Hoppa till huvudinnehåll

Digitala lås för hemtjänst och hemsjukvård

Digital nyckelhantering ökar tryggheten och förbättrar servicen för den som har hemtjänst. Hemtjänstens nycklar ersätts av en digital nyckel, men du som har hemtjänst kommer fortsätta att använda din egen nyckel som du gör idag.

Nu inför Flens kommun digital nyckelhantering i hemtjänst och hemsjukvård. Du som har hemtjänst, hemsjukvård eller trygghetslarm och idag har lämnat nycklar kommer att få ett låstillbehör monterat som gör att hemtjänsten och hemsjukvården kan öppna med en digital nyckel. Ditt lås kommer att vara kvar och du kommer att använda din nyckel, precis som vanligt.

Det här är digital nyckelhantering

Digital nyckelhantering/nyckelfri hemtjänst innebär att personal inom hemtjänsten inte längre behöver hantera traditionella metallnycklar. Istället använder personalen en digital nyckel som laddas ned med behörighet till de lås som nyckeln ska kunna öppna. Endast personal som har behörighet kan låsa upp med den digitala nyckeln. När arbetspasset är slut upphör nyckeln att fungera.

Den digitala nyckeln passar till ett låstillbehör som vi monterar utan kostnad för dig. Låstillbehöret sätts utanpå ditt vanliga lås så att du själv fortsätter att använda din vanliga nyckel.

Det monterad låstillbehöret kräver varken el, internet eller batteri och fungerar också vid strömavbrott.

Fördelar för dig som har hemtjänst

  • Hjälpen kommer snabbare vid larm eftersom närmsta personal kan komma direkt, utan att behöva hämta rätt nyckel.
  • Nyckelhanteringen blir säkrare vilket ökar din trygghet och säkerhet.
  • Den digitala nyckeln registrerar vem som har öppnat din dörr och den går bara att använda under arbetspasset
  • Du fortsätter använda din nyckel som vanligt.

Frågor och svar

Vad är digital nyckelhantering?

Istället för den vanliga nyckeln kommer personalen i hemtjänsten att använda en digital nyckel. Den passar till ett speciellt låstillbehör som sätts utanpå ditt vanliga lås. Den digitala nyckeln går bara att använda när personalen arbetar och den registrerar vem som öppnar och stänger din dörr.

Det digitala låset kräver inte el eller internet och fungerar även vid strömavbrott.

Du kommer att kunna använda din vanliga nyckel för att öppna och låsa din dörr som vanligt.

Såhär ser det digitala låset och hemtjänstens nyckel ut:

 

Hur monteras låsen?

  1. Du blir kontaktad av personal så att ni kan komma överens om en tid när det nyckelfria låset kan monteras.
  2. Monteringen görs av särskilt utbildad personal som har med sig legitimation vid besöket. Monteringen tar mellan 20 och 40 minuter. Det nyckelfria låset monteras på utsidan av din dörr, utanpå ditt vanliga lås
  3. När/om du avslutar din hemtjänst eller ditt trygghetslarm tas låset bort och dörren återställs i ursprungligt skick.

Om du som lägenhetsinnehavare behöver byta ordinarie låscylinder eller nyckel går det bra även när det digitala låset är monterat.

Fungerar digitala låset i alla dörrar?

Det digitala låset fungerar i många dörrar, men inte alla. I dessa fall används en nyckelgömma.

Nyckelgömman kan bara öppnas med den digitala nyckeln och den har samma funktioner som det digitala låset då den registrerar vem som har öppnat och låst nyckelgömman.

Så här ser nyckelgömman ut:

Hur fungerar nyckeln?

Flens kommun kommer att använda en nyckel som laddas med behörigheter inför varje arbetspass. När arbetspasset är slut försvinner behörigheterna och nyckeln kan inte användas. Nyckeln och låset registrerar vem som har låst upp och låst dörren.

Vad kommer det att kosta?

Flens kommun står för kostnaden.

Blir det märken eller åverkan på dörren?

Låset kan oftast monteras och demonteras utan åverkan på dörren. Om låset inte kan monteras, vilket är sällan, kommer en annan lösning att användas. För portar kan det exempelvis vara en nyckeltub och en gångjärnsgömma för boendedörrar som monteras på dörrens gångjärn utan åverkan. Skulle det eventuellt krävas någon modifiering av dörren så sker det endast efter godkännande från fastighetsägare.

Vad händer med min hemförsäkring?

Låsen är godkända och certifierade enligt “SSF 3522, klass 3”, det motsvarar de flesta försäkringsbolags krav. Försäkringsbolagen kan ha olika villkor och är man osäker på vad som gäller rekommenderar vi att man tar kontakt med respektive försäkringsbolag och ser över sin hemförsäkring.


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Andreas Merkéll

Enhetschef hemtjänst Malmköping och Sparreholm, Avdelningen Äldre

0157-43 12 85

Helén Persson

Avdelningschef äldreomsorg

0157 - 43 03 42