Hoppa till huvudinnehåll
En vuxen och tre barn slänger skräp i en sopkorg. Det är vinter.

Skräpplockardagarna 2020

Flens kommun deltar, liksom föregående år, i Skräpplockardagarna. I år pågår den stora skräpplockarveckan mellan 24 april och 3 maj i Flens kommun.

Varför deltar vi?

  • Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.
  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål.

Visste du att… Mellan 5 och 13 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. 80 % av allt skräp i havet kommer från land. Fimpar är det vanligaste skräpet längs svenska stränder på Östersjösidan. Varje timme flyter det in motsvarande 5 badkar skräp längs Bohuskusten.

Vecka 18 – den stora skräpplockarveckan

I Flens kommun pågår den stora skräpplockarveckan mellan den 24 april och 3 maj. Sortera gärna skräpet på närmaste återvinningsstation och släng resten i eget sopkärl.

Kommuntävling!

I slutet av maj koras en vinnarkommun i Skräpplockardagarna. Finalisterna blir de 10 kommuner som har engagerat flest barn (i förhållande till antal barn i kommunen). Vinnaren utses sedan baserat på kommunens övriga insatser under Skräpplockardagarna. Förra året deltog 1262 barn och 203 vuxna i Flens kommun. Det borde vi kunna slå och sikta på att bli finalister i kommuntävlingen, eller hur?

Att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet
Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Var uppmärksam på farligt skräp
Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om.

Följande skräp bör inte barn plocka:

  • Trasigt glas
  • Vassa föremål av trä, metall eller plast
  • Batterier
  • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
  • Olja, oljefat
  • KondomerOm ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det på en miljöstation.

Läs mer

Anmälan

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar

Den 31 januari öppnar anmälan för skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar. Håll Sverige Rent skickar skräpplockarmaterial och pedagogiskt material att använda i undervisningen till alla som anmäler sig.

Länk till anmälan (för skolor, förskolor etc)

Privatpersoner, föreningar och företag

Du kan även delta i skräpplockardagarna som privatperson, förening och företag. Kommunen skickar då skräpplockarmaterial till alla som anmäler sig.  Anmäl dig till:
Josefin Smeds, Miljöstrateg: josefin.smeds@flen.se


Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Tomas Högberg

Miljöstrateg

0157 - 43 00 44

Ros-Mari Fältskog

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 37