Konst

Här kan du läsa om kommunens konstverksamhet och vilka utställningar som visas just nu.

Konstgalleriet i Hälleforsnäs

Konstgalleriet Hälleforsnäs

Flens kommun driver Konstgalleriet Hälleforsnäs i Hälleforsnäs gamla bruksområde. Här visas periodiska utställningar året runt med samtida konst.

öppettider konstgalleriet

Öppettider


Måndag

Stängt

Tisdag

Stängt

Onsdag

Stängt

Torsdag

11.00 - 17.00

Fredag

11.00 - 17.00

Lördag

11.00 - 15.00

Söndag

Stängt

 

bild på konstverk

Ett av Anne- Lie Larsson Ljung´s verk ur "Book Of Nature".

”Book Of Nature”
Anne- Lie Larsson Ljung

Utställning 17 Februari - 6 April

Anne-Lie Larsson Ljung föredrar att arbeta direkt inför ett landskap, att studera, att fånga ljuset, den råa och otuktade växtligheten. Hon gör noteringar/skisser av olika naturscenerier. I sin gestaltningsprocess siktar hon mot att nå bortom det förstsynliga och uppenbara. Anne-Lie är uppvuxen på landet, men flyttade till Stockholm1979 för att utbilda sig på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan.

Hon arbetar i flera olika material och tekniker. Men under de senaste åren har grafik blivit en allt större del av hennes bildskapande. Hon har haft utställningar runtom i Sverige och även utomlands på både konsthallar och gallerier.

Sedan 2020 är Anne-Lie ordförande för Grafiska sällskapet, en sammanslutning som funnits i 112 år med ca 430 grafiker i hela landet.

Gallerirum Flens bibliotek

Från oktober 2018 finns även ett gallerirum i Flens bibliotek, med syftet att skapa tillgänglig plats för konst, kultur och utställningar av olika slag. Utställningarna i gallerirummet är gjorda av skolprojekt, föreningar och andra kreatörer som vill kommunicera sina alster och verksamheter för flenspubliken.

Kommunen äger och förvaltar också en konstsamling bestående av ca 2000 verk. Den består av dels inköpta verk men även en donation av konstnären Per-Erik Böklin. Årligen köps konst in av samtida viktiga och betydelsefulla konstnärskap. Många av verken finns att se i Flens biblioteks fasta samling men även i stadshuset samt i andra arbetsmiljöer inom kommunen.

I Per Erik Böklins donation ingick även 7 st grafikupplagor som nu finns till salu så flera har möjlighet att ta del av ett intressant konstnärskap. I Flens bibliotek ”Lilla Mötet” hänger de 7 litografierna ramade. Kontakta biblioteket för mera information.

Med konst som gåva har Flens kommun sedan 1999 hälsat kommunens nyfödda medborgare välkomna till världen. Gåvan har bestått av ett numrerat och signerat konstverk av en konstnär boende och verksam i Flens kommun. Sedan 2017 är gåvan omvandlad till ett utsmyckningsuppdrag eller skulptur, av en konstnär i Flens kommun, att placeras i någon av kommunens förskolor eller skolor.

Konstrunda i Flen

Flens kommun äger en konstsamling bestående av ca. 2000 verk. Till övervägande del målningar och grafik, men också skulpturer.

Gå en skulpturvanding i Flens kommun med tolv stopp där du kan läsa om konstverken i foldern.

24 februari 2024