Behöver du översätta sidorna till ett annat språk? Klicka på jordgloben högst upp till höger på sidan och välj det språk du vill översätta till.
På denna sida hittar du information om hur du gör för att börja studera eller söka arbete i Sverige.
Som vuxen i Sverige kan man studera på kommunal vuxenutbildning, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola eller universitet. Om du istället vill arbeta är Arbetsförmedlingen en myndighet som kan hjälpa dig att hitta ett arbete.
Arbetsförmedlingen ger dig stöd och hjälp att hitta rätt väg in i samhället och på arbetsmarknaden, det vill säga ett arbete.
Alla nyanlända mellan 20-65 år erbjuds av Arbetsförmedlingen att delta i något som kallas för etableringsprogrammet. Det kan erbjuda olika aktiviteter, exempelvis undervisning i svenska för invandrare (SFI), krådgivning gällande olika yrken och stöd av en jobb- och utbildningsexpert för att snabbt komma in i samhället. Under tiden får du något som heter etableringsersättning om du följer din planering. Målet är att komma in på den svenska arbetsmarknaden och kunna försörja sig själv genom arbete eller studier.
Om man lär sig det svenska språket är det enklare att själv kunna försörja sig och sin familj. SFI är till för dig som behöver grundläggande kunskaper i svenska. Du lär dig svenska för att kunna prata och skriva i vardagslivet, i samhällslivet och i arbetslivet. I Flens kommun finns undervisning inom den kommunala vuxenutbildningen (Komvux). Du kan studera på heltid, deltid eller kombinera med praktik, arbetslivsorientering, validering eller annan utbildning på Komvux. Att läsa SFI och andra kurser kostar ingenting. Undervisningen sker i olika steg och när du klarat av ett steg kan du gå vidare till nästa. Du kan börja på SFI när som helst på året.
I Sverige finns det en lag som säger att alla nyanlända invandrare ska få minst 60 timmars utbildning om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. Du kan läsa mer om SFI här
En yrkesutbildning är ofta en kortare utbildningar som leder till en yrkestitel, exempelvis tandsköterska, lärarassistent eller elektriker. När man studerar i Sverige kan man ofta få studielån under utbildningstiden. Det innebär att du kan försörja dig under din studietid. För att läsa mer om olika yrkesutbildningar kan du klicka här.
Saknar du information?
Kontakta någon av oss.