Hoppa till huvudinnehåll

Vill du göra en viktig insats? Ansök om att bli familjehem!

Familjehem

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i ett familjehem.

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem ansvarar ni för barnets dagliga behov och omsorg. Våra familjehem i Flens kommun får extern handledning, stöd och utbildning. En viktig uppgift för familjehemsföräldrarna är att stödja barnets relation till sin ursprungsfamilj. Du tar emot ett barn för en längre tid. Målet med familjehem är att barn, om det är möjligt, ska återförenas med sina föräldrar. De flesta barn kommer till familjehem frivilligt med sina föräldrars samtycke,  men ibland placeras barn också med tvång efter att en domstol har beslutat. Du fungerar som ställföreträdande förälder, vilket innebär att du har flera samarbetspartners kring barnet, exempelvis handläggare på socialtjänsten, personal i skola eller barnomsorg, barnets föräldrar och släktingar.

Vad innebär det att vara familjehem för ensamkommande barn?

Som familjehem till ensamkommande har du ansvar för barnets dagliga omsorgsbehov och du samarbetar med viktiga personer runt barnet. Barnets gode man utses att vara barnets företrädare istället för vårdnadshavaren.

Vem kan bli familjehem?

Familjehem kan se väldigt olika ut, precis som barn och ungdomars behov kan variera. Det viktigaste är att familjehemmet kan erbjuda trygghet och en stabil social situation för barnet eller ungdomen. Precis som barns behov kan variera, kan även familjehem se väldigt olika ut. Om du är gift, sambo eller ensamstående är inte avgörande. Det viktigaste för ett familjehem är att du kan erbjuda en trygghet och stabilitet för barnet. För att du ska få ta emot ett barn eller ungdom i din familj måste ni ha ett godkännande från socialnämnden i Flens kommun. Det innebär att man först gör en familjehemsutredning som omfattar flera hembesök, intervjuer och kontroll i offentliga register.

Är du intresserad av att bli familjehem?

Om du och din familj är intresserade av att öppna ert hem för ett barn eller ungdom, ta gärna kontakt med oss på familjehemsenheten så kan vi berätta mer.

 

 

Vill du komma i kontakt med familjehemsgruppen?

Du når oss via Kontaktcenter på telefon:
0157- 43 00 00, be att få tala med en familjehemssekreterare.

Du kan även skicka e-post till: familjehem@flen.se 

Observera att det du skriver till oss blir en allmän handling och kan komma att läsas av allmänheten. Undvik därför att skicka känsliga personuppgifter till oss via e-post. För Flens kommun är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. Vi behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR).
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2022-12-30 12:02:08

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Familjehemsgruppen

0157 - 43 00 00