Hoppa till huvudinnehåll
Gammalt brev på antikt papper

Kulturhistoria

Flens kommun har en intressant kulturhistoria där flera större orter och köpingar idag ingår i kommunen. Flens tätort byggdes upp kring stambanan och var en gång en järnvägsknut i Sörmland. Malmköping är en gammal regementsstad och Hälleforsnäs har en bakgrund som bruksort. Är du nyfiken på Flens kommuns historia?

I Flens kommunarkiv hittar du handlingar från organisationer, företag, privatpersoner, gårdar, kommunal verksamhet samt äldre dokument från tiden innan kommunreformen år 1862. Det äldsta dokumentet i Flens Gamla arkiv är daterat 27 maj år 1614.

Violen från Flen

Violen är blomman som starkt förknippas med Flen, framför allt av den äldre generationen. Den 4 juni 2014 avled Carin Schennings, känd som ”Violen från Flen,” men hennes minne är beständigt.Carin Schennings föddes 1921 och växte upp i Flen till en vacker ung dam som började arbeta i Vallinska bokhandeln. Helt ovetandes kom hon att få en sång uppkallad efter sig av tonsättaren Ulf Peder Olrog från Nyköping. När Carin var 21 år träffade hon denne unge trevlige man på tåget. Det blev ett angenämnt samtal om litteratur bland annat. De träffades aldrig mer efter tågresan.

Ulf Peder Olrog mindes henne och diktade några år senare visan om ”Violen från Flen.” Den har inte bara kommit att bli en folkkär visa utan också en symbol för staden Flen. Visan överraskade henne mycket och syftningen på Carin som ”violen” kom att prägla hela hennes liv. Uttrycket ”blyg som en viol” har blivit minst lika känt, också det förknippat med Carins person.

2011, då Flens kommun firade sitt 40-årsjubileum, deltog Carin Schennings, speciellt inbjuden att närvara vid invigningen av Sörmlands Museums utumhusutställning ”Röster” som gjordes i samverkan med Flens kommun. Carin är en av de ”röster” som presenterades med text och bild. Utställningen blev mycket uppskattad och resulterade också i en bok som samlat rösterna som representerar kommuninvånarna. Det är tidigare och nu levande individer som satt sin prägel på livet i Flens kommun. Boken finns i Stadshusets Kontaktcenter och på biblioteket vid Violentorget.

Med stolthet bidrog Carin Schennings hela livet med att marknadsföra sin hemstad Flen som violstaden. Violsymbolen används mest i kulturella sammanhang som kulturbärare för tätorten Flen. Violentorget är en central plats i centrum och utmed väg 55 finns violenrondellen som är svår att missa. Violen har också fått ge namn åt Violenloppet, en löpartävling som hålls årligen.

Sidansvarig: Inger Zetterström Karlsson
Senast uppdaterad: 2021-10-12 08:51:39

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Inger Zetterström Karlsson

Enhetschef kultur

0157 – 43 02 21