Hoppa till huvudinnehåll
Sparreholm ortskonst

Sparreholm

Orten, som ligger i Hyltinge socken, har fått sitt namn efter det närbelägna Sparreholms Slott. Ursprungligen hette gården Hyltingenäs, men då Göran Sparre på 1600-talet lät uppföra slottsbyggnaden fick det namn efter honom. Här finns idag bland annat ett av Sveriges förnämligaste bilmuseér samt ett Ridcenter.

Tätorten Sparreholm växte fram runt den järnvägsstation som anlades i samband med att Västra stambanan kom 1862. Det lilla samhället har ett fantastiskt naturskönt läge vid en vik av Båven. Omgivningarna präglas av sitt vattennära läge och sina ekhagar samt av de två stora godsen Sparreholms Slott och Långdunker. Sjön, järnvägen och träindustrin var de viktigaste förutsättningarna för Sparreholms framväxt.

I Sparreholm finns förskola, en friskola fr.o.m. hösten 2017, livsmedelsbutik, restauranger, gatukök, badplats, bensinmack, lågprisvaruhus, marina och en naturskönt belägen hembygdsgård. Längs Landsvägsgatan ligger Folkets Hus, Gråfors Nostalgisamlingar – ett populärt utflyktsmål – samt Båvens Spinnhus, Sörmlands enda ullspinneri.

Sjön Båven är på grund av sin unika fauna och omgivande miljöer klassad som varande av riksintresse och därför finns det restriktioner för såväl byggnation som friluftsliv. Här häckar till exempel fiskgjusen och i sjöns djup finns den sägenomspunna malen. Många utnyttjar Båven för naturupplevelser och rekreation. På vintern gäller långfärdsskridskor och på sommarhalvåret lockar båtfärder och kanoting.

Kontakt

Alla som vill vara med och påverka och driva orternas utveckling är välkomna med i arbetet!

Kontakta oss och meddela vilken ort du bor på så kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med en grupp som är verksam på din ort:

carl-fredrik.swenson@flen.se
Tel: 0157-43 09 62

jessica.ekermann@flen.se
Tel: 0157-43 00 02

Sidansvarig: Jessica Ekermann
Senast uppdaterad: 2022-04-26 16:10:50

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Jessica Ekermann

Brottsförebyggande samordning, ortsutveckling

0157- 43 00 02

Carl-Fredrik Swenson

Avdelningschef Fritid

0157 - 43 09 62