Hoppa till huvudinnehåll

Väv i linne och ull av GUÐRÚN HALLFRÍÐUR BJARNADÓTTIR

Konst

Här kan du läsa om kommunens konstverksamhet och vilka utställningar som visas just nu.

Flens kommun driver Konstgalleriet Hälleforsnäs i Hälleforsnäs gamla bruksområde. Här visas periodiska utställningar året runt med samtida konst.

Från oktober 2018 finns även ett gallerirum i Flens bibliotek, med syftet att skapa tillgänglig plats för konst, kultur och utställningar av olika slag. Utställningarna i gallerirummet är gjorda av skolprojekt, föreningar och andra kreatörer som vill kommunicera sina alster och verksamheter för flenspubliken.

Kommunen äger och förvaltar också en konstsamling bestående av ca 2000 verk. Den består av dels inköpta verk men även en donation av konstnären Per-Erik Böklin. Årligen köps konst in av samtida viktiga och betydelsefulla konstnärskap. Många av verken finns att se i Flens biblioteks fasta samling men även i stadshuset samt i andra arbetsmiljöer inom kommunen.

I Per Erik Böklins donation ingick även 7 st grafikupplagor som nu finns till salu så flera har möjlighet att ta del av ett intressant konstnärskap. I Flens bibliotek ”Lilla Mötet”  hänger de 7 litografierna ramade. Kontakta biblioteket för mera information.

Med konst som gåva har Flens kommun sedan 1999 hälsat kommunens nyfödda medborgare välkomna till världen. Gåvan har bestått av ett numrerat och signerat konstverk av en konstnär boende och verksam  i Flens kommun. Sedan 2017 är gåvan omvandlad till ett utsmyckningsuppdrag eller skulptur, av en konstnär i Flens kommun, att placeras i någon av kommunens förskolor eller skolor.

Utomhus har Flens kommun flera större utsmyckningar och skulpturer att se.  En liten folder ”Skulpturvandring i Flen” som finns att hämta på biblioteket och turistbyrån guidar dig runt bland Flens utomhusutsmyckningar. Du kan även hämta och läsa foldern genom att klicka på länken nedan:

Konstgalleriet Hälleforsnäs

Konstgalleriet Hälleforsnäs ligger i det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs. Galleriet som funnits sedan hösten 2008 har hunnit etablera sig som en av de mest intressanta och spännande konstscenerna i regionen. Med målsättningen att visa aktuell samtida och kvalitativ konst, och med en bredd över olika uttrycksformer och tekniker. Att genom möten och samtal med de utställande konstnärerna skapa en unik mötesplats för konst och kultur. Galleriet har ett samarbete med skolorna i Flens kommun. Galleriet som är en ca 90 kvadratmeter stor lokal, varsamt renoverad i den gamla bruksmiljön i Hälleforsnäs gamla bruk, delar entré och reception med turistbyrå och Gjuterimuseum.

Öppettider vinterhalvåret:
Onsdag-fredag 11-17
Lördag söndag 10-14

Konstgalleriet Hälleforsnäs
640 30 Hälleforsnäs
Telefon: 0157-430 996, 0157-430 974

Utställningsansvarig
Karin Ögren
E-post

Flens biblioteks gallerirum

I Flens biblioteks gallerirum visas utställningar för Flensbor av Flensbor och andra med anknytning eller annan relevans för Flens kommun och dess invånare. Ambitionen med rummet är att lyfta fram och visa den bredd av kreativitet och intressen som finns inom kommunen samt att ge invånare möjlighet att ta del av projekt och utställningar som producerats av olika institutioner som kan betraktas om intressanta för boende i Flens kommun.

Vill du ha en utställning i Flens biblioteks gallerirum? Kontakta Josefin Johansson

Öppettider: Mån-tors: 8-19, Fre: 8-17, Lör: 10-14

Flens bibliotek
Drottninggatan 3
642 37 Flen

Utställningsansvarig
Josefin Johansson
josefin.johansson@edu.flen.se

Sidansvarig: Inger Zetterström Karlsson
Senast uppdaterad: 2020-09-18 12:40:42