Hoppa till huvudinnehåll

Skuldsanering

Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis. Har du haft problem med dina skulder under en längre tid kan du ansöka om skuldsanering. Efter fem år kan du vara skuldfri.

Att ansöka om skuldsanering

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden på en särskild blankett. Du kan ladda ner blanketten direkt eller beställa den på Kronofogdens hemsida. Du kan också beställa ansökningsblanketten på Kronofogdens servicetelefon på telefonnummer 020 -75 76 77.

Behöver du hjälp med att fylla i blanketten eller få ekonomisk rådgivning kan du kontakta kommunens Budget- och skuldrådgivare.

Vad händer efter ansökan?

Kronofogden prövar om du uppfyller skuldsaneringslagens krav för att få en skuldsanering. Om din ansökan blir godkänd kommer ett förslag till skuldsanering att skickas till dem du är skyldig pengar.

Om någon av dem säger nej till förslaget kan Kronofogden ändå besluta om skuldsanering för dig. Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum, vanligtvis i fem år. Alla pengar över existensminimum går till att betala på skulderna och du får en betalningsplan som du ska följa. Lever du under existensminimum är skuldsaneringsperioden fortfarande fem år men utan betalningsplan. Efter fem år är du skuldfri.

 

Kontaktuppgifter och mer information

Budget- och skuldrådgivning: Boubacar Diallo
Telefontid/tidsbokning
Onsdagar kl. 14-15
Fredagar kl. 8.30-9.30
Telefon 0157-43 09 19
E-post: boubacar.diallo@flen.se 

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2021-08-17 11:08:11

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Boubacar Diallo

Budget- och skuldrådgivare

0157 - 43 09 19