Hoppa till huvudinnehåll

Litteraturfestival 2020

Kulturenheten presenterar litteraturfestivalen i ny omarbetad form!
Litteraturfestivalen 2020 - Utomhus och digitalt.

LitteraTuren

Flenstrakten är rik på litterära spår av allehanda slag. I samband med Flens litteraturfestival 2020 kan alla som vill ge sig ut i friska luften och gå LitteraTuren. Där får ni klura över 15 frågor – allt från sörmländskans uttolkning, till lokala författares senaste verk.

Det är fullt tillåtet att använda Google, uppslagsverk, goda vänner och andra hjälpmedel för att besvara rundans frågor. Den som vill kan gå rundan flera gånger.

Det finns en kortare tur med utplacerade skyltar och du kan anteckna svaren för hand. Rundan finns utmärkt på varje skylt. Det finns även en längre runda som du följer digitalt med en smartphone eller surfplatta. Du surfar in på play.gpsquiz.com väljer LitteraTuren, skriv in lagets namn (om ni är ett lag) och e-post, kör igång. Ni ser alla frågepunkter från starten, för att kunna öppna och svara på frågorna måste ni stå högst 200 meter från punktens koordinater.

Skicka in dina svar till kultur@edu.flen.se så är du med och tävlar om ett fint bokpris.

18 november – 6 december kan du gå LitteraTuren på dessa orter:
Flen start biblioteket, Malmköping start stora torget, Sparreholm start Majsans (busstationen), Mellösa start Bysmedjan, Hälleforsnäs start galleriet bruksområdet och Bettna med start från Bettnabaren.

LitteraTuren produceras i samarbete med Widegrens förlag.


UTSTÄLLNING OM CORONA-ÅRET
Under sommaren och hösten har två konstnärer varit ute i Flens olika bygder och pratat med människor om hur Coronapandemin har påverkat dem i deras vardag. Vem har de saknat, vad är de rädda för, hur finner de tröst, vilka är deras olika strategier för att hantera detta märkliga år? De har skapat textila vykort tillsammans som har skickats till saknade närstående.
Materialet är sammanställt till en utställning som står uppställd i bibliotekets fönster mot Violentorget från 18/11 tillsvidare.


BERÄTTARSLAM
Direktsändes måndag 16/11 från kl. 18. Här finner du den inspelade versionen: 

Tillsammans med Sörmland berättar och Studiefrämjandet Sörmland arrangerar Litteraturfestivalen Flens första Berättarslam! Berättelser, skrönor, historier – you name it. Det blir helfestligt. Kom och delta som berättare eller sitt med som publik. Juryn som väljs ut i publiken korar vinnare + 2:a och 3:e pristagare. Anmäl dig via vårt formulär eller facebook-evenentet så skickar vi ut zoom-länk och annan info inför tävlingsdagen. Tävlingsreglerna finns i anmälningsformuläret och här nedan

Regler För Berättarslam Flens Litteraturfestival

.

För att komma i stämning, se Lena Wistrand (Studiefrämjandet Sörmland) bjuda på ett smakprov…


POETRYSLAM
Direktsändes fredag 20/11 


Estradpoesi fyller våra skärmar hemma hos var och en av oss när litteraturfestivalens Poetryslam flyttar ut i cyberrymden med sin speciella energi. Vi får möta de nykorade vinnarna i regionsfinalen, vi gästas av Niklas Mesaros – poet, tvåfaldig poetryslamvinnare, känd från Dramaten och även känd för Flens mellanstadiebarn (!) efter höstens poesiprojekt i skapande skola. Evenemanget arrangeras i samarbete med Sörmland berättar.

Anmäl dig via vårt formulär eller facebookeventet så skickar vi ut zoom-länk och annan info inför tävlingsdagen. Det går också bra att anmäla sig med e-post direkt till: irene.karlbom.hall@regionsormland.se


LITTERÄR SALONG
Från lördag 21/11

Vi gästas av den syriske poeten Ola Husamou och vår sörmländska författare Lars Hermansson. Det blir dikter på arabiska och svenska samt boksamtal mellan Lars Hermansson och Birgitta Wallin kring Hermanssons sprillans nya roman Till Tawa

Litteraturfestivalen i ny skepnad

Till följd av myndigheternas nya lokala restriktioner för Sörmland har förutsättningarna förändrats. Vår förhoppning om att kunna erbjuda en trygg mötesplats för människor att dela litteraturen i alla dess former var inte möjlig i år. De flesta publika programpunkterna har tyvärr strukits men förhoppningsvis får vi möjlighet att ta del av dessa i andra sammanhang under 2021.

Nytt
Kulturenhetens utomhusevenemang, tipspromenaden LitteraTuren, utökas till fler orter. Tre programpunkter kommer att genomföras i digital form i samarbete med våra externa medarrangörer. Dessa evenemang kan du följa live eller i efterhand. Utställningen Coronatröst visas i Flens biblioteks fönster som vetter ut mot Violentorget.

Med kommande litteraturfestivaler ser vi åter fram mot platser att mötas, diskutera, uppleva, lyssna, agera, skratta, och känna allvarets tyngd – tillsammans. Håll till godo, bättre tider kommer. Ta hand om er.

Aktuell information och videolänkar läggs ut här löpande.