Hoppa till huvudinnehåll

IVPA-larm

Sedan den 1 januari 2008 har Räddningstjänsten varit utbildade för att kunna åka på IVPA-larm. IVPA - eller 'I Väntan På Ambulans', innebär att räddningstjänsten rycker ut på vissa prio 1-larm när ambulansen inte finns i närheten.

Räddningstjänsten rycker ut på IVPA-larm (I Väntan På Ambulans)

IVPA-konceptet har räddat åtskilliga liv i vårt avlånga land. Den 1 januari 2008 tog Sörmland klivet in i IVPA-världen och i Flen har all personal fått utbildningen D-HLR. Vid larm är vi utrustade med viss sjukvårdsmaterial men främst utbildad personal och en halvautomatisk defibrillator. På så vis hoppas man kunna rädda många liv i kommunen då någon drabbas av plötsligt hjärtstopp.

I Flen rycker en styrka på två till fem personer ut på IVPA-larm inom 90 sekunder, i Malmköping likaså även om anspänningstiden kan vara något längre. Totalt sett ska man dock tjäna tid eftersom ambulansen ofta har lång framkörningstid.

Det är därför viktigt att Du som kanske någon gång måste ringa 112, är medveten om att det kan komma en brandbil först innan ambulansen kommer. Ibland har det hänt att man har vinkat förbi räddningstjänsten – eftersom det inte var en brandbil man ringde efter. Tänk på att varje sekund är viktig!

Sidansvarig: Kjelle Källström
Senast uppdaterad: 2017-06-20 10:27:15

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Kjelle Källström

Räddningschef

0157 - 43 03 11

Therese Andersson

0157 - 43 03 15