Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare evenemang

Här kan du läsa om evenemang som vi har haft på biblioteken.

2018

Glada och upprymda besökare efter bibliotekscaféet 27 februari. Författaren Åsa Hellberg berättade om sitt liv och hur det lett fram till hennes författarskap. Åsa Hellberg har bland annat skrivit de populära böckerna i serien om Sonjas väninnor, senast Sonjas andra chans (2017).

Under sportlovet i februari hade Flens bibliotek tipspromenad med vintertema för barn i skolåldern. Böcker lottas ut bland dem som svarat rätt på frågorna.

14 februari var det dags för invigning av Malmköpings nya bibliotek. Över 300 personer kom när vi invigde vårt nya bibliotek i Malmköpings stadshus. Vi bjöd på fika från KaCa´s Café och delade ut bokgåvor.

Årets första bibliotekscafé hölls på fettisdagen 13 februari. Dagen firades med kaffe och hembakade semlor. Cafébesökarna deltog också i en tipstävlning om årets högtider.

2017

1 december kunde våra besökare på Flens bibliotek välja varsin gratis julklappsbok. Vi delade ut böcker från Kulturrådet för både vuxna och barn samt bjöd på kaffe och pepparkakor.

Tre lördagar under hösten var Katrineholm-Flen-Vingåkers släktforskarförening på plats hos oss på Flens bibliotek. Besökare fick hjälp att komma igång med sin släktforskning och fick se hur datorerna i bibliotekets släktforskarrum används.

Eftermiddagsfika med Sverige-kryzz anordnades 31 oktober. Ett uppskattat evenemang där deltagarna fick lösa korsord utifrån ett bildspel om svenska landskap och städer. Inte minst dracks det också kaffe och åts hembakade kakor.

30 oktober-4 november var det åter dags för höstlovsrys på Mötesplatsen Flens bibliotek. Hela veckan fanns tipspromenad med Harry Potter-tema och möjlighet till bokvinst på vår barnavdelning. En av dagarna inbjöd vi också till läskig högläsning för barn från nio år.

Ät en bulle, byt en bok! 4 oktober har etablerats som Kanelbullens dag. Hos oss på Mötesplatsen Flens bibliotek och Malmköpings bibliotek var det även bokbytardag. Besökare fick ta med sig böcker hemifrån och lämna på bokbordet, för att istället ta med sig böcker som andra besökare tagit med. Inspiration till ny och oväntad läsning. Till detta bjöd vi på kaffe, te och naturligtvis kanelbullar. Bokbytardagen var en del av Sörmland läser. Ett samarbete kring läsfrämjande och litteratur mellan Länsbildningsförbundet Sörmland, studieförbund, folkhögskolor och folkbibliotek

I september anordande vi författarcafé med Marianne Cedervall. Hon har skrivit flera populära romanserier, varav den senaste, där Låt det som varit vila utkom tidigare i år, beskrivs som ”feel good-deckare”. Författarcaféet var en del av Sörmland läser. Ett samarbete kring läsfrämjande och litteratur mellan Länsbildningsförbundet Sörmland, studieförbund, folkhögskolor och folkbibliotek.

26 april spelade RAA duo – Stellan Sagvik och Kaj Magnusson – visor i folkton på bibliotekscaféet, Mötesplatsen Flens bibliotek. De lyfte fram folkmusiken i visor av bland andra Mikael Wiehe, Cornelis Vreeswijk, Alf Hambe och Evert Taube. Liksom även i några finstämda melodier från Asien och Sydamerika.

Under påsklovet hade några kycklingar gömt sig bland böckerna på Mötesplatsen Flens bibliotek. Besökande barn fick leta rätt på dem, skriva upp bokstäverna som de höll i och sedan pussla ihop bokstäverna till ett ord. Ledtråden var ”Populärt resmål i påsk”, vad kan det ha blivit för ord? Bokpriser lottades ut bland de rätta svaren.

15 mars kom författaren och tidigare Flensbon Torgny Karnstedt till vårt bibliotekscafé. Han berättade om sitt författarskap och om sin senaste bok Karlssons pojke – en novellsamling med själbiografiska inslag.

Under sportlovet hade vi tipspromenad med vintertema för alla barn på Mötesplatsen Flens bibliotek. Bokpriser lottades ut bland de rätta svaren.

Årets första bibliotekscafé gästades av journalisterna Monika Björk och Eva Kaijser. De har skrivit boken Svenska Hem, som tv-serien Fröken Frimans krig inspirerades av. Verklighetens fröken Friman hette Anna Whitlock. Under hennes ledning startade en handfull kvinnor sin egen kooperativa affär, Svenska Hem, i Stockholm. På vårt bibliotekscafé berättade författarna om vad som hände i verkligheten med kvinnorna, butikerna, rösträtten och de svenska kvinnornas kamp för jämlikhet.

