Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Berättelser från bilden

Vill du lära känna de människor och ting som du ser på den nya kommunbilden - Möjligheternas kommun . Här kan du göra en djupdykning i olika livshistorier och berättelser om människorna och sakerna du ser på bilden.

Amal

Amal - Friskis och Svettisledare i Flen

Amal — blivande sjuksköterska med passion för att hoppa fallskärm och leda pass på Friskis och Svettis. Amal kommer ursprungligen från Syrien där hon studerade till jurist. Flen är den kommun som hon först hamnade i efter att hon flyttade till Sverige, och här bor hennes föräldrar och syskon än idag.

“I Flen känner jag mig hemma. Platsen har utvecklat mig som människa med mycket stöd från skolan, Friskis och politiken. I Flen känner man sig välkommen och folk är hjälpsamma – Flen för alla”.

Mellösahjulet

Historien om Mellösahjulet - Sveriges äldsta fynd!

I september 1933 gjorde lantbrukaren Holger Landerby i Flenmo, Mellösa socken en otrolig upptäckt. Medan han grävde ett dike vid sjön Filaren, stötte han på ett antikt hjul, som nu anses vara det äldsta i Sverige.

Efter att ha analyserat pollen från området, kunde experter datera hjulet till någon gång mellan 400 och 600 efter vår tideräkning. Det var omgivet av rikligt med humlefrömjöl, vilket tyder på att det användes som sänke på humletågor för textilberedning.

Idag kan du besöka detta enastående fynd på Historiska museet i Stockholm. Det har konserverats noggrant och är nu en del av museets forntidsutställning. Om du inte har möjlighet att ta dig till museet, finns en kopia på Mellösa hembygdsgård – den du ser er på bilden.

Mellösahjulet är en 10-ekrad skapelse med en diameter på 65 cm och ett nav som är 35,5 cm långt och nästan 20 cm brett. Navet är tillverkat av björk, ekrarna av ek, och lötarna (hjulringen) av lönn.

Man som tittar in i kameran

Hasse— lantbrukaren med 72 års erfarenhet!

Hasse Andersson, nu 85 år, bär på 72 års erfarenhet av att vara bonde på Storgården i Mellösa. Faktum är att han är den nionde generationen på gården, och med sin son Martin, träder gården framöver in på en tionde generation.

Hasse har ägnat hela sitt liv åt lantbruket, från mjölkkor i 65 år till dagens fokus på köttdjur. Hans engagemang sträcker sig över generationer, och det verkar som om det inte finns något slutdatum för hans tid bakom traktorratten. Inte nog med expertis inom lantbruket, Hasse är sedan 30 år tillbaka dessutom ordförande i hembygdsföreningen. Här har han träffat statsministrar och turister som nyfiket frågat om Mellösahjulet.

När vi frågar Hasse om vad han tycker är det allra bästa med Flens kommun, svarar han utan att tveka. För honom är det självklart— hans kärlek till Mellösa och dess historia. Hans bästa tips för de som vill uppleva Flens kommun är att besöka hembygdsgårdens sommarcafé i Mellösa. Här kan man uppleva den charmiga atmosfären och fika på något gott samtidigt som man kan lyssna till levande musik.

Hasse Andersson och Storgården representerar en viktig del av Flens historia. Genom sitt engagemang i samhället och sitt livslånga arbete som bonde har Hasse blivit en levande legend, och hans berättelse är en inspirerande påminnelse om vikten av att bevara och dela med sig av sin kultur.

Malmköpingsknekt

Har du stött på Malmköpingsknekten?

Malmköpingsknekten, den ikoniska träfiguren i marinblått och gult, är en viktig symbol för Malmköping, skapad av den skicklige Göran Håkansson 1970. Knekten har sedan dess varit en värdefull souvenir för köpingen.

Göran, som var slöjdlärare i Malmköping med mästarbrev i möbelsnickeri, tillverkade den första knekten hemma i sin villa och den 3 december 1970 och efter det godkändes knekten av kommunfullmäktige som köpingens souvenir.

2010 firades 40 år med Knekten som souvenir, i samband placerades en imponerande 3½ meter hög knekt i rondellen vid södra infarten till Malmköping – Ett riktigt landmärke!

Så om du ännu inte har bekantat dig med Malmköpingsknekten, är det hög tid att göra det. Det är en bit historia och en kär symbol för platsen.

Tack till KNEKTSÄLLSKAPET för att vi låna originalknekten till fotograferingen.

Sidan uppdaterad: 2023-11-22

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll