Other languages

Flens municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Flens Municipality

Svenska för invandrare (SFI)

Sfi är till för dig som behöver lära dig svenska, har fyllt 20 år och bor i Flen. Det är gratis att studera på sfi. Du anmäler dig under hela året via vår digitala e-tjänst.

Vad är sfi?

Sfi är studier i svenska för dig som har invandrat till Sverige. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du inte kan läsa och skriva får du även lära dig det.

Vem får läsa sfi?

Du har rätt att studera sfi på vuxenutbildningen i Flen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Du ska också vara folkbokförd i Flens kommun och sakna grundläggande kunskaper i svenska språket. Om det är första gången du anmäler dig ska du få en plats inom tre månader från anmälningsdatum.

Sfi för dig som är EU-medborgare

Om du är EU- eller EES-medborgare och vill studera svenska för invandrare (sfi) och ännu inte fått personnummer eller samordningsnummer kan du ändå ansöka om att få anmäla dig till sfi. Anmäl dig genom att gå till "Anmälan till SFI" längst upp på sidan.

 

Sfi för dig som är ukrainare under skydd av massflyktsdirektivet

Du som är ukrainare och kommit till Sverige under skydd av massflyktsdirektivet och vill studera svenska för invandrare (sfi) behöver först ansöka om tillfälligt nummer för att kunna anmäla dig till sfi. För att ansöka måste du vara bosatt i Flen och kunna styrka ditt ukrainska medborgarskap och uppehållstillstånd i Sverige. Om du bor i en annan kommun ska du vända dig till din hemkommun.

Hur lång är utbildningen på sfi?

När du börjar studera sfi gör du en planering för dina studier med din lärare. Hur länge du behöver studera beror på hur mycket svenska du kan sedan tidigare och vilken tid och möjlighet du har att studera språket.

Får jag betyg?

Efter avslutad kurs får du ett betyg: G eller IG.

Kostar det att studera sfi?

Att studera sfi kostar inget. Du behöver inte betala för böcker eller material som du använder under kursen.

Kan jag få ersättning från CSN när jag studerar sfi?

Du kan inte få studiemedel från CSN när du studerar sfi.

Kan jag studera sfi med a-kassa?

Om du har ersättning från a-kassan och vill läsa sfi är det viktigt att du kontaktar din a-kassa först. Om du börjar att studera utan att ha fått ett godkännande av din a-kassa riskerar du att bli skyldig att betala tillbaka ersättning.

Bor du i en annan kommun?

Om du inte bor i Flen måste den kommun du bor i godkänna din anmälan för att du ska få studera sfi på den kommunala vuxenutbildningen i Flen. Du tar kontakt med din hemkommun och skickar in en ansökan genom länken "Anmälan till SFI" högst upp på sidan.

Du kan göra din anmälan till sfi via e-tjänsten längst upp påd en här sidan medan du väntar på svar från din kommun.

Prövning

Om du inte har godkänt kursbetyg på sfi, kan du ansöka om prövning på någon av våra delkurser. Prövning genomförs två gånger per år. Ansökan görs via länken längst upp på sidan.

 

Samhällsorientering är en gratis utbildning om det svenska samhället för dig som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige. Kommunen ansvarar för kursen som är på minst 100 timmar (gäller från 1 februari 2020).


På SO-kursen får du kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om det svenska samhället. Kursen handlar om praktiskt vardagsliv, till exempel frågor om arbete och utbildning, bostad, hälsa och sjukvård och barn och familj.


Syftet med samhällsorienteringen är att göra det lättare för dig att komma in i det svenska samhället, börja studera eller arbeta för att bli självförsörjande.


1. Du som vill gå kursen

  • ska vara folkbokförd i Flens kommun
  • ha uppehållstillstånd 
  • kan också ha kommit som anhörig till någon som bor i vår kommun
  • ska ha fyllt 18 år 


För att gå kursen ska du:

  • göra en anmälan via den kommunala vuxenutbildningens webbplats för kursutbud genom länken "Anmälan till SFI" högst upp på sidan.

 

2. Studera samhällsorientering själv innan kursen startar?
Du kan redan nu börja läsa och studera det som ingår i kursen Samhällsorientering. På sidan Information om Sverige (länk längst ner på sidan) kan du läsa mer om Sverige och det svenska samhället.


3. Gratis och obligatoriskt 
Du behöver inte betala något för att vara med på samhällsorienteringen. När du har börjat så måste du gå på alla tillfällen.


4. Metoder och sätt att lära sig
Du får lära dig mer genom att läsa och diskutera. På sidan Information om Sverige (länk längst ner på sidan) finns teman och texter på flera språk. Du kan börja lära dig där när du vill. Genom att läsa de olika teman som finns där får du veta om lagar, regler, praktiska tips och mycket annat.


Det kommer också personer som jobbar på skola, på socialtjänsten, räddningstjänsten, politiker på kommunen för att berätta och svara på dina frågor. 


Vi diskuterar, pratar, frågar, funderar tillsammans om det vi har fått lära oss. Vi diskuterar först bara med den som sitter bredvid oss och sedan också med alla i hela gruppen. Vi diskuterar med respekt för varandra och andra åsikter.


5. Intyg 
När kursen är slut kommer du att få ett intyg där det står vad som har varit med på kursen. Du kan ha användning av intyget när du söker arbete eller praktik. Arbetsgivare tycker det är bra att du känner till lagar, regler, kultur och hur det fungerar praktiskt i Sverige.

 

Kontaktuppgifter

  • Rektorer vuxenutbildningen

    Rektor: Tommy Persson
    Telefon: 0157-43 09 11
    E-post: tommy.persson@vux.flen.se

    Biträdande rektor: Jessica Hellström
    Telefon: 0157-43 09 36
    E-post: jessica.hellstrom@vux.flen.se

    Elevservice

    Tel: 0157 – 43 09 20
    E-post: elevservice@vux.flen.se

    Besöksadress:
    Allaktivetshuset Skjortan
    Drottninggatan 24
    642 81 Flen

    Postadress:
    Vuxenutbildningen
    Flens Kommun
    642 81 Flen

Sidan uppdaterad: 2024-03-05

Hittade du rätt information?

Relaterat innehåll