Hoppa till huvudinnehåll

Bostad & ekonomi

I Sverige har alla rätt till bostad. Du kan bo på olika sätt såsom att hyra eller köpa en lägenhet eller genom att hyra eller köpa ett hus. Alla som bor i Sverige blir folkbokförda.

Du måste själv vara aktiv och söka efter bostad i Flens kommun. Här kan du se en lista över ett antal mäklare, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar som finns i kommunen.

Läs mer om att bo i Flens kommun här.

Hemförsäkring

Nästan alla hushåll i Sverige har en hemförsäkring. Det är viktigt att ha en försäkring som skyddar dig och dina saker i hemmet. En hemförsäkring kan ge dig ersättning vid exempelvis brand eller stöld. En hemförsäkring innehåller dessutom reseskydd.

Hemutrustningslån

Du som har fått uppehållstillstånd kan i vissa fall få låna pengar av CSN (Centrala Studiestödsnämnden) för att köpa möbler eller annat till din bostad. Detta kallas hemutrustningslån. Läs mer om hemutrustningslån här. Vår mottagningsenhet för nyanlända, Kompassen vuxen, kan hjälpa dig att ansöka om ett sådant lån.

Rättigheter och skyldigheter som hyresgäst

På Flens bostads hemsida finns en vägledning för vad du kan tänka på när du bor i lägenhet.
Du kan också titta på filmer översatt till flera språk med information om dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.

Hyresnämnden kan hjälpa till vid tvist

Om det uppstår en tvist mellan en hyresgäst och hyresvärd eller mellan en bostadsrättsförening och en bostadsrättsinnehavare, och parterna inte själva lyckas komma överens, så kan Hyresnämnden medla i tvisten.

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-03-11 14:19:17

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Emma Cortinovis

Enhetschef, Arbetsmarknadsenheten

0157-43 03 91