Hoppa till huvudinnehåll

Litteraturfestival

Nu är det återigen dags Litteraturfestivalen i Sörmlands hjärta! Mellan den 16 och 24 november genomförs ett antal nedslag, i form av föreläsningar, samtal och andra evenemang runt om i kommunens orter. Temat och den röda tråden är liksom förra året ordet, texten och språket. En festival som vill hylla det fria ordet och alla olika sätt att uttrycka det på! De olika programpunkterna utgår alla från sina egna ämnen och förhoppningen är att på så sätt skapa en helhet med något evenemang för alla Flens invånare och besökare. Litteraturfestivalen samordnas av Kulturenheten, Flens kommun. Välkomna!

PROGRAM

Lördag 16 nov, kl. 13. Flens bibliotek: ETT ORD ÄR ETT ORD med Teater Pero.
Vad ska man göra när batteriet laddar ur och skärmen slocknar!? Man kan väl inte bara sitta och göra ingenting! Denna föreställning är en lekfull komedi om kraften i att då och då vara uttråkad. En föreställning som frossar i språk och inspirerar till att fortsätta leka med ord och dess betydelse.
GRATIS. Förhandsboka på Flens bibliotek, tel 0157-43 09 64 / flens.bibliotek@edu.flen.se

Söndag 17 nov, kl 14-16. Café CaKa Malmköping. VI GILLAR BÖCKER
Kom och bokcirkla om ”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri. Välkomna att prata läsning och böcker. Författaren och Malmköpingsbon Karin Flygare leder samtalet. GRATIS

Måndag 18 nov, kl. 19. Flens bibliotek: FÖRFATTARAFTON med Nina Wähä.
Kom och träffa Nina Wähä, aktuell med sin Augustprisnominerade bok Testamente!
60 kr inkl. kaffe och kaka. Förköp på Flens bibliotek, tel 0157-43 09 64 / flens.bibliotek@edu.flen.se

Tisdag 19 nov, kl. 18. Flens biblioteks gallerirum: INVIGNING AV UTSTÄLLNING
En bild, en berättelse visar upp nya och okända sidor av Flensbygden och de människor som finns här. Tankar, minnen, känslor och personliga berättelser från elever, bönder, författare, pensionärer, bilfantaster och många fler breder ut sig i storformat på galleriet i Flens bibliotek 16/11 – 30/11. Utställningen är ett samarbete mellan Länsbildningsförbundet, Kulturenheten Flens kommun och Widegrens förlag, med stöd från Linderoths Tryckeri och Daghall Creations AB. Mer information: www.sormlandlaser.blogspot.com
GRATIS. Pågår 16-30 nov 2019. Öppettider: mån-tors 8-19, fre 8-17, lör 10-14

Tisdag 19 nov, kl. 19. Järnvägshotellet Flen: TVÅSPRÅKIG AFTONPOESI
Välkommen att lyssna när Malkon Malkon, poet och författare,  och Anna Enbom, 2018 års Sörmlandsmästare i Poetry slam, läser sin egna texter under ett intimt arrangemang. Texterna är på arabiska och svenska.

Malkon Malkon, ursprungligen från Syrien, är författare och poet med publicerade verk i Syrien, Jordanien och Sverige. Han arbetar även som presentatör och producent för radio Eskilstuna. Utöver det är har han också författat teaterpjäser som spelats i flera svenska städer och han är en del av Riksteaterns kompetensintegrationsprogram. Idag arbetar han som studie- och kulturhandledare på STudiefrämjandet Eskilstuna.

Anna Enbom är tvåspråkig poet. De flesta dikterna skriver hon på sitt favoritspråk arabiska och översätter till sitt modersmål svenska. Hon har översatt andra poeters dikter från arabiska till svenska, och varit delaktig i att översätta dikter från svenska till arabiska. Hon har tävlat i SM i Poetry Slam 2018 och 2019, 2018 som Sörmlandsmästare i Poetry Slam. Tillsammans med arabisktalande poeter framför hon tvåspråkig poesiteater. Hennes texter finns att läsa på https://annaenbom.se/ Hon har byggt en webbplats för att lära sig arabiska (https://arabic.fi/sv) där besökarna bland annat kan lära sig arabiska genom poesi.
GRATIS

Onsdag 20 nov, kl. 18:30. Kristallsalen Stadshuset, Malmköping. LOKALHISTORIA
Christina Jutterström, journalist, tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter samt bondmora presenterar sin bok ”Kvinnorna runt sjön Björken och deras längtan efter bildning”.
I min bok berättar dessa kvinnor om sina liv, om glädje, bekymmer och sorg. Jag vill att kvinnorna runt sjön och deras olika liv ska få leva vidare genom min bok, men jag vill också locka andra att bilda studiecirklar och stimulera Sveriges 10 folkbildningsförbund  att hitta ämnen och människor för framtidens studiecirklar. Christina Jutterström
GRATIS
Lyssna på inslag i Godmorgon Världen (10 nov 2019) där Christina Jutteström berättar mer om boken och bakgrunden till den:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7340324

Torsdag 21 nov, kl. 19. Flens bibliotek, sal Inspirea. SERIEN KNASEN
Mitt liv med bilder och bubblor -en inrutad tillvaro med tecknade serier! Alf Thorsjö, redaktör till serien Knasen, berättar om sitt liv med Knasen.
GRATIS

Fredag 22 nov, kl. 19. Vincaféet i Malmköping, Landsvägsgatan 29B. NÄR JAG FÅR LÖN KOMMER JAG OCH HÄLSAR PÅ DIG EN SÖNDAG.
Välkommen till en timme med text och musik i dialog. Karin Flygare läser egna texter, Simon Stålspets spelar musik. Förboka plats till Wärdshuset 0157-214 00
GRATIS

Lördag 23 nov, kl. 13 Hälleforsnäs bibliotek. BARNBOKSSAMTAL OCH WORKSHOP
Hannah Arnesen läser sin senaste bok Tågresan, och berättar om hur hon som författare och illustratör arbetar fram en bok. Vi lyssnar, ritar, pratar om resor och skapar på så sätt en berättelse tillsammans.
GRATIS

Söndag 24 nov, kl. 13. Flens bibliotek. ARABISKA BARNSAGOR
Abdulwahed Alwani läser en samling opublicerade berättelser för barn och föräldrar ur serien Jalila wa Fitna, en serie för åldrarna 7 till 77 år.
Abdulwahed Alwani, ursprungligen från Syrien, har publicerat en mängd böcker om pedagogisk psykologi och olika kulturer. Han har även gett ut hundratals barnberättelser i arabiska böcker och tidskrifter.
GRATIS

Söndag 24 nov, kl. 14. Järnvägshotellet:  MOSTER MAJJE – Bland kungar, presidenter och andra torpare.
Johan Lewenhaupt presenterar sin nya bok. Hur många har ätit middag med Sveriges tre senaste kungar, Shahen av Iran, Drottning Elisabeth av England, Dag Hammarskjöld och statare på släktgårdarna Sparreholm och Långdunker? Ingen i hela världen förutom min moster Majje, Mari-Ann Skiöldebrand på Lyftinge.
Boken handlar denna varmhjärtad kvinnas liv och leverne från FN-delegationen in New York och mattbutiker i Teheran till livet som hovstallmästarhustru i Stockholm samt busstreck och slädturer på hennes älskade släktgård utanför Sparreholm.
GRATIS