Hoppa till huvudinnehåll
Solen tittar mellan träden i en park

NOVA öppenvård

NOVA öppenvårdsenhet har som uppgift att ge stöd och ökad motivation till förändring samt behandling. Insatser i öppenvård bygger på hög grad av frivillighet och eget ansvar för det egna förändringsarbetet.

Har du fått nog och önskar mer av livet?

Börjar drickandet och drogandet som förr var en fest och glädje ställa till problem? För dig? För din familj?

Vänd dig då till Nova öppenvård i Flens kommun, en del av kommunens socialförvaltning.

Tio procent av befolkningen har sjukdomen alkoholism.
Alkoholist är den som upprepade gånger hamnar i plågsamma livssituationer på grund av sitt alkoholdrickande och som fortsätter att dricka alkohol.

Runt varje alkohol- och/eller drogberoende finns 4-5 anhöriga som påverkas negativt av personens beroende. De blir medberoende vilket påverkar deras liv.

Spelberoendets likheter med beroende av alkohol och narkotika
Hasardspelsyndrom i en allvarligare form har likheter med att vara beroende av alkohol eller narkotika. Drygt två av hundra personer i Sverige har hasardspelsyndrom eller spelproblem och ytterligare fyra av hundra bedöms ha risk för att utveckla det.

Riskspel framkallar beroende
De typer av spel som anses vara riskspel, det vill säga lättare framkallar ett beroende, är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat eller spel där skicklighet kan öka chansen att vinna.

Spelautomater, till exempel Jack Vegas, kasinospel samt spel som bedrivs över nätet, framför allt spelautomater och internetpoker, är de mest beroendeframkallande.

Dessutom finns risken att familj, arbetskamrater, vänner och chefer blir medberoende möjliggörare. En medberoende är en människa som låtit en annan människas beteende påverka sig och som blir helt upptagen av att kontroller denna människas beteenden.

Även anhöriga kan få hjälp
Nova öppenvård är till för dig och personer som befinner sig i ett riskbruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika och läkemedel, samt spelberoende Vi är också till för anhöriga och andra närstående. Vi arbetar enligt 12-stegsprogrammet och är utbildade alkohol-/drogterapeuter med lång erfarenhet.

Nova erbjuder bland annat:

  • Information och rådgivning
  • Motiverande samtal
  • Behandlingsgrupper
  • Anhörigstöd
  • Enskilda samtal
  • Halvvägsboende med behandling – efter biståndsansökan

All kontakt med Nova öppenvård är kostnadsfri. Möjlighet till plats på behandlingshem finns också genom det Öppna intaget till Vårnäs Behandlingshem. Detta genom att Flens kommun är medlem i Vårdförbundet Sörmland.

Om du däremot skulle vara i behov av halvvägsboende i kombination med behandling behöver du gör en ansökan hos socialtjänsten där dina behov utreds av  en socialsekreterare. Här får du stöd och behandling för en ökad livskvalitet utifrån dina behov och förutsättningar. Gemenskap, delaktighet och ansvar är viktiga delar vi arbetar för.

Anonymt och inga väntetider!

Välkommen med dina frågor så berättar vi mera.

 

Kontakt

NOVA
Besöksadress: Drottninggatan 6

Enhetschef:

Mia Gustafsson 0157 – 43 30 64

mia.gustafsson@flen.se

 

Rådgivning / information:

Gruppledare:

Linda Ytterdahl 0157 – 43 10 13

linda.ytterdahl@flen.se

 

Behandlingspedagog:

Susanne Berglöv 0157 – 43 04 68

susanne.berglov@flen.se

 

Kommunens växel: 0157 – 43 00 00

 

Sidansvarig: Mia Gustafsson
Senast uppdaterad: 2020-09-14 11:24:53

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Mia Gustafsson

Enhetschef Utförarenheten, Barn-, unga & vuxna

0157 - 43 03 64

Linda Ytterdahl

0157-43 10 13