Det ställs krav på dig som privatperson genom Lagen om skydd mot olyckor (2 kap. 2§). Du ska i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka.
Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig och ditt hem från brand samt vilka bestämmelser som gäller för trädgårdseldning, vedeldning, hantering av fyrverkerier, valborgsmässoeldar m.m.
Här kan du se brandriskprognoser från MSB. Tjänsten är en karta som är sökbar på hela landet.
En av de vanligaste orsakerna till dödsbränder är sängrökning. Ha som vana att aldrig röka i sängen. Var även noga med att cigaretten är ordentligt släckt innan du kastar den i soporna.
Levande ljus
Visst är det trevligt med levande ljus under årets mörka månader? Dock är det viktigt att alltid släcka ljusen innan du lämnar rummet. Ha för vana att se till att den som tänder ljusen även är den som släcker ljusen. Men alla måste ha koll! I handeln finns stearinljussläckare att köpa. Dessa träs på ljuset och lägger ett lock över lågan när ljuset brunnit ned. Tänk även på var du placerar dina ljus, se till att de inte står för nära gardiner och andra brännbara objekt.
Brand i kastrull
Torrkokning är en vanlig orsak till att det börjar brinna, även fett och olja kan börja brinna när temperaturen blir för hög. Om brand uppstår i en kastrull ska du flytta kastrullen från spisplattan och kväva elden med ett grytlock. Det är även viktigt att regelbundet rengöra filtret i din spisfläkt då det kan samlas mycket fett från matlagning där.
Brand i vitvaror och elektronik
Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska du alltid dra ut kontakten först. Därefter ska du hälla vatten på apparaten och om möjligt försöka ta ut den i det fria, till exempel balkongen.
Vid långvarig torka kan räddningstjänsten i Flen utfärda eldningsförbud i Flens kommun. Det innebär då att du inte får lov att elda eller grilla i naturen.
Fasta grillplatser och portabla grillar med kol och briketter får användas om man har nära till vatten eller annan släckutrustning samt vidtar åtgärder för att förebygga brand. Det gäller även grillning på den egna privata tomten.
Förbudet gäller tills annat meddelas.
Hur stor brandrisk är det i Flen?
Upplysningar om väderförhållanden och brandrisk får du på:
Bor du inom detaljplanelagt område (tätorter och fritidshusområden) får du elda kvistar, löv och annat trädgårdsavfall endast under veckorna 17 och 40. Denna bestämmelse har kommit till för att undvika olägenhet för människor. Det är bara trädgårdsavfall som får eldas under eldningsveckorna. För att undvika besvärande eldningsrök ska trädgårdsavfallet i första hand komposteras på den egna tomten eller lämnas till Frutorps Återvinningscentral. I förekommande fall förutsätts du elda på ett sådant sätt att närboende inte besväras. Upplever omgivningen eldningen som störande kan den komma att förbjudas.
Ändring av eldningsveckor
Bygg-, miljö- och räddningsnämnden har föreslagit kommunfullmäktige att inte alls tillåta eldning inom detaljplanelagt område, med hänvisning till att det förorsakar för stora störningar för närboende. Rök från ofullständig förbränning riskerar att orsaka besvär för allergiker och utgör en hälsorisk för alla som inandas röken. Förslaget återremiterades till kommunledningsförvaltningen.
OBS – Glöm inte brandfaran!
Den gassande sommarsolen kan göra markerna torra och ibland görs bedömningen att markerna är så torra att eldningsförbud råder. Om du ska elda utomhus är det ditt ansvar att ta reda på om det råder eldningsförbud eller inte. För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du få information genom att ringa till jourhavande brandman på räddningstjänsten i Flen, alternativt besöka någon av dessa sidor för att få en utförlig information:
Brandriskprognoser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida (MSB)
Väderprognoser på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)
Eldning får aldrig ske så att brandrisk uppstår. Ha därför alltid vatten till hands och tänd aldrig en eld om det blåser för mycket. Det är även bra att ha krattor och liknande tillhands. En eld ska vara ordentligt släckt innan du lämnar den. Eldning får endast ske när det är ljust ute och det är alltid du som eldar som ansvarar för eldningen.