2016

15 december spelades julmusik på Mötesplatsen Flens bibliotek. Flens dragspelsklubb stod för framförandet.

 

18 november fick Mötesplatsen Flens bibliotek besök av den somaliska barnboksförfattaren Jawahir A Farah. Många somalisktalande elever från Flens låg- och mellanstadieskolor fick höra författaren berätta om sin bakgrund och hur hon själv började skriva. Hon presenterade böcker och engagerade sin publik i somaliska ramsor och lekar. Evenemanget var en del av Internationella bibliotekets barnboksvecka.

 

Bibliotekscaféet 8 november ägnades åt Evert Taube – hans liv och visor i ord, bild och ton. Till sånginspelningar och bildspel bjöds besökarna även på Sven-Bertils äppelkaka.

 

Du är poet, fast du kanske inte visste om det! 1 november gästades vi av Poesifabriken på Mötesplatsen Flens bibliotek. Författaren Anna Axfors och Linnea Rönn från tidskriften 10TAL höll i en poesi-workshop för barn och unga. Deltagarna fick prova på att skriva dikter med utgångspunkt i bilder, och skriva kärleksdikter där de mest typiska ”kärleksdiktorden” inte fick användas. För att istället hitta sina egna personliga uttryck. De pusslade också ihop dikter av urklippta ord som sammansatta plötsligt blir till poesi. Ja – man kan skriva poesi om vad som helst, poesin finns överallt och tillhör alla.

 

Under höstlovet 31 oktober-4 november välkomnades skolbarn och skolungdomar till Mötesplatsen Flens bibliotek för att lösa Mysteriet med de gömda pumporna. Det gällde att hitta pumpor och att få ihop ett ord, med ledtråden ”Jag sover upp-och-ner”! Bokpriser lottades ut bland de rätta svaren.

 

Hur såg systrarna Brontës värld ut? Några som satt sig in i detta är översättarna Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling. De har översatt både Charlotte Brontës roman Villette och Ann Dinsdales bok Systrarna Brontës värld. På vårt bibliotekscafé 26 oktober berättade de om systrarnas liv och författarskap. De gav också en inblick i det komplicerade arbete som översättning innebär. Särskilt översättning av äldre litteratur där ords betydelse kan ha förändrats. Kvällens förtäring på bibliotekscaféet var te och scones.

 

12 oktober handlade vårt bibliotekscafé om att bli lugn av naturen. När krav och måsten står i vägen eller livet rusar för fort, kan man med naturens hjälp sänka tempot och hitta hem till sig själv. Om detta berättade författaren Åsa Ottosson, som tillsammans med Mats Ottosson har skrivit bland annat Stora Karlsö – bilder från ett paradis (2015) och Till träden (2014).

 

Kultur bidrar till god hälsa! Under Hälsoveckan i Flens kommun, i månadsskiftet september-oktober, anordnade vi konstvisningar på Mötesplatsen Flens bibliotek. På biblioteket finns en stor samling intressanta konstverk. Konstnären Knut Larsen berättade vid två tillfällen om verken och om de konstnärer som skapat dem.

 

Höstens första bibliotekscafé, 14 september på Mötesplatsen Flens bibliotek, gästades av författaren Karin Flygare. Med utgångspunkt i sin aktuella roman Man kan liksom inte ångra sig berättade hon om sitt skrivande och sina böcker.

 

Under ett par veckor i juli anordnade vi högläsning för barn på Mötesplatsen Flens bibliotek.

 

13 juni hade vi Vårcafé på Bettna bibliotek. Besökarna bjöds på kaffe, te, saft och tårta. Många valde saft denna soliga och varma dag. De som ville löste frågesport eller bokstavsjakt och fick därmed chanser att vinna böcker.

 

Bibliotekscaféet 20 april handlade om 
kvinnors liv och arbete på bruket i Hälleforsnäs. Med tonvikt på 1900-talet berättade Birgitta Hellström och Eva Forselius om denna epok i vår lokalhistoria.

 

Trilogin om hemmafrun Maj av Kristina Sandberg har blivit mycket läst och uppskattad. Seriens sista del, Liv till varje pris, belönades med både Augustpriset och Svenska Dagbladets litteraturpris. På bibliotekscaféet 6 april berättade författaren om sitt intresse för kvinnors arbete och hur hon inspirerats av kvinnor i sin egen släkt när hon skrev om Maj. Framträdandet ingick i evenemanget Litterära caféer, ett samarbete mellan Länsbiblioteket, Länsbildningsförbundet och kommunbiblioteken i Sörmland.

