Hoppa till huvudinnehåll
Barn i reflexvästar och med hinkar plockar upp skräp på en strand

Skräpplockardagarna 2021

Flens kommun deltar, liksom föregående år, i Skräpplockardagarna. Anmälan för förskolor och skolor har startat. Sista anmälningsdag är 31 maj 2021.

Vecka 19 är kommunens skräpplockardagar

I år kommer kommunens skräpplockardagar pågå vecka 19.

Varför deltar vi?

  • Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.
  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål.

Visste du att… Mellan 5 och 13 miljoner ton plast hamnar i haven varje år. 80 % av allt skräp i havet kommer från land. Fimpar är det vanligaste skräpet längs svenska stränder på Östersjösidan. Varje timme flyter det in motsvarande 5 badkar skräp längs Bohuskusten.

Att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet
Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Var uppmärksam på farligt skräp
Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om.

Följande skräp bör inte barn plocka:

  • Trasigt glas
  • Vassa föremål av trä, metall eller plast
  • Batterier
  • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
  • Olja, oljefat
  • KondomerOm ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det på en miljöstation.

Läs mer

Anmälan

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar

Den 1 mars öppnar anmälan för skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar. Håll Sverige Rent skickar skräpplockarmaterial och pedagogiskt material att använda i undervisningen till alla som anmäler sig.

Länk till anmälan (för skolor, förskolor etc)

 

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Hanna Majehag

Kommunikationsstrateg

0157 - 43 00 37

Sara Molander

Chef Utrednings- och strategiavdelningen

0157-43 00 30