ladda ner den här länken och lägga den på startskärmen. Sök på Flens kommun så kommer du till matsedeln.

Guldkanter

Alla behöver lite guldkant då och då. Måltiderna är ett viktigt sätt att uppmärksamma till exempel våra högtider och andra tillfällen under året som vi av tradition firar. Utöver det försöker vi vara lyhörda för de boendes önskemål. Vi förändrar vår meny efter säsong och då frågar vi alltid de boende efter rätter som de skulle vilja se på menyn.

Här är ett axplock av det vi gör varje år:

  • Julbord på julafton
  • Tre-rätters nyårslunch på nyårsafton
  • Påskbuffé på påskafton
  • Två-rätters vårlunch till Valborg
  • Två-rätters lunch till Kristi Himmelsfärdsdagen
  • Midsommarlunch med matjessill och färskpotatis samt jordgubbar och glass
  • Kräftskiva i slutet på augusti
  • Viltdagar i oktober
  • Två-rätters lunch till Allhelgonadagen

Kontaktuppgifter till våra kök

Frukost, mellanmål och kvällsmål

Personalen på de särskilda boendena planerar för vad som ska serveras till frukost, mellanmål och kvällsmål.

Frukosten ska utgöra ca 20-25 %, mellanmålet ca 10 – 15 % och kvällsmålet ca 5-10 % av dagens energi- och näringsbehov.

Lunch

På vardagar erbjuder vi två olika lunchalternativ som de boende kan välja emellan. Varje alternativ innehåller en varmrätt, kokt potatis eller annat tillbehör samt grönsallad eller kokta grönsaker. De vardagar vi erbjuder soppa ingår det alltid en dessert.

På lördagar och söndagar erbjuder vi ett lunchalternativ, lite festligare, för att uppmärksamma att det är helg. Vi serverar alltid dessert till lördag lunch.

Personalen på de särskilda boendena planerar för vilka tillbehör som ska serveras till måltiden.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Lunchen ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Middag

Varje dag levereras en varmrätt med tillbehör och grönsaker från ett av centralköken till de särskilda boendena. Varannan måndag serverar vi soppa på måndagkvällar och då ingår det en dessert.

Menyn innehåller både traditionella rätter och nya smaker. Vi strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden.

Middag ska utgöra ca 25-35 % av dagens energi- och näringsbehov.

Specialkost

Grundkosterna inom vård och omsorg har ersatts med nya rekommendationer
Under 2016 arbetade Livsmedelsverket och Socialstyrelsen tillsammans för att se över rådande rekommendationer och hitta bra sätt att fördela ansvaret för måltids- och nutritionsfrågor inom vård och omsorg. Ett resultat är att rekommendationen om tre grundkoster (SNR-, A- och E-kost) nu tas bort. Grundkosterna har ersatts med uppdaterade rekommendationer som utgår ifrån den senaste upplagan av Nordiska näringsrekommendationer (NNR 2012). Samtidigt blir ansvarsfördelningen mellan Livsmedelsverket och Socialstyrelsen tydligare.

Måltidsservice arbetar med att revidera informationen om specialkost till särskilda boenden.

Ekologiskt

Andelen ekologiska livsmedel ska 2023 i kommunens verksamheter vara  50%.

Under 2020 var andelen ekologiska livsmedel som Måltidsservice köpte in 43%.

Måltidspolicy

2021 beslutade kommunfullmäktige i Flens kommun en måltidspolicy  – För att ge och få måltidsglädje

Syftet med policyn är att övergripande tydliggöra måltiderna och måltidsfrågornas betydelse i kommunens verksamheter samt säkerställa måltidernas kvalitet.

Flens kommuns måltidspolicy

Organisation

Måltidsservice tillagar och serverar mat till förskolor, skolor och äldreboenden i Flens kommun
Här kan du läsa mer om köken och organisationen.


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Monika Holm

Måltidschef

0157-43 16 00

Per Kålbäck

Kökschef

0157 – 43 16 01

AnnaKarin Karlsson

Måltidssamordnare

0157-43 16 30