Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Är du ny i Sverige?

Här hittar du information som kan vara till nytta för dig som nyligen anlänt till Sverige och Flens kommun.

kvinna med ett två barn

Information om Sverige & Flens kommun

Som nyanländ i ett nytt land kan det vara svårt att förstå hur samhället fungerar och är uppbyggt. Hela Sverige är uppdelat i 290 kommuner. De vanligaste sakerna som kommunen ansvarar för är skola och vård av gamla. Alla som bor i Sverige betalar pengar till den kommun man bor i. Det kallas kommunalskatt. Man behöver inte betala skatt för bidrag man får, till exempel barnbidrag.

I Sverige har man rätt att påverka och få stöd

De som bor i Sverige får också vara med och bestämma hur kommunen ska använda pengarna. Det gör vi när det är så kallat val, genom att rösta på de politiker som man vill ska bestämma i kommunen. Det är val vart fjärde år. Nästa gång det är val till kommunen är den 11 september 2026. Kommunerna sköter till exempel skolan, vård av gamla, vatten och avlopp, gator och parker, bad och idrottsplatser. De ansvarar även för att hjälpa till om du har problem med ekonomin och du kan få stöd om någon är elak mot dig och behandlar dig illa.

Vad menas med Flens kommun?

Flens kommun består av åtta orter. Flen, Malmköping och Hälleforsnäs är lite större orter. I kommunen finns också Mellösa, Sparreholm, Skebokvarn, Bettna och Vadsbro. Totalt bor nästan
16 000 personer i kommunen.

I Sverige har alla rätt till en bostad. Man kan hyra eller köpa en lägenhet eller ett hus. Du ansvarar själv för att hitta en bostad i Flens kommun.

Förklaring

En hyresvärd hyr ut bostäder
En mäklare säljer hus och lägenheter

Vill du njuta av naturen, läsa en bok, utöva en idrott, lära dig spela ett instrument, dansa eller kanske besöka ett konstgalleri? Vår kommun erbjuder aktiviteter och evenemang för alla åldrar och intressen.

Vi har anläggningar för både inomhus- och utomhusaktiviteter. På Hammarvallen i Flen finns sim-och sporthall, ishall, fotbollsplaner, bowlinghall och elljusspår. På vintern finns även skidspår vid god snötillgång.

Det finns även ett rikt föreningsliv i Flens kommun med verksamheter inom många områden. Några exempel på olika sorters föreningar är idrotts- och kulturföreningar, studieförbund och trossamfund. I föreningsregistret kan du söka på föreningar och organisationer. I kommunens evenemangsregister hittar du några av de aktiviteter och evenemang som är aktuella och dä du/ni är varmt välkomna att delta.

Vill du möta andra människor? Det finns föreningar som anordnar träffar både för dig som är nyanländ och för dem som är födda eller har bott länge i Sverige. Du hittar mer information om du klickar på länkarna:


Tillsammans i Flen är ett antirasistiskt nätverk som aretar för att motverka rasism och öka sammanhållningmllan människor. Nätverket är riktar sig inte måt någon specidik relegion eller politik, och är öppet för alla som bor i Flens kommun som vill stärka sammanhållningen i vår fina kommun. Nätverket tror på ett samhälle där man håller ihop och där alla är välkomna.

 

Här finns möjlighet till samtal, gudstjänster, körverksamhet (sång), soppluncher och andra aktiviteter.

 

Erbjuder gemenskap och språkcafe´, samlingar på andra språk/tolkning eller verksamhet för nyanlända svenskar och barn- och ungdomar.

 

För dig som vill delta i, eller starta en egen studiecirkel. Här finns något för alla att engagera sig i, allt från beteendevetenskap till dans, hantverk, historia, språk eller trädgård.

 

Utbudet är brett med aktiviteter och kurser för den som är ny i Sverige eller exempelvis har intresse för musik, mat och spelkultur.


Sensus är ett studieförbund som jobbar med exempelvis relationer, livsfrågor, rättighetsfrågor och hållbarhetsfrågor

 

Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en studiecirkel eller en kulturaktivitet men effekten är alltid densamma: när möten skapas uppstår nya idéer och nya insikter. Kontakta folkbildning för att få veta mer.

 

En orkesterverksamhet som ger möjligheten att träffas och förstå varandra utan att nödvändigtvis prata samma språk. Flens världsorkester är en samklang av nyanlända, flyktingar som har bott i Sverige i 20 år,  svenskar, unga och mindre unga människor. En chans att ta del av varandras kulturer och erfarenheter.

Kontaktuppgifter

  • Kontakt

    Telefonnummer:
    0157 - 43 00 00

    Besöksadress:
    Sveavägen 1, 642 81 Flen

Taggar:

Ny i Sverige
Nyanländ

Sidan uppdaterad: 2024-02-26

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll

Ung kvinna med hijab ler mot kameran

Arbete och utbildning

Här hittar du som är nyanländ till Sverige mer information om arbete, barnomsorg och utbildning för barn.

Arbete för dig som nyanländ

Ny i Sverige

Barnomsorg vid arbete

Ung utlandsfödd pojke skriver på svarta tavlan 

Ensamkommande barn

Alla barn har rätt till samma behandling och rättigheter, även ensamkommande barn och ungdomar som inte har en vårdnadshavare med sig till Sverige.

Ensamkommande

människor på picknick ute i naturen

Språkvän

Här hittar du mer information om hur en språkvän kan hjälpa dig som är nyanländ.

Språkvän

hjälp för nyanlända i Sverige