Hoppa till huvudinnehåll

Hälso & sjukvård

Hälso- och sjukvårdssystemet i Sverige är uppbyggt så att alla ska kunna få den vård de behöver.

Du kan ringa telefonnummer 1177 (sjukvårdsrådgivning) dygnet runt. Där kan du ställa frågor om sjukdom eller symptom samt få reda på vilka mottagningar du kan kontakta för att få hjälp. Du kan söka hjälp på vårdcentralen för besvär som inte är akuta eller livshotande. Om det behövs skickas du vidare från vårdcentralen till andra specialistläkare på ett sjukhus.

Om det gäller en livshotande skada eller sjukdom ska du ringa 112, där får du hjälp omedelbart.

I Flen finns två vårdcentraler samt en barnmorskemottagning. I Malmköping finns ytterligare en vårdcentral. Närmaste sjukhus är Kullbergska sjukhuset i Katrineholm eller Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Vid akuta besvär, som inte kan vänta till nästa vardag men inte kräver omedelbar vård på sjukhus, ring 1177.

Läs mer på Region Sörmland samt www.1177.se

Barnmorskemottagning

Barnmorskemottagningen består av kostnadsfri mödrahälsovård och preventivmedelsmottagning som är öppen för alla. Hit vänder du dig om du har frågor om preventivmedel och könssjukdomar, eller när du är gravid.

Tandvård

I Sverige väljer du själv vilken tandläkare eller tandhygienist du vill gå till. Det finns privata tandläkare och Folktandvården, som är störst i Sverige.

Innan du väljer vilken tandläkare eller tandhygienist du vill gå till, kan det vara bra att till exempel ta reda vilka priser de har och om de är anslutna till Försäkringskassan.

Akut tandvård: Kontakta i första hand din klinik. Vid akuta besvär under kvällar och helger, ring 1177.

Giftinformation

Ring 112 vid om du har blivit förgiftad och begär giftinformation. I mindre brådskande fall ring 010-456 6700, dygnet runt.

Ungdomsmottagning

Det kan finnas tillfällen när det kan kännas skönt att få stöd och hjälp av en vuxen. Du kanske har funderingar och frågor om kroppen, sexualitet och samlevnad, graviditet, preventivmedel eller få råd i andra frågor. Du kan få samtalsstöd  och medicinsk hjälp. De som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt. Besöket är kostnadsfritt, och vid nybesök ska du kunna styrka din identitet.

Ungdomsmottagningen i Flen
Tel: 0157-515 09, Drottninggatan 17, Flen.

Tips och råd för unga nyanlända som vill ha svar på frågor om hälsa och jämställdhet är www.youmo.se som är en sajt på arabiska, somaliska, tigrinska, dari och lätt svenska.

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-03-11 14:21:26

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Emma Cortinovis

Enhetschef, Arbetsmarknadsenheten

0157-43 03 91