Hoppa till huvudinnehåll

Vill du göra en viktig insats? Ansök om att bli familjehem!

Familjehem

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i ett familjehem.

Vad innebär det att vara familjehem och hur gör jag om jag vill hjälpa till?

Målet med familjehemmet är att barn, om det är möjligt, ska kunna återförenas med sina föräldrar. Det är dock inte alltid som barnet kan flytta hem igen. De flesta barn kommer till familjehem frivilligt med sina föräldrars samtycke men ibland placeras barn också med tvång efter att en domstol har beslutat om detta.

Familjehemmet fungerar som ställföreträdande förälder. Det innebär att ni med stöd av socialtjänsten och i samverkan med barnets biologiska föräldrar tar hand om ett barn för kortare eller längre tid. Oavsett hur länge barnet bor i din familj är relationen med barnets familj viktig för barnets utveckling. Du är en del i ett team kring barnet där du får stöd och handledning av en familjehemssekreterare. Familjehemsgruppen anordnar cafékvällar, studiecirklar för verksamma familjehem samt har stödgrupper för barn som är placerade i familjehem. Du får ersättning för uppdraget, vilket är ett arvode som dels är beskattningsbart och en omkostnadsdel.

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara familjehem kan du kontakta någon av handläggarna i familjehemsgruppen. Efter en intervju och kontroll i offentliga register gör vi ett hembesök. Därefter bjuder vi in dig till en utbildning, och efter denna man tillsammans med familjehemsrekryterarna ställning till om man vill gå vidare med i processen.

 

Vill du komma i kontakt med familjehemsgruppen?

Du når oss via Kontaktcenter på telefon:
0157- 43 00 00, be att få tala med en familjehemssekreterare.

Du kan även skicka e-post till: familjehem@flen.se 

Observera att det du skriver till oss blir en allmän handling och kan komma att läsas av allmänheten. Undvik därför att skicka känsliga personuppgifter till oss via e-post. För Flens kommun är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. Vi behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR).
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Sörmlands hjärta ovanpå oskarp bakgrundsbild

Familjehemsgruppen

0157 - 43 00 00 (fråga efter familjehemssekreterare)