Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Bli färdig med din examen

Visste du att nästan var fjärde elev i Sverige hoppar av eller går ut gymnasiet med ofullständiga betyg?

elever samlade

Det är alltså vanligare än man tror. Är du en av dem kan du ge dig själv en andra chans genom att läsa in gymnasieexamen på komvux. Då förbättrar du också dina framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Här är flera bra skäl att ta steget.

Orsakerna bakom att få ofullständiga betyg i gymnasiet kan vara många. En rörig tid i livet, flytt eller flykt, sjukdom, mental ohälsa eller att du inte riktigt fick det stöd du behövde. Genom att läsa in en gymnasieexamen på komvux nu när du är vuxen, får du samma möjligheter som alla andra till både drömutbildningar och jobb.

Du ska utgå från där du är i dagsläget

Kanske har du läst på gymnasienivå tidigare, men inte fått fullständiga betyg. Kanske har du aldrig ens börjat på gymnasiet och tycker att skolbänken känns mindre lockande. Ingen fara, du har självklart möjlighet att läsa på komvux ändå. Du utgår från dina förutsättningar och kan komplettera med en gymnasieexamen på ditt sätt.

Du kan välja hur

När du pluggar till en gymnasieexamen på komvux kan du antingen läsa en högskoleförberedande utbildning, det vill säga där du väljer de kurser som krävs för att få ditt gymnasiebetyg och få högskolebehörighet. Du kan också välja att läsa enstaka kurser och få betyg i de ämnen du saknar från gymnasiet, till exempel svenska eller matematik. En tredje väg är att läsa in en yrkesexamen, det vill säga att du läser till ett specifikt yrke. Det finns alltså många sätt att läsa på komvux och du kan välja det som passar dig och din situation bäst.

Du kan passa på att ta en yrkesexamen

Om du väljer att läsa en yrkesexamen på komvux kan du få en yrkestitel samtidigt som du får din gymnasieexamen, till exempel inom barn- och fritid, hotell- och turism, fordon- och transport, vård och omsorg eller bygg- och anläggning. Den stora fördelen med en yrkesexamen är att du kan börja arbeta direkt efteråt. Du behöver inte läsa vidare på universitet eller högskola om du inte vill. En yrkesutbildning tar dig snabbt ut i yrkeslivet.

Gymnasieexamen från komvux

Att få ett fullständigt gymnasiebetyg kan kännas riktigt bra. Vill du istället komplettera för att få ett slutbetyg då läser du in en gymnasieexamen eller höjer dina betyg genom enstaka kurser. Enstaka kurser ges i de flesta ämnen och du väljer själv vilka du vill läsa. För dig som har äldre betyg (G, VG, MVG) kan det i vissa fall vara möjligt att utfärda ett slutbetyg. Ta kontakt med skolans SYV för att ta reda på om slutbetyg är möjligt.

Du har möjlighet till prövning

Har du redan goda kunskaper i ett ämne, men saknar betyg, kan du göra en så kallad prövning. Då läser du en kurs på egen hand och får sedan tentera av ett ämne eller en kurs, ofta genom både skriftliga och muntliga prövningar.

Här kan du läsa mer om prövningar Länk till annan webbplats.

Ett friare sätt att studera

Du får mer ansvar själv över dina studier, men har tillgång till stöd och hjälp när du behöver. Många upplever att upplägget på komvux gör det lättare att ta till sig information och kunskap.

Du bestämmer takten

Något av det bästa med att plugga en gymnasieexamen på komvux är att du kan styra studietakten själv. Normalt sett tar en hel gymnasieutbildning på komvux ca två år, men du kan också välja att studera på deltid, till exempel om det passar din familjesituation bättre eller om du vill kunna jobba samtidigt.

Läs in en gymnasieexamen på komvux på distans

Är du en av dem som trivs med att plugga på distans, så har du möjlighet att välja det. Ofta kan du också lägga upp studierna så att du ibland är i klassrummet och ibland hemma vid din dator.

Kontaktuppgifter

  • Studie- och yrkesvägledare

    Annelie Lundgren
    Telefon: 0157-43 09 12
    Soura Haqqy
    Telefion: 0157-43 09 14

    Telefontid:

    Måndag kl. 08.30 – 09.30 (Soura)
    Måndag kl. 15.00 – 16.00 (Annelie)
    Onsdag kl. 08.30 – 09.30 (Soura)
    Fredag kl. 08.30 – 09.30 (Annelie)


Sidan uppdaterad: 2024-03-05

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll