Hoppa till huvudinnehåll
Flen ortskonst

Flen

Härledningen av ortsnamnet Flen är omdiskuterat. Språkforskare har kopplat namnet till Flensån, som har sitt källflöde i sjön Flen, men också till det gamla adjektivet ”flaina” som användes för att beskriva en obevuxen mark eller plats, t.ex. ett kalt berg i bygden. Något entydigt svar finns för närvarande inte.

Samhället Flen växte fram i och med att Västra Stambanan öppnades 1862 och blev en järnvägsknutpunkt 1877 då TGOJ-banan kom till. I och med det utvecklades en handels- och marknadsplats i anslutning till stationen. Flera stora industrietableringar följde och idag är det mest kända företaget GB – Glace-Bolaget – som har såväl fabrik som huvudlager på orten. 1949 blev Flen stad och är sedan 1971 centralort i Flens Kommun.

Läget är strategiskt med närhet till Eskilstuna, Katrineholm, Norrköping och Nyköping. Stockholm nås på en timme och många Flensbor pendlar till arbete eller studier. Läget mitt i Sörmland – ”Sörmlands hjärta” – är bara en av fördelarna. Småstaden erbjuder också en fin miljö omgiven av fyra sjöar och med god service och attraktiva bostäder, både bekväma radhus i centrum och strandnära boenden i närheten.

Migrationsverket har sedan flera år verksamhet i Flen. Många asylsökande har genom åren således passerat Flen och många har också blivit kvar på orten.
Det har satt en mångkulturell prägel på Flen, både inom den offentliga och privata sektorn och i det kulturella utbudet.

I Flen finns ett förhållandevis brett utbud av offentlig och kommersiell service och här ligger Bildnings Centrum Prins Wilhelm – en av Sveriges modernaste gymnasieskolor. Sportanläggningen Hammarvallen har bl.a. både ishall och badhus. På nära håll finns även en populär 18-håls golfbana och en naturskön badplats med camping och servering vid sjön Orrhammaren.

På det närbelägna Stenhammars Slott bodde Prins Wilhelm. Han ligger begravd på Flens Kyrkogård. Idag innehas slottet av kung Carl-Gustaf. Såväl kungen som prins Philip besöker ofta godset och följer där med stort intresse jordbruket och djurhållningen.
Den världsberömda fotografen Hans Gedda, ”geniet från Flen”, är född här och har nu åter sin hemvist i kommunen. Han är mest känd för sina okonventionella porträtt på offentliga och betydande personer inom kultur- och samhällslivet.
Den vackra Hembygdsgården ”Thuleparken” ligger högt beläget mitt i Flen och ovanför det gamla nöjestemplet ”Amazon”. Strax utanför Flen ligger även det anrika Yxtaholms Slott.

Kontakt

Alla som vill vara med och påverka och driva orternas utveckling är välkomna med i arbetet!

Kontakta oss och meddela vilken ort du bor på så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med en grupp som är verksam på din ort:

carl-fredrik.swenson@flen.se
Tel: 0157-43 09 62

jessica.ekermann@flen.se
Tel: 0157-43 00 02

Sidansvarig: Jessica Ekermann
Senast uppdaterad: 2021-07-07 10:02:45

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Jessica Ekermann

Brottsförebyggande samordning, ortsutveckling

0157- 43 00 02

Carl-Fredrik Swenson

Avdelningschef Fritid

0157 - 43 09 62