Information om Sverige och Flens kommun
Som nyanländ i ett nytt land kan det vara svårt att förstå hur samhället fungerar och är uppbyggt. Hela Sverige är uppdelat i 290 kommuner. De vanligaste sakerna som kommunen ansvarar för är skola och vård av gamla. Alla som bor i Sverige betalar pengar till den kommun man bor i. Det kallas kommunalskatt. Man behöver inte betala skatt för bidrag man får, till exempel barnbidrag.
I Sverige har man rätt att påverka och få stöd
De som bor i Sverige får också vara med och bestämma hur kommunen ska använda pengarna. Det gör vi när det är så kallat val, genom att rösta på de politiker som man vill ska bestämma i kommunen. Det är val vart fjärde år. Nästa gång det är val till kommunen är den 11 september 2026. Kommunerna sköter till exempel skolan, vård av gamla, vatten och avlopp, gator och parker, bad och idrottsplatser. De ansvarar även för att hjälpa till om du har problem med ekonomin och du kan få stöd om någon är elak mot dig och behandlar dig illa.
Om Flens kommun
Flens kommun består av åtta orter. Flen, Malmköping och Hälleforsnäs är lite större orter. I kommunen finns också Mellösa, Sparreholm, Skebokvarn, Bettna och Vadsbro. Totalt bor nästan
16 000 personer i kommunen.
Behöver du hitta en bostad?
I Sverige har alla rätt till en bostad. Man kan hyra eller köpa en lägenhet eller ett hus. Du ansvarar själv för att hitta en bostad i Flens kommun.
Förklaring
En hyresvärd hyr ut bostäder
En mäklare säljer hus och lägenheter
Kultur, fritid & föreningsliv
Vill du njuta av naturen, läsa en bok, utöva en idrott, lära dig spela ett instrument, dansa eller kanske besöka ett konstgalleri? Vår kommun erbjuder aktiviteter och evenemang för alla åldrar och intressen.
Vi har anläggningar för både inomhus- och utomhusaktiviteter. På Hammarvallen i Flen finns sim-och sporthall, ishall, fotbollsplaner, bowlinghall och elljusspår. På vintern finns även skidspår vid god snötillgång.
Det finns även ett rikt föreningsliv i Flens kommun med verksamheter inom många områden. Några exempel på olika sorters föreningar är idrotts- och kulturföreningar, studieförbund och trossamfund. I föreningsregistret kan du söka på föreningar och organisationer. I kommunens evenemangsregister hittar du några av de aktiviteter och evenemang som är aktuella och dä du/ni är varmt välkomna att delta.
Mötesplatser
Vill du möta andra människor? Det finns föreningar som anordnar träffar både för dig som är nyanländ och för dem som är födda eller har bott länge i Sverige. Du hittar mer information om du klickar på länkarna under informationen om mötesplatsen.
Tillsammans i flen
Tillsammans i Flen är ett antirasistiskt nätverk som arbetar för att motverka rasism och öka sammanhållning mellan människor. Nätverket riktar sig inte mot någon specifik relegion eller politik, och är öppet för alla som bor i Flens kommun som vill stärka sammanhållningen i vår fina kommun. Nätverket tror på ett samhälle där man håller ihop och där alla är välkomna.
Svenska kyrkan i Malmköping
Här finns möjlighet till samtal, gudstjänster, körverksamhet (sång), soppluncher och andra aktiviteter.
Equmeniakyrkan i Malmköping
Erbjuder gemenskap och språkcafe´, samlingar på andra språk/tolkning eller verksamhet för nyanlända svenskar och barn- och ungdomar.
Studieförbundet vuxenskolan
För dig som vill delta i, eller starta en egen studiecirkel. Här finns något för alla att engagera sig i, allt från beteendevetenskap till dans, hantverk, historia, språk eller trädgård.
Studiefrömjandet
Utbudet är brett med aktiviteter och kurser för den som är ny i Sverige eller exempelvis har intresse för musik, mat och spelkultur.
Sensus studieförbund
Sensus är ett studieförbund som jobbar med exempelvis relationer, livsfrågor, rättighetsfrågor och hållbarhetsfrågor
Folkbildning - studiecirklar, kurser & evenemang
Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en studiecirkel eller en kulturaktivitet men effekten är alltid densamma: när möten skapas uppstår nya idéer och nya insikter. Kontakta folkbildning för att få veta mer.
Flens världsorkester
En orkesterverksamhet som ger möjligheten att träffas och förstå varandra utan att nödvändigtvis prata samma språk. Flens världsorkester är en samklang av nyanlända, flyktingar som har bott i Sverige i 20 år, svenskar, unga och mindre unga människor. En chans att ta del av varandras kulturer och erfarenheter.