Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Berättelser från bilden

Vill du lära känna de människor och ting som du ser på den nya kommunbilden - Möjligheternas kommun . Här kan du göra en djupdykning i olika livshistorier och berättelser om människorna och sakerna du ser på bilden.

Amal

Amal - Friskis och Svettisledare i Flen

Amal — blivande sjuksköterska med passion för att hoppa fallskärm och leda pass på Friskis och Svettis. Amal kommer ursprungligen från Syrien där hon studerade till jurist. Flen är den kommun som hon först hamnade i efter att hon flyttade till Sverige, och här bor hennes föräldrar och syskon än idag.

“I Flen känner jag mig hemma. Platsen har utvecklat mig som människa med mycket stöd från skolan, Friskis och politiken. I Flen känner man sig välkommen och folk är hjälpsamma – Flen för alla”.

Mellösahjulet

Historien om Mellösahjulet - Sveriges äldsta fynd!

I september 1933 gjorde lantbrukaren Holger Landerby i Flenmo, Mellösa socken en otrolig upptäckt. Medan han grävde ett dike vid sjön Filaren, stötte han på ett antikt hjul, som nu anses vara det äldsta i Sverige.

Efter att ha analyserat pollen från området, kunde experter datera hjulet till någon gång mellan 400 och 600 efter vår tideräkning. Det var omgivet av rikligt med humlefrömjöl, vilket tyder på att det användes som sänke på humletågor för textilberedning.

Idag kan du besöka detta enastående fynd på Historiska museet i Stockholm. Det har konserverats noggrant och är nu en del av museets forntidsutställning. Om du inte har möjlighet att ta dig till museet, finns en kopia på Mellösa hembygdsgård – den du ser er på bilden.

Mellösahjulet är en 10-ekrad skapelse med en diameter på 65 cm och ett nav som är 35,5 cm långt och nästan 20 cm brett. Navet är tillverkat av björk, ekrarna av ek, och lötarna (hjulringen) av lönn.

Man som tittar in i kameran

Hasse— lantbrukaren med 72 års erfarenhet!

Hasse Andersson, nu 85 år, bär på 72 års erfarenhet av att vara bonde på Storgården i Mellösa. Faktum är att han är den nionde generationen på gården, och med sin son Martin, träder gården framöver in på en tionde generation.

Hasse har ägnat hela sitt liv åt lantbruket, från mjölkkor i 65 år till dagens fokus på köttdjur. Hans engagemang sträcker sig över generationer, och det verkar som om det inte finns något slutdatum för hans tid bakom traktorratten. Inte nog med expertis inom lantbruket, Hasse är sedan 30 år tillbaka dessutom ordförande i hembygdsföreningen. Här har han träffat statsministrar och turister som nyfiket frågat om Mellösahjulet.

När vi frågar Hasse om vad han tycker är det allra bästa med Flens kommun, svarar han utan att tveka. För honom är det självklart— hans kärlek till Mellösa och dess historia. Hans bästa tips för de som vill uppleva Flens kommun är att besöka hembygdsgårdens sommarcafé i Mellösa. Här kan man uppleva den charmiga atmosfären och fika på något gott samtidigt som man kan lyssna till levande musik.

Hasse Andersson och Storgården representerar en viktig del av Flens historia. Genom sitt engagemang i samhället och sitt livslånga arbete som bonde har Hasse blivit en levande legend, och hans berättelse är en inspirerande påminnelse om vikten av att bevara och dela med sig av sin kultur.

Malmköpingsknekt

Har du stött på Malmköpingsknekten?

Malmköpingsknekten, den ikoniska träfiguren i marinblått och gult, är en viktig symbol för Malmköping, skapad av den skicklige Göran Håkansson 1970. Knekten har sedan dess varit en värdefull souvenir för köpingen.

Göran, som var slöjdlärare i Malmköping med mästarbrev i möbelsnickeri, tillverkade den första knekten hemma i sin villa och den 3 december 1970 och efter det godkändes knekten av kommunfullmäktige som köpingens souvenir.

2010 firades 40 år med Knekten som souvenir, i samband placerades en imponerande 3½ meter hög knekt i rondellen vid södra infarten till Malmköping – Ett riktigt landmärke!

Så om du ännu inte har bekantat dig med Malmköpingsknekten, är det hög tid att göra det. Det är en bit historia och en kär symbol för platsen.

Tack till KNEKTSÄLLSKAPET för att vi låna originalknekten till fotograferingen.

Malmköpingsknekt
Kubrom

Abeba och Kubroms historia till Flen

På bilderna ser du Abeba, Kubrom och deras son Baslel, som snart fyller 2 år. Deras historia i Flen börjar när Abeba kom till Sverige från Eritrea för 9 år sedan och bosatte sig här. Hon bodde först på Valhallavägen i Flen och ägnade dagarna åt att studera svenska på SFI. Efter ett tag ville hon vidareutbilda sig och valde att bli undersköterska. Idag arbetar Abeba inom kommunen, på Drejskivans särskilda boende. Kubrom kom till Sverige 2020 och har påbörjat samma resa som Abeba med SFI.

Abeba älskar den lugna och vackra naturen här. Nära avstånd till Stockholm underlättar också möten med familj och vänner. Hon känner att det är en perfekt plats för deras barn att växa upp på.

två barn och två vuxna ute i naturen

Upptäck KomTek

VR-headsets, gamingdatorer, 3D-skrivare och 360-kameror – något du är sugen att testa? På BiblioTek i TEKrummet har du all utrustning. KomTek är kommunens teknik- och entreprenörsskola som vill inspirera barn och unga att älska teknik och naturvetenskap.

