Utbildningarna har tagits fram för att matcha arbetsmarknadens behov och möjligheterna att få jobb är goda. Flera yrkesutbildningar kan du läsa flexibelt. Då har du undervisning i skolan några dagar i veckan och studerar på egen hand övriga dagar. Utbudet av yrkesutbildningar förändras kontinuerligt och startdatum och ansökningsdatum varierar för de olika utbildningarna och platserna.
Här på sidan finns de yrkesutbildningar som du kan ansöka om att får gå via Flens kommun. Hittar du inte den utbildning du söker är du välkommen att se vilka utbildningar som våra grannkommuner har och söka via : Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs. Beslut fattas sedan av Flens kommun om att bevilja utbildningar som inte finns i hemkommunen. Mer om utbudet i Region Sörmland hittar på ”redo för jobb”: Bli redo för jobb i Sörmland | Region Sörmland - Redo för jobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (redoforjobb.se)
Flens kommun betalar inte utbildningsplatser i andra kommuner om samma eller motsvarande utbildning finns i Flens kommun.
Yrkesutbildning med upplärning av svenska
Om du vill lära dig mer svenska samtidigt som du lär dig ett yrke finns några kombinationsutbildningar med yrkeskunskap och svenska samtidigt.
Lärlingsutbildning - utbildning på arbetsplats
Några enstaka utbildningar finns som lärlingsutbildning. Det innebär att du är på en arbetsplats medan du studerar. Det ger ökad yrkeslivserfarenhet och kunskaper inom ett yrkesområde.
Validering - för dig som redan har kunskap inom yrket
Du som har erfarenhet inom ett yrke kan få din kunskap validerad. Valideringen betyder att du kan tillgodoräkna dig sådan praktiska kunskap som du redan har. Detta görs oftast genom någon form av kunskapstest som är både praktiskt och teoretiskt. I alla våra yrkesutbildningar erbjuds validering, även om upplägget kan skilja sig åt mellan utbildningarna.
Prata med en av våra studie- och yrkesvägledare om dina möjligheter att validera just dina förkunskaper.
Våra yrkesutbildningar
Lager och logistik, lärling
Lager och logistik är en lärlingsutbildning där stora delar av utbildningen sker på en arbetsplats. Utbildningen ger dig möjligheten att arbeta med varor inom lager och logistik på ett företag eller i större terminaler med varierande arbetsuppgifter.
Låt arbetsplatsen bli ditt klassrum
Lager och logistik är en lärlingsutbildning där du får kunskaper inom yrkesområdet. Utbildningen inom lager och logistik varvar praktiska moment med teoretiska genomgångar. Som terminalarbetare och lagerarbetare är det viktigt att du är serviceinriktad och har gott ordningssinne. Arbetet är självständigt och ofta fritt under ansvar. Arbetstiderna är schemalagda och du kan även behöva arbeta kvällar och nätter.
Innehåll
Utbildningen ger dig grundläggande yrkeskunskaper inom lager och godshantering såsom lastning, stuvning och godsskyddande åtgärder i samband med varuhantering och transporter. Du får kännedom om olika typer av lastfordon och hur du kan säkra last med hjälp av olika lastsäkringsmetoder. Du lär dig också att köra olika typer av truckar och om dess konstruktion och skötsel.
Träarbetare, lärling
Snickaren är med i hela byggprocessen. Det kan vara att bygga helt nytt, bygga om eller renovera exempelvis hus, lägenheter, kontor, industrier. Det kan vara inomhus- och utomhusarbete i alla fyra årstider. Du ska vara duktigt på att kunna läsa ritningar för att veta vad du ska göra. De flesta ritningar är nu digitala så det är viktigt att du kan använda och kommunicera med digitala enheter.
Utbildningen sker ute på arbetsplats fyra dagar i veckan. En dag i veckan är det teori inne på skolan, Kunskapskompaniet. Efter fullgjord utbildning utfärdas ett kompetensbevis samt betyg i kurserna. Nästa steg är att bli anställd på ett företag där du kan arbeta dig mot ett yrkesbevis som utfärdas av byggbranschens yrkesnämnd.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som träarbetare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1310 Länk till annan webbplats.
Plattsättare, lärling
En plattsättare arbetar med att montera kakel, kliniker, betongplattar på väggar och golv. En plattsättare behövs där nya hus eller lägenheter byggs eller renoveras.Det är viktigt att underarbetet är noggrant gjort så att det blir hållbara golv och väggar. Plattsättaren planerar och förbereder för arbete genom att räkna ut hur mycket material som kommer att gå åt.
Utbildningen är förlagd till arbetsplats fyra dagar i veckan. En dag i veckan är det teori på skolan, Kunskapskompaniet.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som plattsättare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1215 Länk till annan webbplats.
Murare, lärling
En murare murar väggar av block eller tegel. Både fasader och väggar kan behöva putsas. Det är mycket handarbete och murare är ett av de äldsta byggyrken där hantverkskänslan fortfarande är jätteviktig. Du måste vara noggrann för att varje lager av exempelvis tegelväggen ska vara rak och inte börja luta .Även plattsättning av golv eller väggar med kakel kan ibland ingå i arbetsuppgifterna.
Utbildningen sker på arbetsplats fyra dagar i veckan. En dag i veckan är det teori inne på skolan, Kunskapskompaniet. Efter fullgjord utbildning utfärdas ett kompetensbevis samt betyg i kurserna. Nästa steg är att bli anställd på ett företag där du kan arbeta dig mot ett yrkesbevis som utfärdas av byggbranschens yrkesnämnd.
Mer information
https://redoforjobb.se/utbildningslista/alla-utbildningar/flen/Murare/ Länk till annan webbplats.
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som murare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1183 Länk till annan webbplats.
Industriteknisk bas - utbildning med SFI/SVA
Utbildningen ger dig grunderna i verkstadskunskap för arbete inom industrin men du har även möjlighet att vidareutbilda dig till svetsare eller CNC-operatör. En svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder och en CNC-operatör arbetar med att sköta datorstyrda maskiner som tillverkar detaljer av metall, trä eller plast.
Det här är en utbildning för dig som vill kombinera svenskstudier med en yrkesutbildning. Du läser SFI kurs D och grundläggande svenska parallellt med de yrkesinriktade gymnasiekurserna.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som svetsare/operatör på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1371 Länk till annan webbplats.
Golvläggare, lärling
Golvläggaren arbetar med att lägga golv av olika material. Badrum eller våtrum är ett stort område. Golvläggaren ser då till att klä både golv och väggar med en vattentät plastmatta som svetsar ihop för att det inte ska komma ut vatten eller fukt och förstöra huset. De flesta golvmaterial består av rullar, plattor eller brädor. Innan golvet läggs måste underlaget vara jämnt. Så golvläggaren slipar och spacklar även golven.
Utbildningen är förlagd till arbetsplats fyra dagar i veckan. En dag i veckan är det teori på skolan, Kunskapskompaniet. Efter fullgjord utbildning utfärdas ett kompetensbevis samt betyg i kurserna. Nästa steg är att bli anställd på ett företag där du kan arbeta dig fram mot ett yrkesbevis som utfärdas av byggbranschens yrkesnämnd.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som golvläggare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1323 Länk till annan webbplats.
Betongarbetare, lärling
Som betongarbetare så bygger du formar till det som ska gjutas. Formen måste armeras för att sedan gjutas. Du kan exempelvis gjuta husgrunder, golv, väggar, pelare eller broar.
Det blir allt vanligare att betongplattor produceras på fabrik för att sedan levereras ut byggplatsen. Det är då betongarbetaren monterar ihop plattorna till bygget.
Utbildningen är förlagd till arbetsplats 4 dagar i veckan. En dag i veckan är det teori på skolan.Efter fullgjord utbildning utfärdas kompetensbevis samt betyg i aktuella gymnasieämnen.När du är klar med utbildningen inleder du nästa fas på väg mot ett yrkesbevis, som anställd lärling på ett företag.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som betongarbetare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1188 Länk till annan webbplats.
Industri bas CNC/SVETS
En CNC-operatör hanterar datorstyrda maskiner som tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Dessa maskiner används för olika bearbetningsmetoder, såsom svarvning, borrning och fräsning, för att skapa olika detaljer och komponenter. Å andra sidan, svetsare specialiserar sig på att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering och även reparation av metallprodukter och stålkonstruktioner.
Utbildningen startar med orientering och en basutbildning. I slutet av basutbildningen väljer du inriktning CNC eller svets. Om du har tidigare kunskaper inom yrkesområdet kan vi genom validering korta ner utbildningstiden. Yrkespraktiken består av 15% av utbildningstiden på företag med rekryteringsbehov.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som CNC-operatör på Arbetsförmedlingens webbplats: Hitta yrken - Länk till annan webbplats.https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1344 Länk till annan webbplats.
Bussförare - utbildning med SFI/SVA
Det här är en utbildning för dig som vill kombinera svenskstudier med en yrkesutbildning. Du läser kurs D och svenska som andraspråk grundläggande parallellt med de yrkesinriktade gymnasiekurserna.
