Hoppa till huvudinnehåll
Ledsen pojke

Missbruk/Beroende

Har du fått nog och önskar mer av livet?

Börjar drickandet och drogandet som förr var en fest och glädje ställa till problem? För dig? För din familj?
Börjar spelandet få konsekvenser?
Vänd dig då till Nova öppenvård i Flens kommun, en del av kommunens socialförvaltning.

Tio procent av befolkningen har sjukdomen alkoholism.
Drygt två av hundra personer i Sverige har hasardspelsyndrom eller spelproblem och ytterligare fyra av hundra bedöms ha risk för att utveckla det.

Alkoholist är den som upprepade gånger hamnar i plågsamma livssituationer på grund av sitt alkoholdrickande och som fortsätter att dricka alkohol.

Runt varje alkohol- och/eller drogberoende finns 4-5 anhöriga som påverkas negativt av personens beroende. De blir medberoende vilket påverkar deras liv.

Dessutom finns risken att familj, arbetskamrater, vänner och chefer blir medberoende möjliggörare. En medberoende är en människa som låtit en annan människas beteende påverka sig och som blir helt upptagen av att kontroller denna människas beteenden.

Riskspel framkallar beroende
De typer av spel som anses vara riskspel, det vill säga lättare framkallar ett beroende, är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat eller spel där skicklighet kan öka chansen att vinna.

Spelautomater, till exempel Jack Vegas, kasinospel samt spel som bedrivs över nätet, framför allt spelautomater och internetpoker, är de mest beroendeframkallande.

Även anhöriga kan få hjälp

Nova öppenvård är till för dig och personer som befinner sig i ett riskbruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika och läkemedel. Vi är också till för anhöriga och andra närstående. Vi arbetar enligt 12-stegsprogrammet och är utbildade alkohol-/drogterapeuter med lång erfarenhet.

Nova erbjuder bland annat:

  • Information och rådgivning
  • Motiverande samtal
  • Behandlingsgrupper
  • Anhörigstöd
  • Enskilda samtal
  • Halvvägsboende med behandling – efter biståndsansökan

All kontakt med Nova öppenvård är kostnadsfri. Möjlighet till plats på behandlingshem finns också genom det Öppna intaget till Vårnäs Behandlingshem. Detta genom att Flens kommun är medlem i Vårdförbundet Sörmland.

Om du däremot skulle vara i behov av halvvägsboende i kombination med behandling behöver du gör en ansökan där dina behov utreds av vår handläggare. Här får du stöd och behandling för en ökad livskvalitet utifrån dina behov och förutsättningar. Gemenskap, delaktighet och ansvar är viktiga delar vi arbetar för.

Välkommen med dina frågor så berättar vi mera.

Kontakt

NOVA Öppenvård
Besöksadress: Drottninggatan 6
Enhetschef: Mia Gustafsson
Rådgivning / information: 0157 – 43 10 13
Kommunens växel: 0157 – 43 00 00

Mer information om missbruk

www.socialstyrelsen.se

www.can.se


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Mia Gustafsson

Enhetschef Utförarenheten, Barn-, unga & vuxna

0157 - 43 03 64

Linda Ytterdahl

0157-43 10 13