Hoppa till huvudinnehåll
Ungdomar campus

Behöver du översätta sidorna till ett annat språk? Klicka på jordgloben högst upp till höger på sidan och välj det språk du vill översätta till.

Är du ny i Sverige?

På den här sidan och i menyn hittar du information som kan vara till nytta för dig som nyligen anlänt till Sverige och Flens kommun. Välkommen!

Information om Sverige och Flens kommun

Som nyanländ i ett nytt land kan det vara svårt att förstå hur samhället fungerar och är uppbyggt. Hela Sverige är uppdelat i 290 kommuner. De vanligaste sakerna som kommunen ansvarar för är skola och vård av gamla. Alla som bor i Sverige betalar pengar till den kommun man bor i. Det kallas kommunalskatt. Man behöver inte betala skatt för bidrag man får, till exempel barnbidrag.

I Sverige har man rätt att påverka och få stöd

Dom som bor i Sverige får också vara med och bestämma hur kommunen ska använda pengarna. Det gör vi när det är så kallat val, genom att rösta på de politiker som man vill ska bestämma i kommunen. Det är val vart fjärde år. Nästa gång det är val till kommunen är den 11 september 2026. Kommunerna sköter till exempel skolan, vård av gamla, vatten och avlopp, gator och parker, bad och idrottsplatser. De ansvarar även för att hjälpa till om du har problem med ekonomin och du kan få stöd om någon är elak mot dig och behandlar dig illa.

Vad menas med Flens kommun?

Flens kommun består av åtta orter. Flen, Malmköping och Hälleforsnäs är lite större orter. I kommunen finns också Mellösa, Sparreholm, Skebokvarn, Bettna och Vadsbro. Totalt bor nästan 17 000 personer i kommunen.

Behöver du hitta en bostad?

I Sverige har alla rätt till en bostad. Man kan hyra eller köpa en lägenhet eller ett hus. Du ansvarar själv för att hitta en bostad i Flens kommun.

Förklaring
En hyresvärd hyr ut bostäder
En mäklare säljer hus och lägenheter

Här hittar du en lista över mäklare och hyresvärdar i Flens kommun

 

Kultur, fritid och föreningsliv

Vill du njuta av naturen, läsa en bok, utöva en idrott, lära dig spela ett instrument, dansa eller kanske besöka ett konstgalleri? Vår kommun erbjuder aktiviteter och evenemang för alla åldrar och intressen.

Vi har anläggningar för både inomhus- och utomhusaktiviteter. På Hammarvallen i Flen finns sim-och sporthall, ishall, fotbollsplaner, bowlinghall och elljusspår. På vintern finns även skidspår vid god snötillgång.

Det finns även ett rikt föreningsliv i Flens kommun med verksamheter inom många områden. Några exempel på olika sorters föreningar är idrotts- och kulturföreningar, studieförbund och trossamfund. I föreningsregistret kan du söka på föreningar och organisationer. I kommunens evenemangskalendern hittar du några av de aktiviteter och evenemang som är aktuella och dä du/ni är varmt välkomna att delta.

Mötesplatser

Vill du möta andra människor? Det finns föreningar som anordnar träffar både för dig som är nyanländ och för dem är födda eller har bott länge i Sverige. Du hittar mer information om du klickar på länkarna:

Tillsammans i Flen

Ett antirasistiskt nätverk som verkar mot rasism och sammanhållning.
Nätverket är religiöst och partipolitiskt obundet och är öppet för alla som bor i Flens kommun som vill stärka sammanhållningen i vår fina kommun. Nätverket tror på ett samhälle där man håller ihop och där alla är välkomna.

Svenska kyrkan i Malmköping

Här finns möjlighet till samtal, gudstjänster, körverksamhet (sång), soppluncher och andra aktiviteter.

Equmeniakyrkan i Malmköping 

Erbjuder gemenskap och språkcafe´, samlingar på andra språk/tolkning eller verksamhet för nyanlända svenskar och barn- och ungdomar.

Studieförbundet vuxenskolan

För dig som vill delta i, eller starta en egen studiecirkel. Här finns något för alla att engagera sig i, allt från beteendevetenskap till dans, hantverk, historia, språk eller trädgård.

Studiefrämjandet i Sörmland – för dig som vill delta i en kurs eller evenemang

Utbudet är brett med aktiviteter och kurser för den som är ny i Sverige eller exempelvis har intresse för musik, mat och spelkultur.

Sensus studieförbund

Sensus är ett studieförbund som jobbar med exempelvis relationer, livsfrågor, rättighetsfrågor och hållbarhetsfrågor

Folkbildning – studiecirklar, kurser och evenemang 

Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en studiecirkel eller en kulturaktivitet men effekten är alltid densamma: när möten skapas uppstår nya idéer och nya insikter. Kontakta folkbildning för att få veta mer.

Musik

Flens världsorkester

En orkesterverksamhet som ger möjligheten att träffas och förstå varandra utan att nödvändigtvis, prata samma språk. Flens världsorkester är en samklang av nyanlända, flyktingar som har bott i Sverige i 20 år,  svenskar, unga och mindre unga människor. En chans att ta del av varandras kulturer och erfarenheter.

Länktips

I Flens kommun finns en guide för nyinflyttade. Du hittar den här

På sidan Information om Sverige kan du som asylsökande eller nyanländ läsa mer om det svenska samhället på ditt eget språk:

Jag är asylsökande

Jag har fått uppehållstillstånd

Jag har kommit utan mina föräldrar

Information om rättigheter och skyldigheter i ditt boende

 

 

 

 

Saknar du någon information?

Du kan ringa oss via Kontaktcenter på telefon: 0157-43 00 00
eller skicka e-post: flenskommun@flen.se

Observera att det du skriver till oss blir en allmän handling och kan komma att läsas av allmänheten. Undvik därför att skicka känsliga personuppgifter till oss via e-post. För Flens kommun är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. Vi behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR).Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter

 

Sidansvarig: Karin Lindgren
Senast uppdaterad: 2023-03-02 10:57:22

Vi hjälper dig

Saknar du information?
Kontakta någon av oss.

Emma Cortinovis

Enhetschef Arbetsmarknadsenheten Avdelning Myndighet

0157-43 03 91