Hoppa till huvudinnehåll

Konst

Här kan du läsa om kommunens konstverksamhet och vilka utställningar som visas just nu.

Flens kommun driver Konstgalleriet Hälleforsnäs i Hälleforsnäs gamla bruksområde. Här visas periodiska utställningar året runt med samtida konst.

Från oktober 2018 finns även ett gallerirum i Flens bibliotek, med syftet att skapa tillgänglig plats för konst, kultur och utställningar av olika slag. Utställningarna i gallerirummet är gjorda av skolprojekt, föreningar och andra kreatörer som vill kommunicera sina alster och verksamheter för flenspubliken.

Kommunen äger och förvaltar också en konstsamling bestående av ca 2000 verk. Den består av dels inköpta verk men även en donation av konstnären Per-Erik Böklin. Årligen köps konst in av samtida viktiga och betydelsefulla konstnärskap. Många av verken finns att se i Flens biblioteks fasta samling men även i stadshuset samt i andra arbetsmiljöer inom kommunen.

I Per Erik Böklins donation ingick även 7 st grafikupplagor som nu finns till salu så flera har möjlighet att ta del av ett intressant konstnärskap. I Flens bibliotek ”Lilla Mötet”  hänger de 7 litografierna ramade. Kontakta biblioteket för mera information.

Med konst som gåva har Flens kommun sedan 1999 hälsat kommunens nyfödda medborgare välkomna till världen. Gåvan har bestått av ett numrerat och signerat konstverk av en konstnär boende och verksam  i Flens kommun. Sedan 2017 är gåvan omvandlad till ett utsmyckningsuppdrag eller skulptur, av en konstnär i Flens kommun, att placeras i någon av kommunens förskolor eller skolor.

Utomhus har Flens kommun flera större utsmyckningar och skulpturer som du kan ta del av. Foldern ”Skulpturvandring i Flen” kommer att uppdateras under året men vill du ändå ta del av den kontakta oss.

Flens biblioteks gallerirum

I Flens biblioteks gallerirum visas utställningar för Flensbor av Flensbor och andra med anknytning eller annan relevans för Flens kommun och dess invånare. Ambitionen med rummet är att lyfta fram och visa den bredd av kreativitet och intressen som finns inom kommunen samt att ge invånare möjlighet att ta del av projekt och utställningar som producerats av olika institutioner som kan betraktas om intressanta för boende i Flens kommun.

Vill du ha en utställning i Flens biblioteks gallerirum? Kontakta utställningsansvarig.

Flens bibliotek
Drottninggatan 3
642 37 Flen

Utställningsansvarig
Lina Karjel
E-post

Utställningar

KONSTGALLERIET HÄLLEFORSNÄS

Renato Olivares 18/2-18/3

Olivares är född i Chile och är uppvuxen i Afrika, Sydamerika och Europa. Han är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Bryssel och driver konstgalleri i Stockholm. Verken som visas i Hälleforsnäs kan beskrivas som tredimensionella, abstrakta altartavlor inspirerade av animalisk religion och ceremoniell konst.

Peter och Helena Lagerqvist Kuoljok 25/3-26/5

”Sound of Power – Strandlös strand 2.0”
Denna utställning är en Audiovisuell installation som lyfter fram det postkolonialistiska perspektivet i samband med produktion och transport av så kallad grön och fossilfri el. Helena Lagerqvist Kuoljok bor i Jokkmokk, bild- och formkonstnär med rötter i hantverket. Peter Lagerqvist Kuoljok arbetar konstnärligt med foto, film och ljud.

 

Gallerirummet Flens bibliotek

Februari – Mariya Petrenko

Mars – Staffan Eriksson

April – Dennis

Maj – Rädda barnen

Juni-augusti – Sommarutställning

September – Cecilia Jadfjorden

Oktober- Torsten Höglund

November – Gun-Britt Karlsson

December – Vintersalong

 

Kontakt
Lina Karjel eller Kulturenheten

Sidansvarig: Inger Zetterström Karlsson
Senast uppdaterad: 2023-01-31 14:33:24

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Inger Zetterström Karlsson

Enhetschef kultur

0157 – 43 02 21

Lina Karjel

Konstutvecklare & utställningsansvarig

0157 - 43 09 74