%20Children%20with%20rucksacks%20riding%20on%20bikes%20in%20the%20park%20near%20school%20-%20stor%20(639749).webp)
Flens kommun ska vara en trygg plats
Många av de brott som sker går att förebygga. Men för att detta ska lyckas krävs engagemang, kunskap och uthållighet. För att nå framgång behöver flera aktörer samverka, såväl kommun, polis, civilsammhället och ideella krafter. Kommunen arbetar på flera olika sätt för att förebygga brott och öka tryggheten inom Flens kommun.
EST – Effektiv Samordning för Trygghet
Flens kommun jobbar enligt metoden EST, som innebär att man har veckovisa avstämningar och samlar in information kring trygghetsläget runt om i kommunen. Här deltar såväl kommunala verksamheter som skolor, fritidsgårdar, hemtjänst och öppenvård men även bostads- och fastighetsbolag och privata aktörer som friskolor, fastighetsförvaltare, näringsidkare och Migrationsverket.
Utifrån de aktuella lägesbilderna kan man planera för kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Lägesbilderna utgör även underlag för hur det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet prioriteras och planeras.
Aktuella varningar - digitala brott
Håll dig uppdaterad med de senaste varningarna kring digitala brott som pågår just nu. Flödet nedan är hämtat från sidan Säkerhetskollen. Länk till annan webbplats.
-
Sportadmin-läckan har publicerats
I mitten av januari drabbades den svenska föreningstjänsten Sportadmin av ett dataintrång. Angriparna sade sig ha kommit över bland annat namn och kontaktuppgifter till Sportadmins användare. Angriparna säger sig nu ha publicerat de stulna uppgifterna, vilket betyder att en förhöjd risk för nätfiskeattacker råder.
Läs mer
-
Varning för bluffsms
Just nu ser vi en stor ökning av bluff-sms som drabbar allmänheten.
Läs mer
-
Pensionsmyndigheten varnar för bluffsamtal
Flera personer har på senaste tiden blivit uppringda av bedragare som utger sig för att representera Pensionsmyndigheten.
Läs mer
-
Fortnox varnar för bluff-sms
Fortnox har fått information om att falska sms skickas just nu ut i deras namn gällande Fortnox Företagskort. Fortnox vill understryka att man aldrig skickar känslig information eller uppmaningar om att verifiera kortuppgifter.
Läs mer
-
Polisen varnar för en ny bedrägerivåg
Just nu ser polisen en ökning av guldbedrägerier där kriminella gör hembesök för att stjäla.
Läs mer
RSS-Flöde
Detta är ett så kallat RSS-föde, vilket innebär att vi speglar information från sidan Säkerhetskollen. RSS är en teknik som möjliggör att användare kan prenumerera på webbflöden, det vill säga omedelbart bli underrättad när något nytt publicerats på webben, tillsammans med några rader text som sammanfattar publikationen och innehåller en länk till den kompletta texten.
På sidan Säkerhetskollen kan du även prenumerera på de senaste säkerhetsvarningarna.
Grannsamverkan
Målet med grannsamverkan är att minska brottsligheten samt öka tryggheten och därmed också trivseln. Vanliga samverkansaktörer är polis, försäkringsbolag, lokala brottsförebyggande råd, räddningstjänsten, bostadsbolag samt boende i området men även skolor, näringsidkare, nattvandrare med flera är samarbetspartner. Grannsamverkan är vanligast i villaområden men kan även tillämpas i områden med flerfamiljshus och lägenheter.
Krav för grannsamverkan
Det finns ett antal kriterier för grannsamverkan. Nedan beskrivs dessa kortfattat:
Krav för permanentboende
- föra inventarieförteckning samt fota/filma bostaden
- märka stöldbegärlig egendom
- meddela grannar om du är bortrest
- förvara värdehandlingar på ett tryggt/säkert ställe
- var vaksam samt kontakta polisen vid misstanke (samt kontaktombudet för ditt grannsamverkansområde.
Krav för fritidshus
- föra inventarieförteckning samt fota/filma bostaden
- märka stöldbegärlig egendom
- meddela grannar om du är bortrest (1 maj-31 aug)
- ej förvara värdehandlingar i fritidshuset
- var vaksam samt kontakta polisen vid misstanke samt kontaktombudet för ditt grannsamverkansområde.
