Hoppa till huvudinnehåll

Förskola & skola

I Sverige finns det skola och omsorg för alla barn. Grundskolan är obligatorisk för alla barn. Det kallas skolplikt. Här kan du läsa om vad som finns i Flens kommun.

Förskola & pedagogisk omsorg

I Flens kommun finns både förskolor och annan pedagogisk omsorg. Barn i åldrarna 1-5 år erbjuds plats i förskola eller pedagogisk omsorg när du arbetar, studerar, är arbetssökande eller föräldraledig. Du kan välja mellan kommunala förskolor, kommunala familjedaghem och fristående förskolor.

Förskolans uppgift är att bedriva pedagogisk verksamhet som främjar barnens lärande och utveckling och ge ditt barn omsorg. Förskolan ska arbeta med språk, kultur, miljö och jämställdhet. Förskolans pedagogiska verksamhet styrs av skollagen och den nationella läroplanen. Läs mer om förskola och pedagogisk omsorg här.

Grundskola & förskoleklass

I Flens kommun finns både kommunala grundskolor och friskolor. I Sverige har vi skolplikt, vilket är både en rättighet och en skyldighet. Det betyder att barn har rätt till utbildning i grundskolan, men också att de ska delta i det som skolan ordnar. Talar ni ett annat språk än svenska hemma? Då kan ditt barn få modersmålsundervisning. Modersmålsundervisningen är frivillig. Läs mer om grundskola och förskoleklass här.

Gymnasieskola

Den som avslutat grundskolan i Sverige har rätt till en treårig gymnasieutbildning. I Flens kommun finns Prins Wilhelmgymnasiet. Kommunen har även samverkansavtal med skolorna i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. Det finns dessutom möjlighet att söka till gymnasieskolor i hela landet som har riksintag samt till alla friskolor.

Eftersom godkänt betyg i svenska är ett krav för att gå på ett nationellt program (t.ex. samhällsprogrammet) är det oftast individuella programmets språkintroduktion som är aktuellt för nyanlända elever i gymnasieålder. Läs mer om gymnasieskola här.

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-03-11 14:20:16

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Emma Cortinovis

Enhetschef, Arbetsmarknadsenheten

0157-43 03 91