Hoppa till huvudinnehåll
Bild på familj på fyra

Kontaktperson & kontaktfamilj

En kontaktperson eller kontaktfamilj är en medmänniska som kan uppmuntra till sociala kontakter och följa med på aktiviteter.

Hur kan en kontaktperson hjälpa mig?

Ni träffas regelbundet, exempelvis två till fyra gånger i månaden. Vad du gör tillsammans med din kontaktperson/familj beror på vad ni tillsammans kommer fram till, vad ni har för intressen och önskemål. Det kan vara att åka på utflykt, gå på bio, teater eller besöka en restaurang. Kanske är ni intresserade av sport och går på hockey eller ser favoritlaget spela fotboll. Ibland väljer ni kanske att träffas hemma hos varandra för att ta en kopp kaffe och bara prata en stund.

Kontaktpersonen har sekretess

Enligt lag har kontaktpersonen tystnadsplikt och får inte berätta för någon annan om dig. Kommunen kräver att den som är kontaktperson handskas med känsliga uppgifter på ett varligt sätt så att du kan känna dig trygg och säker.

Hur gör jag om jag vill ha en kontaktperson?

För att ansöka om kontaktperson vänder du dig till kommunen. Ansökan kan vara muntlig eller skriftlig. Socialsekreteraren gör en utredning för att se om du som ansöker har rätt att få det du begärt. Beslutet grundas på socialtjänstlagen (SoL) eller lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ditt individuella behov. Du får sedan ett skriftligt beslut skickat hem till dig.

För att ansöka om kontaktperson

Ring via Kontaktcenter på telefon:
Telefon: 0157-43 00 00
E-post: flenskommun@flen.se 

 

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2023-02-15 11:08:52

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Elleonor Kjellström

Enhetschef Enheten barn och unga Avdelning Myndighet

0157-43 04 49

Mika Juopperi

Enhetschef Enheten äldre och funktionsvariation Avdelning Myndighet

0157-43 03 45