Hoppa till huvudinnehåll
Par med olika hudfärger sitter på var sida om liten pojke

Undrar du hur det går till vid adoption?

Adoption

Genom adoption skapas ett varaktigt föräldra-barnförhållande mellan den som adopterar och den som adopteras. Den som adopteras blir rent rättsligt barn till den som adopterat.

Här kan du läsa mer om hur adoption går till

Familjerätten i Flen utreder frågor om adoption på uppdrag av sökande, där målet med utredningen är att visa om adoptionen är till barnets bästa.

Adoptioner kan vara både internationella eller inhemska, där de internationella är vanligast förekommande. För att få ta emot ett utländskt barn krävs ett beslut om medgivande från socialnämnden i kommunen. Till grund för beslutet om medgivande gör man även en så kallad hemutredning, som utgör en presentation av adoptivföräldrarna till barnets ursprungsland.

Hur går det till om man vill adoptera en närstående?

När en närstående vill adoptera ett barn, exempelvis make/makas barn, ansöker man hos Tingsrätten. Familjerätten gör en utredning, bedömer och yttrar sig även här om adoptionen är till barnets bästa. Det är tingsrätten som fattar det slutgiltiga beslutet.

Kontakta oss vid frågor om adoption

Du hittar kontaktuppgifter till familjerättssekreterarna längst ned på sidan.

Vi har telefontider:
Måndag: 8.30 – 9.30
Tisdag: 13.30 – 14.30
Onsdag: 13.30 – 14.30
Torsdag: 8.30 – 9.30

Du kan även nå oss via Kontaktcenter
Telefon: 0157-43 00 00
E-post: flenskommun@flen.se 

Observera att det du skriver till oss blir en allmän handling och kan komma att läsas av allmänheten. Undvik därför att skicka känsliga personuppgifter till oss via e-post. För Flens kommun är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. Vi behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här 

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2023-01-20 10:33:32

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Linus Nyman

Familjerättssekreterare, enheten vuxna

0157-430369

Nina Fredriksson

Familjerättssekreterare

0157-430362

Jimi Caftemo

Enhetschef Enheten vuxna Avdelning Myndighet

0157-43 03 60