Hoppa till huvudinnehåll
Faktura, bankdosa och penna

Konsumentvägledning

Till konsumentvägledaren kan du vända dig när du vill fråga om dina rättigheter och skyldigheter när du råkat i tvist med ett företag eller vill klaga på en vara eller tjänst. Genom den vägledning och rådgivning som Flens kommun erbjuder ska du som invånare få ökad kunskap inom konsumenträtt och möjlighet att göra aktiva val.

Öppet köp och bytesrätt

Öppet köp innebär att du får lämna tillbaka en vara och få igen pengarna inom en viss överenskommen tid.
Bytesrätt innebär att du får byta till en annan vara eller få tillgodokvitto inom en viss tid.
Butikerna är inte skyldiga att lämna öppet köp eller låta dig byta en felfri vara och de bestämmer även under hur lång tid du får öppet köp och bytesrätt. Är du tveksam, fråga butiken vilka regler de har.
Vid byte och öppet köp ska originalförpackningen finnas med.

Garanti

Det finns ingen lag som säger att säljaren är skyldig att lämna garanti på en vara. En garanti innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar under hela garantitiden.
För varor med garanti kan garantitiden variera. När en garantitid på ex. 1 år har gått ut så har du fortfarande reklamationstid kvar enligt lagen. Se Reklamation

Reklamation

From 1 april 2005 har du, enligt konsumentköplagen, 3 år på dig att klaga om det är fel på en vara. För varor köpta före detta datum gäller 2 år. Ett fel som visar sig inom 6 månader från köpet antas vara ett ursprungligt fel om säljaren inte kan visa något annat. Efter 6 månader övergår bevisbördan till dig som köpare. Har säljaren lämnat garanti behöver du inte under garantitiden visa att felet är ett ursprungsfel.
Reklamera alltid först till säljaren. Kommer ni inte överens kan du kontakta den kommunala konsumentvägledningen.

Kvitto

När du handlat på öppet köp, ska byta en vara eller reklamera är du skyldig att kunna visa att du vänder dig till den butik där du köpt varan. Enklast visar du detta genom ett kvitto. Spara därför alltid kvittot.

Frågor?

På det flesta vanligaste frågorna kan du få hjälp på konsumentverkets hemsida ”Hallå konsument” via länken nedan.

https://www.hallakonsument.se/

 

Kontakta konsumentvägledningen

Kontaktcenter
Konsumentvägledning

Besökstider
Endast förbokade besök.

Kontakta Oss:
Telefon: 0157-43 00 00 (knappval 1)
E-postadress: kontaktcenter@flen.se
Boka tid: måndag – fredag kl 08.00-16.00