 

Vem skrev ”Rulla in en boll och låt den rulla?” Och i vilket landskap är prinsessan Estelle hertiginna? Dessa och många andra frågor besvarades av deltagarna i musikkrysset på vårt bibliotekscafé 2 mars. För trevlig musik och musikaliskt korsord svarade bandet Trebadurerna – Sven-Olof, Inga-Lill och Totte Arvidsson.

 

Under sportlovet i februari hade vi bokstavsjakt för barn på Mötesplatsen Flens bibliotek. Tio bokstäver fanns gömda på barnavdelningen och det gällde att hitta dem och se vad de bildade för ord tillsammans. Vi fick in många rätta svar – ordet var snöflingor. Tre bokvinster lottades ut bland de barn som svarat rätt.

 

17 februari gjorde vi en tidsresa i ord och bild tillsammans med författaren Leif Jacobsson. Han har ägnat sig åt sörmländsk historia i form av både radioprogram, guidade historiska resor och böcker, senast Minnesbanken (2015). Berättelserna på vårt bibliotekscafé utgick delvis från personliga, äldre bilder och Leif Jacobsson uppmanade alla att bevara sin släkts gamla fotografier och därmed dess historia.

 

Under en semesterresa fick författaren Hans Gunnarsson idén – han skulle skriva om en författare, som i sin tur fått i uppdrag att skriva om ett turistmål. Romanen om författaren C.G. och hans medresenärer fick namnet All inclusive och utkom 2015. På vårt bibliotekscafé 3 februari berättade Hans Gunnarsson om denna och andra böcker och hur det gick till när han började skriva. Framträdandet ingick i evenemanget Litterära caféer, ett samarbete mellan Länsbiblioteket, Länsbildningsförbundet och kommunbiblioteken i Sörmland.

 

På bibliotekets kafferep, Mötesplatsen Flens bibliotek 20 januari, serverades sju sorters kakor till kaffet. I samband med denna traditionella bjudning visades också filmen Vi på Väddö, regisserad av Arthur Spjuth, 1958.

 

2015

Bibliotekscaféet 2 december gästades av skådespelaren och vissångaren Pär Sörman. Han sjöng visor av bland andra Dan Andersson, Nils Ferlin och Evert Taube. Han berättade även historier ur dessa folkkära diktares liv.

-Jag var så ARG! Ilska som drivkraft var ett tema vid bibliotekscaféet med författaren Katarina Wennstam 18 november. Wennstam arbetade under många år som kriminalreporter bland annat i nyhetsprogram på tv. Vad hon såg när hon följde rättegångar om våld och övergrepp mot kvinnor – hur skulden ofta läggs över på offret – gjorde henne enormt upprörd. Hon har sedan angripit dessa allvarliga problem i både reportage och romaner, senast i den nyutkomna Skymningsflickan. Hon gav oss en upplysande berättelse om skrivande och verklighet. Framträdandet ingick i evenemanget Litterära caféer, ett samarbete mellan Länsbiblioteket, Länsbildningsförbundet och kommunbiblioteken i Sörmland.

Vad hände i Flen förr i tiden? Under en mycket välbesökt och uppskattad föreläsning på vårt bibliotekscafé 4 november berättade Yvonne Udenius om Flens historia. Publiken fick också se filmer, inspelade i staden på 1950- och 60-talen.

Höstlovsrys! Under fyra dagar i höstlovsveckan hade vi högläsning av spökhistorier för barn ca 7-11 år på Mötesplatsen Flens bibliotek. Barnen fick också gå en tipspromenad i biblioteket och svara på frågor med Halloweentema. Populärt och lagom svårt – många bokvinster delades ut.

Musik förenar och glädjer! På bibliotekscaféet 7 oktober framträdde Flens Dragspelsklubb. De spelade musik med anknytning till Sörmland och andra kända och omtyckta melodier.

Vad inspirerar en deckarförfattare? I Sofie Sarenbrants fall är det ofta situationer där hon själv blivit rädd, berättade hon på vårt bibliotekscafé 16 september. Sarenbrants kriminalromaner – bland andra Vecka 36, Visning pågår och nu senast Avdelning 73 – har uppmärksammats stort i Sverige och i andra länder. Framträdandet ingick i evenemanget Litterära caféer, ett samarbete mellan Länsbiblioteket, Länsbildningsförbundet och kommunbiblioteken i Sörmland.

2 september hade vi besök av Ola Engelmark, biolog och författare till boken Muddus nationalpark. Han berättade om skogens mångfald, som idag är hotad. Hela 98% av Sveriges skogsmark är brukad, vilket gör att många arters livsmiljö försvinner. Därför är miljöer som Muddus nationalpark så värdefulla. Ett intressant föredrag som gav upphov till givande diskussioner!