Hoppa till huvudinnehåll

Språkvän

DU kan vara med och stärka integrationen i vår kommun! DU har en chans, själv eller tillsammans med din familj, till ömsesidigt erfarenhetsutbyte.
DU (som är etablerad i Sverige) kan erbjuda utlandsfödda att träna svenska och lära känna det svenska samhället.
DU (som är född i ett annat land och nu bor i Sverige) får en chans att träna språket och lära känna samhället med hjälp av en språkvän.
På det sätten kan vi vara med och motverka okunskap, fördomar och segregation.
Vill DU bli språkvän?

Vem riktar vi oss till?

  • Utrikesfödda personer, som vill träna svenska och skapa nya kontakter
  • Frivilliga personer och familjer, som är etablerade i Sverige och pratar svenska, som vill engagera sig som språkvänner och skapa nya kontakter
  • Medarbetare i Flens kommun, som har förmånen att bli Kommunal Språkvän på arbetstid, under en begränsad period.

Vägen till integration i Flen går genom oss som bor här. Därför erbjuds utrikesfödda i Flen en möjlighet att bli matchad med en språkvän. Detta bygger på frivilligt integrationsarbete och tron att integration sker genom personlig kontakt.

Vad är språkvän?

Språkvän är ett sätt att umgås över kulturgränser. Utrikesfödda får kontakter med etablerade personer så att deras vardag underlättas, de lär sig svenska snabbare och får förståelse för sociala koder.

Vad syftar språkvän till?

Målet med språkvän är att underlätta en social integration för utrikesfödda och skapa genuina möten mellan människor. Det är ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och bidra till att skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli språkvän?

Du som är etablerad i samhället, kan svenska språket och vill göra en frivillig insats på fritiden kan bli språkvän. Du kan vara en person, en familj, en grupp, ett företag eller en förening.

Du som är medarbetare i Flens kommun har även förmånen att bli språkvän på arbetstid, Kommunal Språkvän! Det innebär att du som medarbetare, efter förankring hos din chef, får möjlighet att vara språkvän på arbetstid, en timme vid tio tillfällen. Att delta i konceptet “Kommunal Språkvän” är något en medarbetare kan göra en gång.

Vem kan få en språkvän?

Du som är född i ett annat land (och nu bor i Sverige) och behöver träna din svenska, kan få en språkvän. Det är bra om du kan lite svenska och vill vara aktiv och engagerad i en personlig kontakt.

Vad gör en språkvän?

Som språkvän engagerar du dig frivilligt och oavlönat på fritiden med att guida, välkomna och språkträna utrikesfödda. Du fungerar som en länk till det svenska samhället.

Får du någon ersättning?

Du får ingen ekonomisk ersättning för att vara språkvän. Ni deltar båda frivilligt och ideellt i ett ömsesidigt möte där båda parter har eget ansvar. Däremot blir du berikad och kanske får en vän för livet?!

Utgångspunkter – vad ska du tänka på?

Det handlar om att umgås och ha roligt, att genom ömsesidigt utbyte skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt. Det ger en chans att hitta nya vänner samtidigt som man kan utvecklas som person.

Hur går det till?

Det första steget för att bli språkvän är att anmäla sitt intresse till mailadress kommunal.sprakvan@flen.se

Du blir då kontaktad av samordnaren. När vi hittat en matchning som passar hör vi av oss. Obs! Det kan ta tid innan vi hittar en matchning.

Alla språkvänner får ett häfte som innehåller förslag på teman för språkvännernas första träffar.

Hur länge pågår kontakten?

Kontakten pågår så länge båda parter vill (för Kommunal Språkvän är antalet träffar på arbetstid begränsat).

Vad gör ni när ni träffas?

Ni får bekanta er med varandra, umgås och ha roligt tillsammans.  Ni kan gå på pro­menader, ta en fika och annat som ni finner roligt och intressant. En del träffas enbart för att umgås och prata. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Hur anmäler du dig?

Oavsett om du är privatperson eller medarbetare i Flens kommun anmäler du ditt intresse till mailadress kommunal.sprakvan@flen.se

Integration sker via personliga möten. Bli språkvän och berika ditt och andras liv!

 

Kontakt och intresseanmälan

Intresseanmälan och frågor hänvisas till:

kommunal.sprakvan@flen.se

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-06-20 16:49:06

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Pauline Eriksson

Gruppledare, arbetsmarknadsgruppen

0157 - 43 09 29