Tänk på grannarna och elda på rätt sätt. Att elda med ved är miljövänligt och en del av det naturliga kretsloppet, men felaktig eldningsteknik kan orsaka allvarliga hälsoeffekter. Genom röken från en dåligt skött pannanläggning kan höga halter av cancerframkallande ämnen nå ut till omgivningen.
Vedeldningsrök påverkar även människor med astma, luftrörs- och andningsbesvär. Fel eldningsteknik kan dessutom orsaka sotbrand i skorstenen, med allvarliga skador som följd. Det är viktigt att vedeldning sker på bästa möjliga sätt. Om eldningen inte sker på ett godtagbart sätt kan rätten till att elda komma att begränsas.Här nedan följer några tips för att bli en god vedeldare.
Rätt vedeldningsteknik
Röken från skorstenen berättar hur bra eller dålig förbränningen är.
Om röken är:
Tänk på att…
Ta hänsyn till dina grannar
Alla fyrverkeripjäser och smällare – så kallade pyrotekniska varor – går under benämningen explosiva varor. Det innebär att de ska användas med försiktighet och gott omdöme. Vid användande ska du visa hänsyn till våra husdjur och människorrunt omkring. Att använda fyrverkerier är alltid förenat med risker, både för den som fyrar av och för andra. Den som använder sig av pyrotekniska varor bär det fulla ansvaret för att det sker på rätt sätt. För att fyrverkerier ska få säljas, användas och hanteras i Sverige måste de också vara godkända av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
Checklista för användning av fyrverkerier och smällare
Åldersgräns
Den som köper och hanterar fyrverkeripjäser ska ha fyllt 18 år.
Köp av vissa pjäser kräver tillstånd från polisen.
Tillstånd och utbildning för att anordna fyrverkerier
Den 1 juli 2019 tillkom ny lag som innebär att köpare och användare behöver särskild utbildning och särskilt tillstånd från polis för att använda raketer med styrpinne, vilket gäller även under nedan tillåtna tider.
a) Tillstånd krävs av polisen
Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får inte utan tillstånd av polismyndigheten användas inom områden med detaljplan. I den så kallade trästaden i Malmköping råder totalförbud för fyrverkerier och pyrotekniska varor.
b) Tider när tillstånd inte krävs av polisen
Tillstånd av polisen behövs dock inte under följande tider:
• från klockan 22.00 nyårsafton till klockan 01.00 på nyårsdagen;
• från klockan 23.00 valborgsmässoafton till klockan 01.00 den 1 maj.
Tillstånd för att förvara och sälja explosiva varor
Vid förvärv, förvaring, handel eller överföring av explosiva varor inom Sverige behöver du ha tillstånd för detta. Tillstånd söker du hos kommunen.
I korthet gäller följande
Utan tillstånd får pyrotekniska varor endast användas om det inte innebär påtaglig risk för skada på person eller egendom, eller i beaktansvärd olägenhet på/för person eller egendom.
Dofter från grillen kan få det att vattnas i munnen och grillar du på ett säkert sätt kan du få fantastiska matminnen. Men varje år inträffar också allvarliga olyckor och bränder i samband med grillning. Nästan alltid beror det på slarv och ovarsamhet. En vanlig orsak är att man använder brandfarliga vätskor som inte är avsedda för att tända kol, briketter eller ved. Gasolgrillar ska underhållas så att slangar och kopplingar är hela och täta. Säkerställ att slangar, kopplingar och anslutningar är täta i samband med första grillningen för säsongen. Engångsgrillar kan också vara förrädiska och du kan aldrig vara tillräckligt försiktig. Det tar många timmar innan glöden släcks.
Tänk på följande:
Rädda, varna, larma, släck
Om du inte är i en livshotande situation
Misstänker du att branden är anlagd och vill lämna information – kontakta polisen telefon 114 14.
OBS! Vid stark blåst avråder räddningstjänsten från eldning.
Roger Jonsson
Brandinspektör
0157- 43 03 14
E-post
Saknar du information?
Kontakta någon av oss.