Hoppa till huvudinnehåll
Glasburk med mynt, tre staplar med mynt.

Förmedlingsmedel

Förmedlingsmedel är ett pedagogiskt och frivilligt redskap som används under en begränsad tid för att komma till rätta med din ekonomi.

Vad menas med förmedlingsmedel och hur går det till?

Det innebär att dina egna pengar går in på ett konto hos socialförvaltningen efter att du skrivit på en fullmakt.  Dina pengar hanteras därefter i samråd med dig. Socialtjänsten kan då ansvara för att betala dina räkningar för att dina pengar ska räcka till mat och uppehälle fram till nästa inkomst.

Ibland kanske det inte är tillräckligt med hjälpen förmedlingsmedel och då kan det istället vara lämpligt att ansöka om en god man eller förvaltare.

Så här ansöker du:

Kontakta socialtjänsten och gör en ansökan. När ansökan kommit in hör en handläggare av sig, för att boka tid för möte och göra en utredning. Om du blir beviljad hjälp kommer du få skriva på en fullmakt så att din löpande inkomst, till exempel lön eller sjukersättning, betalas ut till ett konto hos socialtjänsten. I samråd med dig görs då en överenskommelse om vilka räkningar du vill att socialtjänsten ska betala med din inkomst. Det viktigaste är hyra och el. Resterande belopp betalas ut till ditt bankkonto enligt överenskommelse, t.ex. en gång i månaden eller varannan vecka.

Förmedlingsmedlet kan börja användas när de första pengarna har kommit till ditt konto hos socialtjänsten. Kontot får inte ligga på minus. Finns det inga pengar på kontot kan vi inte betala räkningar eller göra insättningar till ditt bankkonto. Om du vill ändra överenskommelsen eller avsluta tjänsten kontaktar du din handläggare.

Saldo lämnas en gång per år eller enligt överenskommelse.

Så här kan tjänsten avslutas

Förmedlingsmedel är en helt frivillig åtgärd, som fungerar som en tillfällig hjälp. Du kan när som helst säga upp fullmakten. Socialtjänsten har också rätt att säga upp samarbetet om överenskommelsen som är gjord inte följs.

God man och förvaltare

Om du skulle behöva mer stöd och rådgivning angående din ekonomi under en längre period, kan du som alternativ till förmedlingsmedel ansöka om God man eller Förvaltare. En sådan ansökan lämnas till Överförmyndaren i Flens Kommun.

Kontakt

Besöksadress: Norra Kungsgatan 8, Flen (ovanpå Ica)

Öppettider
Måndag – Fredag 13.00-15.00

Telefon: 0157-43 03 90

Telefontider

Måndag 09.00-11.00
Tisdag 13.00-15.00
Onsdag 09.00-11.00
Torsdag 13.00-15.00
Fredag 09.00-11.00

Just nu ber vi dig att inte skicka in dina handlingar eller kompletteringar via e-post, då vi inte kan garantera att dina personuppgifter behandlas på ett säkert sätt!

Postadress:
Flens Kommun
Socialförvaltningen
Enheten för Egen försörjning
Sveavägen 1
642 81 Flen

 

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-06-22 08:45:23

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Emma Cortinovis

Enhetschef, Arbetsmarknadsenheten

0157-43 03 91

Jimi Caftemo

Enhetschef Enheten för egen försörjning

0157-43 03 91