Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Livsmedelskontroll

Här hittar du information om tillsynen för livsmedelsföretag i Flens kommun samt hur du bör agera om du misstänker att du blivit matförgiftad eller upptäcker felmärkta livsmedel.

en samling polkabetor

Tillsynsmyndigheten

Bygg- och miljöavdelningen är tillsynsmyndighet över de flesta livsmedelsföretag som finns i Flens kommun. Bygg- och miljöavdelningen kontrollerar livsmedel som säljs och produceras i butiker, restauranger, gatukök, livsmedelsindustrier och andra livsmedelsföretag för att livsmedel som erbjuds till allmänheten ska vara säkra och korrekt märkta. För att få driva ett livsmedelsföretag- eller anläggning krävs det att du ansöker hos kommunen. Det gäller även om förändringar sker och du upphör med din livsmedelsverksamhet.

Om du som konsument råkar ut för dåliga eller felmärkta livsmedel, eller om du ser något som verkar olämpligt i livsmedelssammanhang kan du vända dig till Bygg- och miljöavdelningen.

Livsmedelsverket beräknar att en halv miljon människor drabbas av matförgiftning i Sverige varje år. Hälften av dem har blivit sjuka efter restaurangbesök och hälften har blivit smittade i det egna hushållet

Symtomen på en matförgiftning är diarréer, ont i magen och kräkningar. Den vanligaste orsaken till matförgiftning är mikroorganismer som bakterier och virus. Bakterier och virus står tillsammans för 65 procent av alla matförgiftningsfall.

I många fall orsakas matförgiftning av det man åt precis innan man blev sjuk. Men i vissa fall uppstår symptomen en eller flera dagar efter det att man åt måltiden.

Anmäl

Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du kontakta Bygg- och miljöavdelningen. Det är bra om anmälan görs så snabbt som möjligt, dels för att förhindra att fler drabbas, dels för att det då finns större chans att kunna ta prover på den mat som den drabbade ätit av. Det finns även en blankett till höger som man kan fylla i och lämna in till Bygg- och miljöavdelningen.

Ersättning

Om det är livsmedelsföretaget som orsakat din matförgiftning kan du få ersättning enligt produktansvarslagen. Begär i första hand ersättning direkt av företaget. Om ni inte kommer överens kan du stämma företaget i tingsrätten eller vända dig till ansvarsnämnden för hotell och restaurang. Produktansvarslagen gäller oavsett om företaget har en försäkring eller ej. Det är inte miljöförvaltningen som hjälper dig att få ersättning, Miljöförvaltningens utredning syftar endast till att undvika att fler drabbas.

Kontaktuppgifter

Taggar:

Livsmedel
Livsmedelskontroll
Kontroll
Matförgiftning
Förgiftning

Sidan uppdaterad: 2023-11-29

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll