Hoppa till huvudinnehåll
Skebokvarn ortskonst

Skebokvarn

Ortsnamnet kan härledas ur ”Skedevibornas kvarn”, d.v.s. folket från gården Skedevi fick ta sig över sjön till det närbelägna vattendraget från Nedingen till Båven, där de hade anlagt sin kvarn.

Skebokvarn ligger i Helgesta socken. Kyrkan är vackert belägen vid sjön Båven. I socknen ligger Rockelsta slott. Det ägdes tidigare av släkten von Rosen och har en spännande historia

Det lilla idylliska samhället längs väg 57 växte fram i samband med att Västra Stambanan kom 1862. 1907 blev Skebokvarn också slutstation för Mellersta Sörmlands Järnväg, som gick via Malmköping till Stålboga. I Skebokvarn lastade man om produkter som kom med ångbåt från godsen och gårdarna runt sjön Båven och som skulle fraktas vidare på järnväg. Nu stannar inte längre några tåg här.

1914 startade Zig-Zag Fabriks AB tillverkning av träleksaker, skidor och små bowlingbanor i Skebokvarn. Bygglådorna för barn blev mycket populära. Verksamheten flyttade 1929 till en av de gamla Lägerhyddorna i Malmköping.

Mitt emot stationen låg mejeriet. I byggnaden finns idag Kanotcenter med vandrarhem och café. Här kan du hyra kanot och utrustning för utflykter och upplevelser på sjön Båven. På orten finns också en badplats samt Skebokvarnsgården med Söndagscafé.

 

Kontakt

Alla som vill vara med och påverka och driva orternas utveckling är välkomna med i arbetet!

Kontakta oss och meddela vilken ort du bor på så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med en grupp som är verksam på din ort:

carl-fredrik.swenson@flen.se
Tel: 0157-43 09 62

jessica.ekermann@flen.se
Tel: 0157-43 00 02

Sidansvarig: Jessica Ekermann
Senast uppdaterad: 2021-07-07 10:18:57

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Jessica Ekermann

Brottsförebyggande samordning, ortsutveckling

0157- 43 00 02

Carl-Fredrik Swenson

Avdelningschef Fritid

0157 - 43 09 62