Kontaktombuden i grannsamverkansområdena har tillsammans bildat nätverket NGiFK
(Nätverket Grannsamverkansområden i Flens kommun). Huvudkontaktpersoner för NGiFK är Jack Rydberg tel: 070-5759791 och Helene Persson tel: 070-2006714.
Flens kommun stödjer Grannsamverkan
Nattvandring
Nattvandring är dels en förebyggande åtgärd vid riskhelger och tillställningar då ungdomsfylla ofta förekommer. Men det är även en insats för att skapa en trygg och säker kommun generellt. Nattvandring minskar våld, olyckor, skadegörelse, narkotika- och alkoholbruk.
Vad gör nattvandrarna?
Nattvandring handlar inte om att spionera på ungdomar. En nattvandrare är varken polis, väktare eller någon social myndighet utan helt enkelt vuxna som vågar vara vuxna och bry sig om och vill bidra med en trygghare tillvaro för barn och ungdomar. Nattvandrarna rör sig på platser där ungdomar samlas och hjälper till om det behövs. Det kan handla om att plåstra om, låna ut telefonen, skjutsa hem eller bara prata med ungdomarna.
Nattvandringsgrupperna i kommunen behöver hjälp av fler frivilliga. Det kan räcka att du deltar 2-3 gånger per halvår. Ju fler nattvandrare desto bättre. Om du är intresserad av att vara med eller vill veta mer kan du kontakta samordnare för i Flens kommun för mer information. Du kan också läsa mera på nattvandrarnas hemsida.
Lokala samordnare
Flen
Kontaktperson och samordnare för nattvandringen i Flen är Jessica Ekermann.
e-post: jessica.ekermann@flen.se
Hälleforsnäs
Kontaktperson och samordnare för nattvandringen i Hälleforsnäs är Marina Carlsson.
e-post: bruksvandrarna@nattvandring.nu
telefonnummer: 073-622 79 50
Malmköping
Kontaktperson och samordnare för nattvandringen i Malmköping är Pernilla Andersson.
e-post: malmkoping@nattvandring.nu
telefonnummer: 070-304 30 07
Trygghetsvandring
En trygghetsvandrings syfte är att identifiera och åtgärda platser som upplevs otrygga eller bedöms vara osäkra. Dessa upptäckter görs i samverkan mellan olika verksamheter och i dialog med invånare som bor i och känner till det berörda området. Trygghetsvandringar gör också att människor kommer samman och diskuterar viktiga frågor.
Synpunkter och förslag på åtgärder skall sedan förmedlas till berörda beslutsfattare.
Fyra perspektiv
Under en trygghetsvandring tittar man på miljön utifrån fyra perspektiv:
- bebyggelsen och anläggningars utformningar
- stadsplaneringens utformning
- det mänskliga livet (sociala problem)
- skötsel och underhåll.
Mer konkret studerar man till exempel buskage, belysning, tillgänglighet, utsmyckning, klotter, skadegörelse, gångtunnlar, lekplatser, bänkar, parkeringsplatser, hållplatser och liknande.
Deltagare
Det är de boende och verksamma i området som har den största kunskapen om sin närmiljö. Lokalkännedomen gör att man vet vilka platser som upplevs som trygga respektive mindre trygga och varför det är så. Den kunskapen är ovärderlig vid förändringar i stadsdelar och bostadsområden. Det är viktigt att de som går vandringen är en blandad grupp sammansatta av olika åldrar, kön och bakgrund. Att flera av kommunens verksamheter och frivilligorganisationer är representerade är också betydelsefullt, till exempel kommunens förvaltningar, politiker, polis, räddningstjänst, näringsliv,handikappförbund, pensionärsråd, skola, nattvandrare och så vidare.
Kontaktperson:
Jessica Ekermann
jessica.ekermann@flen.se
Brottsförebyggande samordnare och ANDTS-samordnare
Avdelningen för samhällsutveckling, Kommunledningsförvaltningen
Flens kommun
Protokoll från trygghetsvandring
Här kan du läsa protokoll från den senaste trygghetsvandringen på respektive ort i kommunen