Hoppa till huvudinnehåll
Två personer umgås i skogsmiljö. En av dem gör volter

Luften är fri – friluftslivets år 2021

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

2021 är friluftslivets år vilket får ses som mycket passande då aktiviteter av alla slag inomhus är begränsade eller till och med otillåtna på grund av pågående pandemi.

Initiativtagare

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen finns med i form av en regional aktör och koordinator.

Syfte

Projektet syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Varje månad har ett tema där exempel på aktiviteter erbjuds av initiativtagarna till satsningen.

Fördelar och aktiviteter

Flens kommun kommer att erbjuda förslag på lokala aktiviteter och eventuellt även arrangemang beroende på hur riktlinjer och allmänna råd med hänvisning till pandemin kommer att se ut under året. För vår del kommer det att skjuta fart i februari och då är sportlovet ett utmärkt tillfälle att aktivera sig och komma ut i skog och mark. Förslag på aktiviteter kommer att presenteras på flen.se och Facebook.

Ett enkelt sätt att komma ut i naturen är att promenera eller vandra. Initiativ som lockade många till just det var de tomtejakter som fanns på elljusspåren i Malmköping och Flen innan och efter jul. Aldrig har så många varit ute och traskat på de nypreparerade spåren. Håll utkik för det kanske blir något liknande inför påskhelgen.

Friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. I Flens kommun lever vi nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor. Vi har en varierad natur och kommunen är rik på sjöar.

Det finns hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att personer i specifika grupper i samhället inte nyttjar friluftslivet i samma utsträckning som andra. Dessa hinder kan förebyggas genom att visa på att det finns aktiviteter för alla, att det finns aktiviteter nära hemmet och att det inte alltid behövs dyr utrustning.

Målgrupp

De främsta målgrupperna är skolbarn årskurs 4-6, beslutsfattare och personer med utländsk bakgrund. Självklart vänder sig satsningen och aktiviteterna till alla.

Lär dig mer

Besök hemsidan luftenarfri.nu  för mer information om satsningen.

Du kan också följa projektet på Instagram samt Facebook.

 

Mer information

Luftenarfri.nu

Facebook

 

Sidansvarig: Carl-Fredrik Swenson
Senast uppdaterad: 2021-11-10 09:39:10

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Carl-Fredrik Swenson

Avdelningschef Fritid

0157 - 43 09 62