Utbildningen vänder sig till personer som är intresserade av att arbeta som bussförare. Du får lära dig att köra buss och de kunskaper som krävs för att klara de prov som krävs på Trafikverket, för att tillgodose sig behörigheten D-körkort & YKB (yrkeskompetensbevis). Du får också kunskaper om service och bemötande och lättare yrkesmatematik.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som bussförare på Arbetsförmedlingens webbplats: Hitta yrken - Länk till annan webbplats.https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1237 Länk till annan webbplats.
Underhållstekniker
Som underhållstekniker är det ditt ansvar att regelbundet utföra inspektioner och service för att förhindra problem eller fel på maskiner, utrustning eller anläggningar. Dina arbetsuppgifter kan innefatta att kalibrera, justera eller byta ut delar på maskinerna.
När det uppstår ett fel eller problem är det din uppgift att hitta felet. Du använder olika verktyg, instrument och dina tekniska kunskaper för att analysera och lösa problemet.
Ibland kan det vara nödvändigt att reparera eller byta ut delar. Det är upp till dig som tekniker att bestämma vilken åtgärd som är bäst lämpad. Inom vissa branscher är maskinerna anslutna till servrar via nätverk, vilket gör att du som tekniker kan felsöka och identifiera de delar som behöver bytas ut från kontoret.
Mer information
Administration | Region Sörmland - Redo för jobb (redoforjobb.se) Länk till annan webbplats.
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som underhållstekniker på Arbetsförmedlingens webbplats: Hitta yrken - Underhållstekniker (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats.
Yrkesförarutbildning - Lastbilsförare
En utbildning som ger dig kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta som yrkesförare med behörighet för lastbil klass C, CE. Lastbilsutbildningen ger dig kunskaper och färdigheter så att du efter utbildningen kan arbeta serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet som yrkesförare. Exempel på yrken du kan arbeta som är bland annat lastbilschaufför, speditör, transportledare, åkare, kranbilsförare, trafikledare och budbilsförare.
Mer information
Framtid och lön
Läs mer om jobbet som lastbilsförare på Arbetsförmedlingens webbplats: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1216 Länk till annan webbplats.
Undersköterska, distans
Att jobba som undersköterska är meningsfullt och roligt. Undersköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor i behov av vård och omsorg. Som utbildad undersköterska kan du jobba på sjukhus, vårdcentral, inom hemtjänsten, med funktionshindrade, på äldreboende samt inom psykiatri.
Du möter både kvinnor och män, gamla som yngre. Ingen människa är den andra lik och du behöver kunna förstå vårdtagarens situation och kunna bemöta varje människa utifrån alla människors lika värde. Arbetsuppgifterna är varierande och kan exempelvis innebära att lägga om sår, personlig hygien, ledsagning, ge mat och medicin.
Framtid och lön
Läs mer och se en film om jobbet som undersköterska på Arbetsförmedlingens webbplats:
Undersköterska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Undersköterska, lärling
En lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom din utbildning.
Framtid och lön
Läs mer och se en film om jobbet som undersköterska på Arbetsförmedlingens webbplats:
Undersköterska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Larm och säkerhetstekniker, distans
Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installera till exempel brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem. Du jobbar både med trådbunden och med trådlös kommunikation. I arbetet ingår det mesta från planering till montering, programmering och driftsättning samt att göra en teknisk beskrivning av installationer.
En stor del av arbetet handlar om att integrera olika säkerhetssystem. Brandlarm, passagesystem och inbrottslarm är ofta kopplade till samma system. På så sätt skapas en gemensam central för styrning och övervakning av säkerheten. Larm- och säkerhetstekniker jobbar även med att nätverksansluta larm, vilket innebär att man ansluter larmet till kundens nätverk och IT-system.
Larm- och säkerhetsteknikerna sköter service och reparation av larmsystem och säkerhetsanläggningar. Vid en reparation är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att kommunicera med kunder, göra felsökningar och mätningar. När felet är hittat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provkörs.
Mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Framtid och lön
Läs mer och se en film om jobbet som installationselektriker på Arbetsförmedlingens webbplats:
Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Elektriker
Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar elektriker och elinstallatörer också med att montera elcentraler. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann. En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.
Som elektriker kan du även jobba med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar och kallas då för serviceelektriker. Kunderna kan vara privatpersoner, kontor och industrier. Serviceelektrikern kan även sätta upp elcentraler, dra kablar, montera strömbrytare och installera kylskåp och andra vitvaror. Serviceelektrikern åker oftast ensam ut till kunderna.
Du arbetar med både hög- och lågspänning. En viktig del av arbetet är att underhålla och reparera maskiner och automatiska anläggningar.
Framtid och lön
Läs mer om jobbet och framtiden som elektriker på Arbetsförmedlingens webbplats.
Elektrikeryrken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.