Sedan september 2023 har kommunen EdTech Flen, ett digitalt lärcenter som utbildar skolpersonal och lokala företag i upplevelsebaserat lärande. Målet är att erbjuda detta även utanför Flen för att stärka kompetens och innovation.

Med den nya tekniken kan vi resa till nya världar, kulturer och skapa djupare förståelse. En spännande framtid väntar!

Frida Vidén porträttbild

Frida jobbar hårt för att öka tillväxten i Flens kommun

Frida Vidén— en hängiven och engagerad person med ett imponerande yrkesliv med starka band till Flens kommun.

Med över 20 år i kommunen är Frida en välkänd person för många kommuninvånare. I sin nuvarande roll som näringslivschef uppskattar hon den nära anknytningen mellan invånarna och den vänliga atmosfären där alla känner alla. Inte minst för att det är något alldeles speciellt med platsens fantastiska natur.

Frida är en passionerad golfspelare och detta intresse är något som verkligen definierar henne. Hon drev dessutom golfklubbens restaurang med sin sambo och vänner mellan år 2014-2015. Förutom golfen älskar Frida att utöva jaktapportering med ena hunden och att plocka svamp. Hon säger även:

- I Flens kommun kan jag åka slalom, besöka gårdsbutiker och smaka på lokala delikatesser. En favorit är att äta pizza i Hälleforsnäs och sen ta en tur runt Brukssjön.

Hon nämner också med en viss längtan i rösten att hon saknar evenemanget "Fest i Flen" och hoppas innerligt på dess återkomst.Bland hennes mest minnesvärda erfarenheter inkluderar de dagar då hon arbetade på Loftet under dess storhetstid i början av 2000-talet. Hon ler när hon minns sin tid där och speciellt när hon och hennes kollegor ansvarade för öltältet på "Fest i Flen". Frida berättar med skratt i rösten om de långa dagarna då hon i 18 timmar i sträck blixtsnabbt knäckte ölburkar tills hennes fingrar inte längre orkade. Hon blev så skicklig att hon till slut fick använda en sked för att öppna burkarna när fingrarna inte klarade mer.

Fridas mål är tydligt och fokuserat – hon strävar efter att locka fler företag till området och driva tillväxten framåt. Hon ser Flens kommuns centrala läge, prisvärda boendemöjligheter och enkelheten i pendlingsmöjligheter som stora tillgångar och vill aktivt arbeta för att dra nytta av dem för att stärka Flen och näringslivet.

Frida Vidén är målmedveten och dedikerad med starka band till kommunen, hennes passion för både näringslivet och det lokala präglar hennes arbete och strävan att göra platsen ännu bättre för alla som bor här.

Vi är glada för att ha en så engagerad och driven näringslivschef som arbetar för kommuninvånarnas bästa.

Jenny Nordlöf på bild med fiskespö

Jenny gör mycket för andra

En av våra medborgare som gör mycket för andra. Hennes engagemang för att stödja andra och för att bidra till en positiv förändring i samhället är tydlig. Att stödja och hjälpa människor i sina psykiska utmaningar är nämligen en central del av hennes liv, något hon beskriver som ett kall snarare än ett arbete.

För Jenny är Flens kommun mer än bara en plats; det är också en känsla av samhörighet och trygghet som hon alltid känt en stark anknytning till. Naturen och sjöarna runt Flen är som terapi för Jenny och hennes båt vid Båven ger henne en möjlighet att koppla av med fisketurer och simning. Tillsammans med sin hund utforskar hon Sörmlandsleden och tar tillvara på de möjligheter till vandringar och äventyr som naturen erbjuder.

Tack Jenny för ditt engagemang, och för att du är en så god ambassadör för Flens kommun!

Dao går med en skål mat i handen

Thu Dao, den glädjespridande kocken från Flen!

Thu Dao kommer ursprungligen från Vietnam och har en stark anknytning till mat och restaurangbranschen, eftersom hon kommer från en familjetradition där matlagning varit en central del. Thu Dao flyttade till Sverige för 29 år sedan, och har arbetat 17 av dessa på Kronfågel. Efter att ha träffat en man i Flen för sju år sedan, flyttade hon till Flen.

I mars 2022 tog hon mod till sig och öppnade sitt eget ställe – Dao's! Hon lagar all mat med hjärtat och menyn består helt av vietnamesisk mat. Thu Dao brinner för att dela sin kultur genom mat och har fått positiva recensioner från en mängd nöjda kunder, inte minst från den återkommande gästen Per Morberg. Det som gör Dao's unikt är Thu Daos dedikation till att erbjuda äkta vietnamesisk mat, opåverkad av svenska influenser. Hon lagar maten med kärlek och tar hand om alla sina kunder, vilket har lett till en ökande popularitet och ständig efterfrågan från Flens kommun.

Thu Dao är inte bara en skicklig kock utan även en företagare med hjärtat på rätt ställe. Hon jobbar självständigt och satsar på att hålla priserna överkomliga för alla, med en önskan att skapa tillgänglighet för människor med olika ekonomiska förutsättningar. Hennes dröm är att kunna öppna fler restauranger i framtiden och bidra till en blomstrande samhällsutveckling i Flen genom att skapa fler arbetstillfällen och förbättra företagsklimatet.

Tack Dao för din goda mat och för att du bidrar till att hålla Flens kommun levande!

Sidan uppdaterad: 2024-01-24

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll