Hoppa till huvudinnehåll
En grupp seniorer på spinningpass

Aktiviteter

Vill du vara mer aktiv som ung äldre? Projekt Flera Friska år i Flen bygger på ett samarbete mellan idéburen verksamhet, kommun och primärvård. Projektet i Flen avslutas under våren 2019 och övergår därefter i ordinarie verksamhet. Här presenterar vi olika tips aktiviteter som du kan delta i. Passa på och var med, det mesta är kostnadsfritt.

 

Flera Friska – Senior Powergympa

Att träna styrketräning är enligt forskaren Michail Tonkonogi den effektivaste träningen för äldre. Den ger bättre balans, styrka och uthållighet. Att träna enligt Senior Power-metoden minskar även risken för hjärt-och kärlsjukdomar, fetma och demens. Under projektet prövas metoden och startar upp grupper runt om i kommunen

Vill du börja träna? Vill du hjälpa till att starta upp Senior Powergympa lokalt på din hemort? Vi följer boken Senior Power av Michail Tonkonogi och hjälper dig att komma igång och bygga upp din muskelstyrka. För dig som vill delta men vi söker också dig som är intresserad av att leda och starta upp en grupp.

Gruppträning med Senior Powergympa finns igång för dig som vill träna på flera orter.

Anmäl ditt intresse till gunnel.kallstedt@flen.se. Du kan också anmäla dig via Facebookgruppen Flera friska – Powergympa där också information läggs ut löpande.

Måltidsfröjd tillsammans – tips om hur du startar ett matlag

Starta ett matlag och få nya vänner!
Ett matlag är en grupp människor som lagar mat tillsammans. Det kan vara allt från ett par-tre stycken till uppåt en åtta-tio personer. Det viktiga är att träffas, umgås och njuta av en måltid tillsammans.

Äter du ofta ensam, men önskar att du hade någon att dela måltiden med? Tycker du att det är roligt att laga mat, men vill prova nya recept och lära dig något nytt? Eller vill du bara komma ut och göra något nytt? Anledningarna kan vara många. Det är dessutom ofta billigare, nyttigare och mer hållbart att äta tillsammans med andra. Alla som vill, kan vara med i ett matlag. Det behövs inte några särskilda förkunskaper. Det man inte kan själv, kan förhoppningsvis någon annan i laget och alla kan hjälpas åt.

Deltagarna bestämmer själva vad som ska tillagas, och man får anpassa så att gruppen kommer överens.

Hur hittar jag andra som vill vara med i ett matlag?

Hör efter om några av dina bekanta vill vara med i ett matlag. Du kan fråga dina närmaste vänner eller någon som du är ytligt bekant med. Om du inte vill samla ihop ett matlag på egen hand kan du titta på Facebooksidan Flera friska år i Flen. När det finns några stycken som vill, ja då är det bara att bestämma träff med laget och köra igång. De som är med i matlaget får själva stå för alla kostnader. Är man några stycken blir det nästan alltid billigare än att köpa ingredienser och laga själv. Dessutom får man sällskap!

Var kan vi vara?
Det finns många möjligheter att träffas och laga mat tillsammans. I Flens kommun finns till exempel Träffpunkter för samvaro som kan användas för matlag. Kontakta kommunen för mer information.

Vad ska vi laga för mat?
Ladda ner foldern ”Tips och råd hur du kommer igång att äta tillsammans med andra.” för tips.
Här kommer ett par förslag att börja med:

Bönfärsbiffar
https://www.coop.se/recept/bonfarsbiffar-med-loksky/

Tips: Sugar snaps kan bytas ut till broccoli beroende på säsong.

Äppelpaj

https://www.ica.se/recept/varldens-godaste-appelsmulpaj-714125/

Mer information

Läs mer i foldern:

Kontakta Flera friska år i Flen, gunnel.kallstedt@flen.se, för mer information. Följ Facebooksidan Flera friska år i Flen, https://www.facebook.com/flerafriskaariflen/,  där information läggs ut löpande.

För fördjupad information om arbetet kring matlag, läs rapporten:

Se filmen här nedan och få veta mer om varför kommunen arbetar med matlag.

Gör en insats för andra

Seniora damer i hatt och färglada band

Kom med i gruppen för frivilligarbete i kommunen! Du får under tre tillfällen information och orientering i kommunens frivillig – och språkvänsarbete. Du får möjlighet att testa på och delta några gånger för att hitta det som passar just dig.

Anmäl ditt intresse till gunnel.kallstedt@flen.se. Du kan också anmäla dig via Facebookgruppen Flera friska-frivillig där också informations läggs ut löpande.

Sätt guldkant på tillvaron – en studiecirkel i ekonomi och hälsa

Studiecirkel ”Sätt guldkant på tillvaron” är ett samarbete mellan Flera friska år i Flen, Länsbildningsförbundet Sörmland och Region Sörmlands enhet för hållbar utveckling.

Tillsammans har vi tagit fram ett inspirationsmaterial kring ekonomi och hälsa som vänder sig till nyblivna pensionärer och till de som närmar sig pension.
Tanken är att materialet ska användas i studiecirklar för att leda till givande samtal och erfarenhetsutbyte. Det ger deltagarna möjlighet att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Men framför allt är det tänkt att ge insikt i livet som pensionär utifrån ekonomi och hälsa.

Ladda ner materialet här:
https://www.lbfsormland.se/saett-guldkant-pa-tillvaron

Är du intresserad att delta i en studiecirkel, eller vill leda en cirkel? Kontakta ABF i Flen, 0157-510 36, mail: info.flen@abf.se

 

 


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Gunnel Källstedt

Frivilligsamordnare, kulturombudsansvarig, aktivitetsledare

0157 - 43 03 38